В новините
 
01.10.2010 17:46   Новината е видяна 5930 пъти
Интеграция на бежанците в България

На, 1 октомври 2010 г., в сградата на Българската стопанска камара се проведе среща между председателя на камарата Божидар Данев и представителя на Върховния комисариат за бежанците на ООН за България – г-жа Милагрос Лейнес.
Бяха обсъдени въпроси, свързани с трудната интеграция на бежанците в България, поради липсата на образование и/или квалификационни степени, вкл. липса на сертификати, удостоверяващи знанията и уменията, придобити в родните им страни. В тази връзка Центърът за професионално обучение при БСК изрази готовност да съдейства за преодоляване на проблемите, свързани с квалификацията на имигрантите.
Бежанците в България са изправени пред трудностите да се интегрират в обществото, да се издържат самостоятелно, без да разчитат на помощ от държавата, главно поради липсата на лицензирани знания и умения. Ето защо е важно да се въведе механизъм, чрез който бежанците с образование и квалификация да могат да докажат и защитят своите дипломи, а онези от тях, които нямат образование, да бъдат обучени, да доразвият компетенциите и уменията си и по този начин да се интегрират по-лесно в българското общество.
Това е дълъг и труден процес, който изисква усърдна работа и големи усилия, но би бил полезен, както на самите бежанци, така и на бизнеса у нас. Чрез лицензиране на знанията и уменията на бежанците ще се предостави възможност да се влее допълнителна работна сила в икономиката ни, която да допринася за нейното развитие.
По смисъла на Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г., която България е подписала, бежанец е лице, което „при основателни опасения от преследване по причина на раса, религия, националност, принадлежност към социална група или политически убеждения, се намира извън странта, чийто гражданин то е, и не може да се ползва от закрилата на тази страна, или не желае да се ползва от такава закрила поради опасения...” (Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г.). По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН, изнесени по време на срещата, към м. август 2010 г. първите 10 сред страните по произход на бежанци са: Афганистан (5 611), Ирак (4 407), Армения (1 809), Иран (888), лица без гражданство (825), Сърбия и Черна Гора (774), Нигерия (500), Алжир (423), Турция (382), Бангладеш (299).
В днешната среща взеха участие още Татяна Вълчанова - координатор програми към Върховния комисариат за бежанците на ООН, Вера Рангелова - консултант по въпросите на интеграцията на бежанците в България, зам.-председателят на БСК Георги Шиваров, Теодора Борисова – директор програма „Компютърно обучение” в БСК, Елена Шишманова – Ръководител направление „Методическо осигуряване на дейности” към Центъра за професионално обучение при БСК, Зорница Неделчева – експерт „Външно икономическо струдничество” в БСК.

Ключови думи: Върховен комисариат, бежанци, България, образование, професионално обучение, интеграция,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |