В новините
 
22.11.2010 08:19   Новината е видяна 8397 пъти
ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОСЪЩЕСТВИ ПОРЕДНАТА СТЪПКА В УТВЪРЖДАВАНОТО СИ КАТО ЦЕЛОГОДИШНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ

В слънчевия съботен ден село Гюльовца събра стотици любители на домашно приготвеното вино. Поводът бе първото издание на Празникът на виното, организиран от община Несебър, който е поредната стъпка в утвърждаването на морската община като целогодишна туристическа дестинация.

Празникът откри кметът на община Несебър Николай Димитров, който сподели радостта си, че толкова много хора са дошли, за да уважат младото вино. Той допълни още, че сега когато виното и зимнината са готови е време хората да се събират още по-често, да се уважават и за бъдат винаги заедно, защото само сплотени, могат да постигнат всичко.

В днешния пъстър празник, общо 11 винопроизводителя от различни съставни селища на община Несебър представиха своите нови реколти и най-различни бели и червени, млади вина. И както се казва веселба без вино не може, но също така не може и без песни и танци. За тази част от празника се погрижиха групата за автентичен фолклор при читалище “Светлина” с. Гюльовца и група “Първа младост”, които демонстрираха пред присъстващите най-важната стъпка при приготвянето на виното, а именно – обичаят за подрязване на лозята.

И така с много народни песни и добро настроение, дойде време всички присъстващи да дегустират отбраните млади вина и да оценят най-добрите от тях. Това стана със специални цветни картончета, съответно с първо второ и трето място, които дегустаторите трябваше да поставят в урната на най-добрия според тях винар. Първото място, с 67 гласа, грабна кметът на Кошарица Павел Павлов, който представи на празника вина на трима производителя от Кошарица, а четвъртото младо червено вино, бе лично негово производство. Второто място заслужено бе заето от Райчо Маринов с 51 гласа, а на трето място се подреди Демир Петров, за който гласуваха 47 души. Всички единадесет винопроизводителя, които представиха производството си на празника, получиха награди и подаръци от община Несебър. Подаръкът за всички останали посетители на Празника на виното бе хубавото време, многото настроение, песните и танците, виното и мезетата и всичко това превърна днешния ден в с. Гюльовца в един истински празник.

Идеята на Община Несебър е Есенните празници на младото вино да се превърнат в традиция, която по атрактивен и забавен начин да представя и утвърждава на пазара местната продукция. Участвайки в конкурса, винопроизводителите ще могат да реализират директен контакт с потребители и търговци, както и да провокират интереса на хотелиери и ресторантьори към българското вино. По този начин Общината ще последва и световните тенденции за стимулирането на еко и биопроизводството. Не на последно място е и значението на тези празници за утвърждаването на Несебър като предпочитана туристическа дестинация през цялата година и популяризирането и на малките селища от региона. В същия дух тази година се проведе Празник на хляба в село Оризаре, а след Есенните празници на младото вино предстои и Празник на домашната наденица в село Кошарица.





Ключови думи: Гюльовца, празник на виното, община Несебър,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |