В новините
 
13.10.2010 14:49   Новината е видяна 3619 пъти
Oще двадесет и една птици загинали от токов удар

Телата на още двадесет и една птици загинали от токов удар намериха орнитолози в района на езерата Атанасовско и Вая птици загинали от токов удар намериха екип от орнитолози на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в района на езерата Вая и Атанасовско. Отново, най-голям е броят на откритите тела на бели щъркели – 17 екземпляра, загинали след сблъсък с електропреносната мрежа. Всички те са намерени при обхождането на електрическите стълбове около Атанасовското езеро.  Заедно с тях жертва на токов удар е станала и една зеленоножка. При мониторинга на електрическите стълбове, разположени в близост до езерото Вая са открити телата на розов пеликан, бял щъркел и една речна рибарка. С регистрираните нови случай на загинали от токов удар птици, общият брой на намерените такива около бургаските езера става 42.
    Тези данни са събрани в резултат на извършени наблюдения на потенциално опасните електрически стълбове, намиращи се около Бургаския езерен комплекс. Мониторингът се провежда редовно вече в продължение на седем месеца по проект „Живот за Бургаските езера” изпълняван от БДЗП към програма LIFE+ на ЕС.
    След като приключат проучванията на електропреносната мрежа в района на езерата Вая, Атанасовско и комплекса от водоеми Мандра – Пода ще бъде извършен анализ на събраната информация. На базата на него ще бъдат предложени на електроразпределителната компания EVN конкретни мерки за намаляване на една от най-сериозните заплахи за живота на птиците – загиването им от токов удар. В рамките на проекта ще бъде извършено маркиране и изолиране на най-опасните електрически стълбове в района на бургаските езера.

Ключови думи: птици, орнитолози, Атанасовско, Вая, Българско дружество за защита на птиците,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |