В новините
 
08.10.2004 01:14   Новината е видяна 4973 пъти
В Бургас стартира проектът “Златорог-2004”
Идеята се роди на научна конференция,посветена на 120-ата годишнина на Владимир Василев

В Бургас стартира проектът “Златорог-2004”, чиято цел е чрез издаването на тритомник да се направи достъпно творчеството на Владимир Василев, съэдател и главен редактор на излизалото у нас през първата половина на ХХ век списание “Златорог”.
“Събирането на оценъчно-интерпретативните текстове на Владимир Василев е необходимост и дълг на българската култура”, пише в проекта, изготвен от Мехашл Неделчев, Мирослав Дачев, Антония Велкова и Сава Василев, преподаватели в Софийския университет “Св.Кл.Охридски” и ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий”. Авторите са посочили за основни цели на начинанието открояване на културната фигура на Владимир Василев и преосмисляне на критическото му наследство, като се мотивират с факта, че “по редица лично-биографични и най-вече конюнктурно-идеологически причини обемното и разнообразно в жанрово отношение творчество на критика не е издавано до началото на ХХ век в отделно книжно тяло, а спрямо личноста му от 40-те насам се прилагат стратегиите на мълчанието”.
Проектът “Златорог 2004” бе иницииран на проведената през февруари тази година в Бургас научна конференция, посветена на 120-годишнината от рождението на критика,чиито статии, студии, полемики, писани в продължение на няколко десетиретия, се превръщат в еталон за модерното критическо говорене.
Международен търговски и културен център “ГЕОПАН”-Бургас вече е подпомогнал с 1500 лева благородното начинание




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |