В новините
 
26.11.2010 07:00   Новината е видяна 6317 пъти
Защо мълчанието е злато
Куриозната история,  се разиграла през далечната 1960 година по време на откриването на сезона на Слънчев бряг. По това време  в курорта е имало туристически хижи. Когато ги видял, шофьорът на Югов възкликнал "Другарю Югов, много тоалетни са построили тука". Това провокирало тогавашния премиер по време на официялната вечеря да реши: "Моят шофьор обърка хижите с тоалетни, не е ли време, другари, вече да строим високи хотели на 3-4-5 и повече етажи". Високото строителство започнало след тази култова фраза.
Куриозната история разказва самият виновник  - основател и почетен председател на Бургаската туристическа камара Георги Анастасов.Той е  е пряк свидете как  започнало строителството на Сънито преди повече от 50 лета. През есента на 1957 година в района имало международен младежки лагер "Лиляна Димитрова" - няколко палатки и една барака. Намирали се в района между бившия ресторант "Ахелой", ресторант "Ропотамо" и хотел "Карлово". Оттам започнал първият етап на строителството...  Докато се строял строял курортният комплекс Слънчев бряг  Анастасов имал пряко задължение да информира градския комитет на БКП за процеса и да помага на ръководството на комплекса за събиране на кадри.  После е бил е зам.главен директор и шеф на "Балкантурист"-юг, а също така съветник по туризъм в Куба.  16 години оглавявал Регионалната туристическа камара. Преди няколко години браншът присъдил на Анастасов почетното звание „ветеран на туризма”. Ветеранът на туризва разказва, че   първият турист посетил комплекса бил гостът от тогавашната Чехословакия Вашек Силвестър от Острава. Той получил различни награди, включително и удължаване на почивката си. През годините в Сънито идвали безброй известни личности. А през 1975 година в курорта посрещали президента на "Дженерал моторс" . Оказало се, че високият гост имал български корен и всъщност бил потомък на бившия български премиер Александър Малинов. В книгата за посещения гостът написал "Никога не съм допускал, че моята родина България е толкова древна и толкова красива" и дори се просълзил, спомня си Георги Анастасов. Той разказва и безброй весели и куриозни случки от историята на Сънито. Ето и една от тях: През 80-те в курорта почивал заможен чужденец. Гостът от странство пристигнал с лъскав "Мерцедес" и за един ден сменил 300 долара - сума внушителна по това време. Бил много доволен, но един ден, преди да му е свършила почивката, напуснал неочаквано. Оказало се, че в асансьора на хотела, в който е отседнал , се засякъл с гробаря от родния си град и понеже бил много суеверен - избягал. Казал "Трябва ли да пропътувам толкова километри, за да почивам на едно място с такава злокобна личност?". Освен със Слънчев бряг, спомените на Георги Анастасов са свързани и с Куба, и разбира се с нейния лидер Фидел Кастро, с когото ветеранът на туризма имал незабравими срещи. Нашенецът разказва, че много се впечатлил от приницността на кубинския лидер: „В Куба разбрах какво значи деловитост. При нас като седнем, като започнем едни оперативки от 8 до 12 часа, няма свършване. Там такова нещо няма. На една среща при Фидел Кастро по повод възможността кубинските емигранти от Латинска Америка да почиват в родината си - той даде по 6 минути за изказване на трима експерти и 15 минути на себе си - и приключихме, като въпросът се реши, без да се протаква излишно", разказва Георги Анастасов. И до ден днешен той с вълнение следи как се развива туризмът у нас и смята, че многото излят бетон пропъди романтиката от Южното Черноморие.    

http://tbox7.com/





Ключови думи: Слънчев бряг, курорт, туристическа, Сънито, ресторант, комплекс,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |