В новините
 
25.11.2010 14:26   Новината е видяна 4984 пъти
Когато мълчанието говори. Бургас против насилието

Не” на насилието над жени казаха студентите на Бургаския свободен университет. С провокираща фотосесия „Мълчанието говори” младите хора се включиха в инициативата на Zonta International ‘Say NO – Unite’ и други международни женски организации в Международния ден за ненасилие срещу жени.

Единадесет от фотографии разкриват физическото и емоционалното страдание на жените  жертви  на насилие. Дванадесетият фотос показва щастливите лица на студентите от БСУ, които застанаха пред обектива на колегата си Кирил Пейчев, студент по фотография в Нов български университет, за да изкажат своята гражданска позиция по проблема.

„Насилието над жени е тежък социален проблем в нашето патриархално общество”, каза Калина Тончева, която участва във фотосесията. „Не трябва да чакаме мълчаливо този проблем да се реши от само себе си,” допълни тя.

Насилието над жени е световен проблем. Всяка трета жена е бита или сексуално насилена през живота си според Комисията на ООН за положението на жените. Най-често срещаното насилие над жени е физическото. Жертвите на полово-основано насилие води до многобройни физически, психологически, сексуални и репродуктивни проблеми. Най-често извършителите на насилие над жени са интимните партньори.

В България новообразуваните дела за домашно насилие само за 2009 г. са 1300, като са концентрирани в най-големите български градове София, Варна, Бургас, Пловдив и др.

Студентите от Центъра по хуманитарни науки още на 12.11.2010 г. проведоха проучване сред 200 свои колежки от Бургаския свободен университет. Резултатите от анкетата недвусмислено показват сериозността на проблема.

Над 60% от анкетираните са били свидетели на насилие над жени, а 20% са жертви на такова. Цели 65% от участниците в проучването познават мъже склонни към упражняване на насилие над жени. Почти всички анкетирани (90%) са съгласни, че психологическият тормоз трябва да се счита за акт на насилие. 85% от анкетираните жени заявяват, че по този наболял проблем трябва да се води активен диалог сред младите хора и обществото като цяло.
Ключови думи: бургас, насилие, инициативи против насилието, насилие над жени,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |