В новините
 
28.09.2010 03:33   Новината е видяна 8449 пъти
След две години страната ни трябва да получава повече пари на единица площ от държави като Португалия, Испания и Чехия

Мария Неделчева: След две години страната ни трябва да получава повече пари на единица площ от държави като Португалия, Испания и Чехия.

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева по време на земеделски семинар във Враца, в който се включиха водещи експерти от Министерството на земеделието и храните, Националната служба за съвети в земеделието и Държавен фонд „Земеделие”. Участниците представиха пред многобройната аудитория основните теми от Реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС.
Като член на Комисията по земеделие г-жа Мария Неделчева говори за актуалния дебат в Европейския парламент за ОСП и как България може да защити интересите си. Мария Неделчева акцентира на трите основни дебата, произтекли от първия незаконодателен доклад, засягащ  бъдещето на ОСП, на колегата й Джордж Лайън.
На първо място Неделчева посочи дебата за бюджета, в който либералите настояват за  намаляване на бюджета на ОСП, а ЕНП твърдо застават зад позицията поне да го запазят на сегашното ниво.
Второто голямо разискване вследствие на доклада е запазват ли се или не двата стълба - преките плащания и развитието на селските райони, като предложението на европейските социалисти е да няма повече първи стълб. Със сигурност ще има нужда директните плащания като критерии да бъдат преформулирани, обяви г-жа Неделчева и даде конкретен пример със случващото се с българските животновъди по системата за плащане на площ - само около 10% разполагат със земята, на която животните пасат, т.е. те не могат да се възползват от субсидиите. В случая, по думите на българския евродепутат, става дума за директна несправедливост.
Третият изключително важен въпрос е изравняването на субсидиите между новите и старите страни-членки. С голямо огорчение г-жа Неделчева отбеляза, че в доклада на Джордж Лайън е била записана 2020-та като година това да се реализира. „Изравняването на субсидиите първоначално е било предвидено за 2013 година. След което е било предложено това да се случи през 2016 година. Именно това ново предложение е директен удар по джоба на нашите земеделци”, коментира Неделчева и допълни, че разполага с неофициален документ на Европейската комисия, който представлява разчет на изравняването на субсидиите до 2013 година. Според документа след две години страната ни трябва да получава повече пари на единица площ от държави като Португалия, Испания и Чехия. Евродепутатът заяви, че ще настоява за връщане на този срок и въвеждане на тези разчети при гласуването на промените в Общата селскостопанска политика, което се очаква да стане в края на годината.
Проведеният във Враца семинар е втората инициатива от информационната кампания “Реформата на Общата селскостопанска политика - нова визия за европейското земеделие" и имаше за цел популяризирането на европейския модел на земеделие и подпомагане на неговото разбиране сред хората, както и повишаване на доверието им в способността на ЕС да работи за интересите на своите граждани и да реагира адекватно на променящите се предизвикателства.






Ключови думи: Мария Неделчева, семинар, земеделие, селскостопанска политика, субсидии,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |