В новините
 
17.11.2010 09:09   Новината е видяна 5731 пъти
Надежда Кутева - с приз Пазител на традициите 2010

Дъщерята на създателя на най-големия български фолклорен ансамбъл „Филип Кутев” – Надежда Кутева, е една от носителките на приза в престижната национална инициатива „Пазител на традициите” 2010. Кутева, която е художник и от десетилетия изследва богатото фолклорно наследство на България, събра най-много гласове в анкетата за хора, подпомагащи и популяризиращи традиционните български изкуства, занаяти, бит и обичаи.
Инициативата за определяне на българите, които са допринесли през годините за запазване на културното ни наследство, е първата по рода си, а идеята на организаторите от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З.-7 е тя да стане постоянна. Тази година събитието е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова, а церемонията ще се състои на 18 ноември в „Скай Плаза” в НДК.
Онлайн гласуването в „Пазител на традициите” започна на 15 юли, а номинираните бяха разпределени в три категории – занаятчии, фолклор и художници, като във всяка бяха номинирани по четирима прочути българи. Победители в категориите занаятчии и фолклор станаха съответно Петър Лазаров и Ангел Добрев, а в гласуването участваха над 5700 човека.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ
ЗАНАЯТЧИИ
Петър Лазаров - онзи майстор от етнографския комплекс, който всички помнят. От няколко години живее и работи в Златоград в Родопите. Родом от Шабла, бил е гимнастик, по-късно се влюбва в дърворезбата, а след това – и в гайдите. Един от най- харизматичните майстори на Стария Добрич.

ФОЛКЛОР
Ангел Добрев - преподавател във Факултета по начална и предучилищна педагогика при Софийския университет „Св. Климент Охридски”, преподава гъдулка, съпровод, камерна музика и дирижира представителния студентски фолклорен оркестър. Оценявайки личните му заслуги и талант, ръководството на факултета възлага на Ангел Добрев задача да ръководи фолклорната специалност. В момента работи и върху докторската си работа, озаглавена „Народният оркестър” - съвременни аспекти на развитие”. Oт педагогическия му опит са се възползвали любители на българската народна музика от Австралия, Япония, САЩ, Гърция, Германия, Белгия и др. Съставител и издател на сборници с народни песни от родния край и сборници с пиеси за различни състави. Автор на три диска с авторска музика.
ХУДОЖНИЦИ
Надежда Кутева - дъщеря на Филип Кутев, е добре познат художник със солидна творческа биография. Работи в областта на камерната живопис – натюрморт, пейзаж, фигурална композиция, от няколко десетилетия изследва – по своему – нашето фолклорно наследство и създава поредица от цикли, пресъздаващи българските обичаи, обреди и др. Носител е на наградите “Златю Бояджиев” (1985), “Владимир Димитров-Майстора” (1990), Награда за участие в І-во международно квардинале “Митовете и легендите на моя народ (2004) и др.

НОМИНАЦИИТЕ
ЗАНАЯТЧИИ
Петър Лазаров, Иван Нешев Длъгнев, Христо Топчиев, Минчо Минчев

ФОЛКЛОР
Ангел Добрев, Светла Караджова, Ради Радев, Иван Тодоров

ХУДОЖНИЦИ
Надежда Кутева, Даниела Данова, Сули Сеферов, Любен Пашкулски






Ключови думи: български, фолклорен, Кутева, художник, фолклорно наследство, фолклор, Лазаров,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |