В новините
 
11.10.2010 13:24   Новината е видяна 5475 пъти
Изграждане на консултативно – информационен център за психично здраве в гр. Бургас

Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 Октомври 1992 година. Той стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве, като особена заслуга тази дата да остане трайно във времето има Клуба на Първите дами, основан и представляван от г-жа Розалин Картър.  У нас този ден се отбелязва с известно закъснение  и не му се отдава нужното внимание, поради това че темата за психичното здраве не вълнува хората до момента, в  който се появи психична болест.
Световната здравна организация определя следната дефиниция за здраве:
 “Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на разстройство или недъг”. По-голяма част от хората се самоопределят като здрави по отношение единствено на физическото здраве.      
Световната федерация за психично здраве работи в посока  то да стане приоритет на всички хора и въпреки, че психичноздравните услуги се оценяват все повече като изключително важни, финансовите средствата за подкрепа остават ограничени и за икономически развитите страни по света.  Федерацията спонсорира международни конференции отнасящи се до промоцията и превенцията като настоява хората да бъдат информирани за психичното здраве по същия начин както това се прави по отношение на  ХИВ/СПИН, диабет, рак и др.
Тема на Световния ден на психичното здраве праз 2010 година е Връзката на психичното здраве с хроничните физически заболявания. Много често, физическите и психични разстройства вървят ръка за ръка. Изследванията показват, че хората с тежки и хронични физически заболявания често имат съпътстващи проблем с психичното здраве
    Днес лечението на психичните заболявания е ефективно, има подходящи програми за рехабилитация, чрез които да се намали тежестта в живота на хората, както икономическото и социално бреме за обществото и семействата.
    Сдружение „Център за емоционални психосоциални изследвания и терапия” отбеляза Световния ден на психичното здраве със заключителна конференция по проект „Изграждане на консултативно – информационен център за психично здраве в гр. Бургас”, осъществен с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез ФМ на ЕИП.  






Ключови думи: здраве, психично, социално, заболявания, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |