В новините
 
06.10.2010 11:43   Новината е видяна 10301 пъти
15 минутна почивка за дебатите в Народното събрание след словото на Волен Сидеров за тракийци
Представители на ВМРО и телевизия СКАТ вчера се разгневиха на бургаските депутати, защото не се явиха на среща по темата „Защо е важно да подкрепим референдум против членството на Турция в ЕС”. Форумът бе обявен за 11 часа вчера в Капитанската зала на хотел „България” в Бургас. На него по предварителна програма трябваше да присъстват както граждани, така и народни представители от всички политически сили, които са били поканени, за да дискутират  темата за допитването до народа. Никой от бургаските избраници обаче не се яви в залата, а срещата за малко да се провали напълно, тъй като стана ясно, че предния ден неизвестно лице се е опитало да я саботира. Лидерът на ВМРО Георги Дракалиев и водачът на „Независимите” в Общинския съвет в Бургас Валентин Касабов бяха посрещнати в залата с новината, че  в неделя в хотела се обадил женски глас, който заявил, че събитието се отменя за вторник от 10,30 часа. След кратка суматоха все пак представителите на ВМРО и СКАТ дадоха пресконференция за медиите, като нарекоха объркването „опит за провокация”.

Вчерашната среща беше част от продължилата месеци съвместна инициатива на телевизия СКАТ и ВМРО против  членството на Турция в ЕС. Те организираха национална подписка  за провеждането на референдум по въпроса, в която се подписаха 330 хиляди души, а по-късно беше внесена в Народното събрание. Според законовите разпоредби въпросът трябва да бъде обсъден в парламента на 14 октомври и да се вземе решение ще има ли думата народът. „Затова и искахме да чуем мнението на депутатите. Те обаче явно неглижират въпроса”, коментира Валентин Касабов.

„Всички депутати са информирани надлежно в централите им в Бургас, както и в Народното събрание. Тази инициатива беше започната  заради опасностите, които дебнат България, ако Турция бъде в ЕС. Въпросът беше и народните представители да бъдат убедени в  това, тъй като ние от различни източници получаваме информация, че или те не са наясно  какво ще последва, или сляпо ще следват партийната доктрина при обсъждането в парламента. От изявленията на лидерите на повечето парламентарно представени политически партии  разбираме, че те не са съгласни да се организира референдум, което значи, че смятат сами да вземат решение по този въпрос вместо българския народ”, заяви Георги Дракалиев.

Валентин Касабов  иронично благодари на депутатите от ГЕРБ, БСП и „Атака”. „Виждате навалицата от депутати, но не в тази зала, за което аз благодаря за високото им родолюбие . Благодаря на депутатите от ГЕРБ, които нееднократно са се биели в гърдите, че ще защитават националните интереси, най-вече благодаря на депутатите от „Атака”. Неглижирането на тази среща говори  каква е позицията на техните политически централи и в този смисъл лично ние не очакваме позитивни резултати по време  на евентуалните дебати в Народното събрание. Явно директивата на тези политически централи е ясна и категорична, но се учудвам от какво ги е страх, че не присъстваха тук народните избраници. Смея да твърдя, че предварително е подготвен вече сценария. Отговорът на народните избраници е повече от ясен – те са за влизането на Турция в Европейския съюз. Изплюха се върху волята на над 330 хиляди граждани и оттук нататък не знам как ще погледнат своите избиратели”, каза Касабов. Напрежението от липсата на депутати по време на срещата се допълни от факта, че в съседната зала трима бургаски народни представители – Пламен Орешарски и Пенко Атанасов от БСП и Вяра Петрова от ГЕРБ участваха в кръгла маса, посветена на трудовата реализация на хората с увреждания. Тримата народни представители записваха старателно въпросите, поставени от присъстващите, а събитието там привлече далеч по-голям интерес от страна както на медиите, така и на различни институции.

„Много ми е интересно депутатите какво влагат, като говорят за патриотизъм, защото виждаме, че тяхната позиция не отговаря на националния интерес, който не е интересът на ГЕРБ или на БСП. Народът трябва да се изкаже по темата, но това едва ли ще се случи”, коментираха от ВМРО.  Според воеводите  и представителите на СКАТ  управляващите ще отхвърлят първия опит за провеждане на законно организиран национален референдум. Те заявиха, че са готови да предприемат и други действия преди 14 октомври.
Нападките на СКАТ и ВМРО срещу бургаските депутати бяха напълно отхвърлени от пресцентровете на двете формации в града. „Категорично нямаме получена покана за участие в подобна дискусия нито в бургаския офис, нито пък такава са получили нашите народни представители. Ние или се отзоваваме на мероприятията, на които ни поканят, или даваме отговор защо не можем да присъстваме”, казаха от централата на ГЕРБ в Бургас. От БСП също категорично заявиха, че в местния партиен офис не е получавана покана  за срещата.
Бойко Борисов: България подкрепя европейската перспектива на Турция

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България като добър съсед подкрепя европейската перспектива на Турция, предаде Агенция „Фокус”. Според него не стои въпросът за референдум за членството на Турция в ЕС, към днешна дата такава тема няма.

В момента по един решителен начин твърдо сме решили да продължим преговорите за членство в ЕС, заяви турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.
Той  каза, че Турция е постоянно забавяна по пътя си към европейската интеграция и пред нея се поставят различни пречки. Подобно било и отношението към Хърватия.

Ако Европейският съюз желае да разнообрази структурата си и вижда съюза на цивилизациите, не трябва да поставя пречки, смята Ердоган.
По- късно по повод изказването на Борисов по темата за референдума от националното ръководство на ВМРО реагираха, че  ще се обърнат към 330-те хиляди граждани, подписали искането за референдум за членството на Турция в Европейския съюз, да излязат на протест, ако управляващите се опитат да осуетят законовата процедура за насрочването му. Структурите на ВМРО по места имат готовност да влязат във връзка с огромна част от подписалите се и да подпомогнат тяхното придвижване към София. Това се посочва в позиция на ВМРО.

Според партията изказването на министър-председателя Бойко Борисов днес, че България подкрепя европейската перспектива на Турция, е съвършено недопустимо и обидно.

http://www.factor-bs.com/news-17019.html




Ключови думи: дебати, Народно събрание, Волен Сидеров, тракийци,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |