В новините
 
17.11.2010 13:56   Новината е видяна 4894 пъти
Изготвена е областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас 2011 – 2015

Областният съвет за развитие на област Бургас, на свое заседание, под председателството на областния управител Константин Гребенаров прие  Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас 2011 – 2015. Процесът по разработването на стратегията се осъществи под методическото ръководство на УНИЦЕФ и в него активно участие взеха представители на областна администрация и лично зам.-областният управител Златина Дукова, представители на всички общини в областта, Регионална дирекция «Социално подпомагане»(РДСП),  Регионален инсекторат по образование (РИО на МОМН), Районен център по здравеопазване(РЦЗ), Регионална служба по заетост (РСЗ), неправителствени организации и други заинтересовани органи. Целта на областната стратегия е да превърне област Бургас в регион с достъпни, разнообразни и качествени социални услуги, които допринасят за подобреното качество на живота, максималната самостоятелност, пълноценната реализация и грижа за индивидите и общностите в риск. В унисон с Областната стратегия, общинските съвети ще приемат стратегии и годишни планове за развитието на социалните услуги на общинско ниво. Основните направления, залегнали в нея са насочени към превенция за децата и семействата в риск, деинституционализация на грижите за децата (намаляване на броя на децата, отглеждани в специализирани институции), социално включване на общности в неравностойно положение и уязвими групи, грижа за старите хора. Във всички общини са предвидени социални услуги като личен асистент, социален асистент, домашен помощник, домашен социален патронаж, обществена трапезария, приемна грижа. В стратегията са разписани още дейности като клуб на пенсионера, програми за професионално обучение, трудови медиатори, център за развитие на ромските общности в община Бургас, социално предприемачество, специализирано предприятие за хора с увреждания на територията на община Бургас.
През следващите пет години финансиране ще получат само социалните дейности и услуги, залегнали в стратегията. Сумата за реализацията й възлиза на стойност 122 723 076 млн. лева., а средствата ще бъдат осигурени от местни приходи на общините, държавния бюджет, оперативните програми и други източници.
След като единодушно приеха областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Бургас 2011 – 2015, членовете на Областният съвет за развитие изказаха своята убеденост, че ако съвместно успеят да я релизират – то в сферата на социалните услуги няма да има какво повече да се желае.
За повече информация, може да видите Областната стратегия за развитие на социалните услуги, публикувана на сайта на Областна администрация – Бургас.






Ключови думи: Областeн съвет, Бургас, социални услуги,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |