В новините
 
29.09.2010 08:42   Новината е видяна 9517 пъти
Несебър разваля договора за делфинариума с „Феста”
Община Несебър ще развали договора за продажба на 23 дка земя в Стария град на „Феста холдинг” АД. Точката ще се подложи на гласуване на предстоящата сесия на Общинския съвет. Докладната е внесена от кмета на града Николай Димитров. Преди два месеца той се закани да даде на ВКП сделката за продажба на земята. Скандалната продажба стана след оспорван конкурс и бе прекарана през ОС от предишния кмет Николай Трифинов, през 2005 г. С нея „Феста” стана собственик на почти 1/5 от площта на историческия полуостров, срещу обещанието да изгради делфинариум. Освен начина на провеждане на конкурса, който можеше да бъде спечелен единствено от „Феста Холдинг” АД, този проект заплаши и статута на Несебър, като град-паметник към ЮНЕСКО.

До окончателно разваляне на сделката се стигна, след като ръководството на фирмата изпрати писмо до Община Несебър, че са съгласни с предложението, направено още през 2007 г. Тогава ОС реши да развали сделката, а Кметът включи това условие официално като основна точка от програмата на своя мандат. Преди 3 г. „Феста холдинг” не се съгласи на условието да им бъде върната сумата от около 5 млн. лв. и продажбата да бъде анулирана. Тогава те заведоха дело във ВАС, което спечелиха на всички инстанции. Паралелно с това фирмата на Петя Славова извърши археологически разкопки на терена, с цел  освобождаване на земята от протекцията на НИПК. Заради отказа на Димитров да финализира окончателния договор за встъпване в собственост, „Феста” заплаши да заведе дело срещу кмета на Несебър. Започнаха тежки преговори за замяна на терена с два пъти по-малък парцел в Новия град, за да се запази полуострова от застрояване и съответно Несебър от отпадане от списъците на ЮНЕСКО. Този вариант също се оказа неосъществим, след санкция от страна на държавата, в лицето на Областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Община Несебър апелира към държавата да се намеси в казуса и да поеме нещата в свои ръце, след което последва окончателният отказ на „Феста Холдинг” и приемането на първоначалното предложение, гласувано от Общинския съвет в края на 2007 г.

Сега съветниците на Несебър ще решават точната форма на разваляне на скандалната сделка и начинът на връщане на парите на компанията.





Ключови думи: Община Несебър, Феста холдинг, Николай Димитров, Несебър, ЮНЕСКО,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |