В новините
 
16.09.2010 05:18   Новината е видяна 11864 пъти
Църковен календар: Св. Людмила Чешка

Имен ден днес имат Людмил, Людмила
Света мъченица Людмила, княгиня Чешка, била омъжена за чешкия княз Боривой. Съпрузите приели свето Кръщение от св. Методий, създателя на българската писменост. Те се стараели да просветят в истинната вяра и своите поданници и строили църкви.
Княз Боривой умрял млад, на 36 год. Света Людмила, останала вдовица, водела строг, благочестив живот. Тя продължавала да се грижи за Църквата и по време на управлението на нейния син Вратислав, което продължило 33 години.
Вратислав бил женен за Драгомира и имал от нея син Вячеслав. След смъртта на Вратислав, на престола встъпил 18-годишния Вячеслав. Възползвайки се от младостта и неопитността на своя син, Драгомира започнала да насажда в страната езически обичаи и нрави.
Св. Людмила се възпротивила на това. Драгомира намразила своята свекърва и се опитала да я убие. Когато св. Людмила се оттеглила в гр. Течин, то Драгомира изпратила двама убийци. Докато св. Людмила се молила, те влезли в дома и и изпълнили заповедта.
Мощите на св. мъченица Людмила били погребани в гр. Течин, при градските стени. От гроба и започнали да се извършват многочислени изцеления. Княз Вячеслав пренесъл тялото на св. Людмила в Прага и го положил в църквата “Св. Георги”.
Ключови думи: Людмила, мъченица, Света Людмила,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |