В новините
 
27.11.2010 05:50   Новината е видяна 7472 пъти
ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС

 

МОТИВИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАРЕДБА ЗА РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС


 С Решение №3249/11.03.2010 г. по адм. дело №10670/2009 г. Върховният административен съд отмени изцяло Наредбата за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас, приета с Решение по т.45 на проведеното на 18.09.2008 г. заседание на Общински съвет Бургас /Протокол №12/, изменена и допълнена с решения на Общински съвет – Бургас по т.16 от Протокол №13/23.10.2008 г., т.6, Протокол №17/22.01.2009 г., т.13 от Протокол №18/19.02.2009 г. и 26.02.2009 г., т.21, т.22 и т.25 от Протокол №20/23.04.2009 г. и 28.04.2009 г., т.2 от Протокол №21/21.05.2009 г. и т.11 от  Протокол №27/19,20 и 24.11.2009 година.
След отмяната, са налице две действащи наредби, регламентиращи реда за поставяне на за преместваеми обекти и рекламно-информационни елементи на територията на Община Бургас – Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Бургас, приета с Решение по т.13 от дневния ред на заседанието на Общински съвет – Бургас, проведено на 30.03.2004 г. /Протокол №8/ и Наредба за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас, приета с Решение по т.7 от дневния ред на заседанието на Общински съвет – Бургас, проведено на 21.12.2004 г. /Протокол №18/ .
Съгласно разпоредбите на чл.56, ал.2 и чл.57, ал.1 от Закона за устройство на територията, върху поземлени имоти могат да се поставят преместваеми обекти за търговски и други обслужващи дейности, както и рекламни, информационни и монументално-декоративни елементи, въз основа на разрешение за поставяне, по ред установен с наредба на общинския съвет.
С докладна записка № 61-00-280/06.10.2010 г. кметът на общината е предложил приемане на Наредба за преместваемите обекти и рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас. С решение по т.6 от дневния ред на заседанието на Общински съвет Бургас, проведено на 21 с продължение на 26.10.2010 г., отразено в Протокол №40, Общински съвет избра Комисия в състав от седем общински съветника, които да разгледат предложения проект на Наредбата, както и постъпилите становища и заявления от заинтересувани организации, приложени към проекта.
Работата на комисията протече в 7 заседания.
На заседанието проведено на 28.10.2010 г., по т.2 от Протокол №2/28.10.2010 г., Комисията, като изслуша мненията на представители на заинтересованите страни реши да раздели Наредбата на две части – Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градско обзавеждане на територията на Община Бургас и Наредба за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас.
Относно Наредбата за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас комисията възприема изразените от Община Бургас мотиви за приемането, както следва:
В частта на наредбата, с която се уреждат издаване на разрешения за поставяне на рекламно-информационни елементи липсва ред за поставяне на временни такива, поради което следва да се предвиди такъв ред.
Разпоредбата на чл.33, ал.2, т.1 от действащата наредба противоречи на чл.23, ал.4 от Закона за търговския регистър, съгласно който ако е посочен ЕИК, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в търговския регистър, и представянето на актове, обявени в търговския регистър.
Следва да се съобрази и влезлият в сила Закон за управление на етажната собственост.
Следва да се предвиди аналогичен ред за разглеждане на заявленията  за поставяне на рекламно-информационни елементи – от нарочна комисия, с определен мандат.
Необходимо е да се разграничат конкретните хипотези, в които се постановява отказ за издаване на разрешение.
Следва да се предвиди ред за принудително премахване на рекламно-информационни елементи, аналогичен на реда за премахване на преместваеми обекти.
Предвид изложеното, е необходимо приемане на Наредба за рекламната и информационна дейност на територията на Община Бургас.
 

 

 

 

 

ПРОЕКТ НА НАРЕДБА ЗА
 РЕКЛАМНАТА И ИНФОРМАЦИОННА ДЕЙНОСТ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА БУРГАС

Предложения по проекта могат да бъдат депозирани в Общински съвет Бургас на email: council@burgas.bg в срок от 25.11.2010 г. до 08.12.2010 г. включително.


ГЛАВА I

РЕКЛАМНО-ИНФОРМАЦИОННИ ЕЛЕМЕНТИ

РАЗДЕЛ I
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ РЕКЛАМНО-ИНФОРМАЦИОННИТЕ
ЕЛЕМЕНТИ
Чл.1. Рекламно-информационните елементи /РИЕ/ независимо от техния вид, трябва:
1. Да бъдат изработени от трайни материали;
2. Да бъдат подържани в добро състояние по отношение на тяхната чистота и функция, сигурност и безопасност от физическото или юридическото лице, получило разрешение за поставяне на рекламата.
Чл.2. При разполагане на рекламно-информационни елементи трябва:
1.  Да не се нарушават условията на обитаване;
2. Да не се създават рискови условия за живота и здравето на
гражданите и за безопасността на движение;
3. Да не се закрива друго рекламно пано, частен имот, търговски или обществен обект, както и да не се затруднява подхода към него Техническите правила за поставяне на рекламните елементи са определени в Приложение №1.
Чл.3. Всички надписи, разположени на обществени места на територията на Община Бургас: информационно указателни табели, билбордове, светлинни рекламно информационни табла, съобщения и др. се изписват задължително на български език. Те могат да се изпишат допълнително и на чужд език официален в Европа. Чуждоезичният текст на българските наименования върху информационно указателните табели се изписва при спазване на правилата за транслитерация. Марка по смисъла на чл.9, ал.1 от Закона за марките и географските означeния, регистрирана в Патентното ведомство или регистрирана от Международното бюро на Световната организация за интелектуална собственост по реда на Мадридската спогодба, може да се изобразява по начина по който е регистрирана.
Чл.4. Не се разрешава :
1. Монтирането на РИЕ върху сграда, имот или съоръжение без писмено съгласие на техния собственик, а за сгради в режим на етажна собственост съгласно Закона за управление на етажната собственост /ЗУЕС/.
2. Използването на светлинни символи или шрифтови надписи, прилагани като или наподобяващи елементи от системата за регулиране на движението, както и заслепяващи осветителни тела.
3. Рекламирането на:
а. забранени за употреба вещества или препарати с наркотично действие;
б. лекарствени средства, за които има забрана или ограничения,
предвидени в специални нормативни актове;
в. стоки и услуги, чиято реклама е изрично забранена със закон.
4. Разполагането на РИЕ, които:
а. съдържат невярна или подвеждаща информация;
б. рекламират стоки и услуги, посредством твърдения за недостатъци на други стоки или услуги;
в. накърняват правата и доброто име на граждани и юридически
лица;
г. пропагандират под каквато и да е форма омраза, насилие, расова, верска и етническа нетърпимост, религии и религиозни общности;
д. са с открито или недвусмислено порнографско съдържание.
Чл. 5. Носителите на права за разполагане на РИЕ при условията на тази Наредба носят отговорност за причинените от рекламно-информационните елементи щети на трети лица.

РАЗДЕЛ II
ВЪНШНА РЕКЛАМА

Чл.6. (1) Външната реклама може да бъде:
1. Реклама по калкани и върху покриви на сгради и обезопасителни мрежи на строителни обекти и обекти в ремонт;
2. Крайпътна реклама, закрепени неподвижно касети, осветени
отвътре или отвън,
3. Рекламни пана за лепене на плакати (осветени или неосветени);
4. Видеостени, екрани;
5. Реклама на ниво партер (магазини, заведения и други обекти с обществено-обслужващи функции), като рекламите могат да заемат пространството до ниво подпрозоречен парапет на първи жилищен етаж, без да засягат прозоречни отвори на същия;
6. Реклама по градския транспорт - автобуси, тролейбуси, таксита и по други елементи на градското обзавеждане;
7. Шатри, автомобили с рекламна цел и платформи;
8. Други видове рекламно-информационни елементи, по
индивидуални проекти, одобрени от Комисията по реклама.
(2)  Не  се  разрешава разполагането  на  мегаконструкции,  които премостват уличната и републиканската пътна мрежа.
Чл.7. Параметрите на рекламните съоръжения, следва да бъдат съобразени с конкретната градоустройствена обстановка, като проходната част на тротоара бъде не по-малка от 2,50 метра.
Чл.8. (1) Светеща реклама е тази, която ползва източник на светлина. Ако съоръжението, носещо светеща реклама, е поставено върху покрив, неговите параметри следва да бъдат съобразени с архитектурния образ (силует, пластично оформление и други) на сградата.
(2) В разрешението за поставяне на светеща реклама се посочва декларираната от заявителя мощност, когато се ползва съоръжение -източник на електрическа енергия, което е собственост на Община Бургас. Електрическата енергия се заплаща ежемесечно, считано от датата на захранване на съоръжението, което се удостоверява с двустранно подписан констативен протокол от служител на Община Бургас и лицето, в полза на което е издадено разрешението.
Чл.9. Не се разрешава разполагането на съоръжения на външна реклама на територията на Общината върху:
1. Паметници и други елементи на декоративната пластика;
2.Природни забележителности резервати и други защитени
територии;
3. Всякакъв вид едроразмерна растителност;
4. Елементи от системата за регулиране на движението по пътищата;
5. Религиозни сгради;
6. Социални, детски и учебни заведения;
7. Алеи и тревни площи на паркове и градски градини;
8. Декоративни огради, сгради и др. на територията на гробищни паркове;
9. Сгради публична общинска собственост, извършващи административни услуги;
10. Преместваеми обекти.

РАЗДЕЛ III
РЕКЛАМА И ОБЯВИ КЪМ ЕЛЕМЕНТИТЕ НА ГРАДСКОТО
ОБЗАВЕЖДАНЕ

Чл.10. Разполагането на рекламни елементи по спирките на градския транспорт се извършва само на определените за това места.
Чл.11. Безплатно разполагане на съобщения за културни, спортни, хуманитарни прояви и други се осъществява само на определените за това места - афишни колонки, информационни табла и други, не по - рано от 14 дни преди датата на съответното събитие.

РАЗДЕЛ IV
ФИРМЕНИ НАДПИСИ

Чл.12. (1) Когато са графично и цветово оформени, фирмените надписи могат да бъдат поставени :
1. Върху козирки, навеси и корнизи към партерните части на сградите;
2. Пред балкони или прозоречни отвори, ако не са по-високи от парапета на балкона или са разположени върху прозоречния парапет, без да засягат прозоречните отвори под прозоречния парапет;
3. Вертикално или хоризонтално по фасадите на сгради, в които се осъществява дейността на лицето.
4. Когато фирменият надпис е поставен върху козирки, навеси и маркизи, той не може да ги надвишава с повече от 1 м., както и да закрива отвори по фасадата на сградата.
5. Когато фирменият надпис се издава от фасадата на сградата на ниво партер, на която е поставен, неговия най-отдалечен край не може да бъде на повече от 1,50 м. от фасадата, а когато е поставен на височина под 2,20 м. от нивото на терена, не може да се издава от фасадата на сградата повече от 0,15 метра.
Чл.13. (1) Фирмените надписи се одобряват с инвестиционния проект за изграждане или преустройство на обекта, който обозначават, от компетентния за това орган.
(2) В случаите, когато поставянето на фирмени надписи не е свързано с изграждане или преустройство на даден обект, главният архитект на общината одобрява проект за фирмените надписи.
Чл. 14. Отговорни за редовността на фирмените надписи по смисъла на тази наредба са ползвателите на обектите, за които са предназначени.

РАЗДЕЛ V
ИНФОРМАЦИОННО - УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ И РЕКЛАМНИ
ТЕЛА

Чл.15. (1) Информационно-указателните табели се подчиняват на разпоредбите на Глава I, Раздел II от настоящата наредба, регламентиращ външната реклама. Те изключват указателни знаци, описани в Закона за движение по пътищата и Правилника за неговото приложение.
(2) Информационно-указателните табели следва да бъдат изработени по типови проекти, одобрени от Главния архитект.
(3) Информационно-указателните табели с размери до 1,5 кв. м, могат да се разполагат на електрическите стълбове и стълбовната мрежа на тролейбусния транспорт, така че външният вертикален ръб да бъде поставен на разстояние от края на уличното платно не по-малко от 0,5 м, а долния хоризонтален - на височина не по-малко от 2,50 м от нивото на терена, обърнати към тротоара.
(4) При липса на възможност за траен монтаж, може да се разреши разполагането върху тротоара на преносими информационно-указателни табели, с едностранна площ до 0,5 кв. м, като същите не трябва да ограничават движението на пешеходците и задължително осигуряват проходима свободна част на тротоара, минимум 2,50 метра. Не се разрешава поставянето на преносими информационно-указателни табели по улиците “Алеко Богороди”, ”Фердинандова”, ”Св.Св.Кирил и Методий”, ”Цар Симеон І", ”Булаир”, ”Генерал Гурко”, ”Христо Ботев”, ”Цар Петър”, ”Гладстон”, ”Княз Борис I”, ”Сан Стефано” , ”Стефан Стамболов”, „Александровска”, освен табели с менюта в заведенията за обществено хранене в рамките на имота или разрешената по чл.56 площ за сезонни преместваеми обекти.
(5) Не се допуска разполагането на информационно-указателни
табели по тролейбусната стълбовна мрежа на главен път Е 87 (І9).
Чл.16. Във формата на рекламно тяло може да бъде поставен индивидуален рекламен монументално-декоративен елемент, обозначаващ местонахождението и дейността на конкретен обект, като същият се разполага в непосредствена близост не повече от 5 метра до обозначавания обект.

РАЗДЕЛ VI
ВРЕМЕННИ ИНФОРМАЦИОННИ ЕЛЕМЕНТИ
Чл.17. Временни информационни елементи могат да се разполагат на одобрени от Главния Архитект места, след издадено разрешение по реда на настоящата наредба и да носят само информация, свързана със съответното мероприятие.
Чл.18. Не се разрешава разполагането на транспаранти на улици и булеварди с контактна мрежа за градски транспорт, както и по улиците “Алеко Богориди”, “Фердинандова” и “Александровска” в гр. Бургас. Изключения се допускат единствено за нуждите на Община Бургас.
Чл.19. Безплатно разрешение за временна информация може да бъде дадено от Кмета на Община Бургас по изключение, във връзка със събития от общоградски, национален или международен характер.
Чл.20. Рекламно-информационни елементи с временен характер се демонтират в тридневен срок, считано от датата на изтичане на срока, за който са разрешени.

РАЗДЕЛ VII
СЪОБЩЕНИЯ
Чл.21. (1) Разлепването на съобщенията се извършва на информационни тела (афишни колонки, информационни табла и други съоръжения), разположени единствено за тази цел на територията на общината.
(2) Местата за разлепване на съобщенията се определят със заповед на Кмета на Община Бургас.
(3) Информационните тела се изработват по унифицирани модели, по проект одобрен от Главния архитект.
(4) При разполагане на съобщенията не се разрешава закриване на други материали преди завършване на проявата, за която съобщават.
(5) На едно информационно тяло не могат да бъдат поставяни повече от две съобщения, които информират за едни и същи стоки, услуги и/или дейност на едно и също лице.
Чл.22. (1) Лицата, за чиито стоки, услуги и/или дейност съобщението информира, възложителите и/или организаторите, на мероприятието (дейността), са длъжни да спазват изискването за разлепване на съобщението на определените за това места (съоръжения) чрез осъществяване на предварителен и текущ контрол.
(2) При констатиране, че съобщението не е поставено на определеното за това място лицата, за чиито стоки, услуги и/или дейност съобщението информира са длъжни незабавно да премахнат съобщението и да преведат обекта (мястото) в първоначален вид.
Чл.23. (1) Собствениците (ползвателите) на обекти са длъжни да не допускат разлепването на съобщения върху същите, извън тези по чл.21, ал.1. Те са длъжни да спазват изискването за разлепване на съобщенията на определените за това места чрез осъществяването на предварителен и текущ контрол .
(2) При констатиране, че съобщението е поставено на места извън одобрените от Кмета на общината, собствениците (ползвателите) на тези места (обекти) са длъжни незабавно да премахнат съобщението.
Чл.24. Не се разрешава разлепването на афиши, плакати, листовки, некролози и други информационни елементи по стълбовете на уличното осветление, електропреносната и електроразпределителна мрежа, стълбовете на контактната мрежа на масовия градски транспорт и автобусни спирки, контейнерите за събиране на твърди битови отпадъци, фасади на сгради, огради на строителни обекти, върху дървета и едроразмерна растителност, табла със електроразпределителна, телекомуникационна, газопреносна и друга апаратура, както и на всякакви други непредвидени за целта места.

РАЗДЕЛ VIII
РЕД ЗА РАЗПОЛАГАНЕ НА РЕКЛАМНО - ИНФОРМАЦИОННИ
ЕЛЕМЕНТИ

Чл.25. (1) Рекламно-информационни елементи могат да се разполагат на територията на Община Бургас след издаване на разрешение за поставяне по реда на тази Наредба и в съответствие със съгласувани и одобрени проекти по реда на ЗУТ.
(2) Не се изисква разрешение за разлепване на безплатни обяви по чл.21.
Чл.26. (1) Рекламно-информационни елементи по чл.6, ал.1, т.2 , т.4, т.7 в имоти общинска собственост се разполагат съгласно схема с определени позиции, която се одобрява от Главния архитект на Община Бургас и се актуализира във връзка с възникнали обществени или други конкретни нужди  
(2) На първо число на всяко тримесечие Община Бургас, чрез Дирекция “Икономика и стопански дейности” изнася на информационното табло в Центъра за информация и обслужване на гражданите в Община Бургас и в сайта на Община Бургас в Интернет, списък със свободните позиции за поставяне на рекламно-информационни елементи по чл.6, ал.1, т.2,т.3, т.4 и т.7.
(3) Заявленията за издаване на разрешение за разполагане на рекламно-информационни елементи по чл.6, ал.1, т.2 и т.4 се подават в 14-дневен срок, считано от датата на обявяване на свободните позиции.
Чл.27. Заявленията за издаване на разрешение за разполагане на рекламно-информационни елементи се придружават със следните документи:
1. Единен идентификационен  код  или  копия  от  документи,  удостоверяващи,  че юридическото лице има право по силата на закон да извършва стопанска дейност;
2. Ситуационно решение, изработено от архитект – художник, дизайнер, фотограф и инженер; архитектурно и конструктивно решение в подходящ мащаб; предложение за електрическо захранване; обяснителна записка; снимки, колажи и други, показващи адаптацията на рекламно-информационните елементи към прилежащата градска среда, изработени от правоспособни специалисти;
3. Документ за собственост, когато сградата, съоръжението или теренът, където ще бъде поставен рекламно-информационният елемент, не е собственост на Община Бургас;
4. Изрично писмено съгласие от собственика на поземления имот или сградата, където ще бъде поставен рекламно-информационният елемент, или писмен договор за наем на заетата от съоръжението площ, когато заявлението се подава от несобственик;
5. При сгради с режим на етажна собственост - съгласие от собствениците, дадено по реда на Закона за управление на етажната собственост, а за сгради, обявени за паметници на културата или в ансамбъл и след съгласуване с Национален институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/;
6. Документ за платена административна такса за разглеждане на заявлението, съгласно Тарифата на Община Бургас за местните такси по Закона за местните данъци и такси;
7. Удостоверения за липса на задължения на заявителя по чл.87, ал.6 от ДОПК, издадени от ТД на НАП – Бургас, с дата не по-рано от 30 дни преди деня на подаване на заявлението;
Чл.28. Разполагането на рекламно-информационни елементи върху обекти държавна или частна собственост се извършва след съгласуване с лицата, упражняващи правата на собственика, като се представи писмено съгласие от:
1. Съответната централна администрация, която стопанисва имота, а в останалите случаи – с Областния управител – за имотите държавна собственост;
2. Ръководителя на съответното предприятие, организация или други - за имотите притежавани от юридически лица;
3. Решение на Общото събрание на собствениците, при сгради етажна собственост, при спазване изискванията на Закона за собствеността и ЗУЕС;
4. Собствениците на имота – за имоти частна собственост на физически лица.
5. За сгради, обявени за паметници на културата или в ансамбъл и след съгласуване с НИНКН.
Чл.29. (1) Заявленията се разглеждат от комисия, назначена със заповед на Кмета на Община Бургас, в чийто състав се включват 5 длъжностни лица от общинската администрация, определени със заповед на Кмета на Общината и 6 общински съветника - избрани на заседание на Общинския съвет. В състава на комисията с право на съвещателен глас се включва и по един представител на всяко сдружение с нестопанска цел, създадено и регистрирано в съда с цел защита права и интереси на търговци експлоатиращи рекламни, информационни и монументално- декоративни елементи по смисъла на чл.57 от ЗУТ, като членовете на съответната организация не трябва да са по – малко от 50 на брой. Комисията е постоянно действащ орган с мандат от 2 години. Същата се свиква от председателя й, най-малко 7 дни преди провеждане на всяко заседание.
 (2) Комисията заседава при кворум повече от половината от състава си и взема решения с обикновено мнозинство от присъстващите членове.
(3) Когато е необходимо, преди произнасянето си, Комисията за
реклама:
1. извършва оглед на мястото, съвместно с представители на КАТ и други специалисти;
2. изисква от заявителя допълнителни документи;
3.изисква от заявителя да съгласува ситуационно решение върху
извадка от кадастралния план, с “EВН България Електроразпределение”
АД, “БТК” АД, “ВиК” ЕАД – гр.Бургас, ”Топлофикация Бургас” АД,
”Бургасгаз” АД, кабелни оператори и други заинтересовани ведомства и
организации.
(4) Комисията за реклама се произнася с решение в 30-дневен срок от изтичане на срока по чл.26, ал.3, а в случаите на чл.29, ал.3, –
в 30-дневен срок от датата на представяне на документите по т.2 и т.3,  като предлага на директора на дирекция „Икономика и стопански дейности”:
1. Да издаде разрешение за поставяне на рекламно-информационен елемент;
2. Да направи мотивиран отказ за издаване на разрешение;
 (5) В 7-дневен срок от изготвяне протокола на комисията, директора на дирекция „Икономика и стопански дейности”, се произнася с решение, с което уважава заявлението или отказва издаването на разрешение. При произнасянето си, директорът е обвързан със становището на комисията. В решението се определя размера на сумите по чл.31, ал.1, начина и срока за внасянето им. Съобщаването на решението става по реда на АПК.
(6) Разрешението се издава в 7-дневен срок след влизане в сила  на решението по предходната алинея и след заплащане на сумите по чл.31, ал.1. Сумите се заплащат по банков път в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на решението. Разрешението се връчва на заявителя по реда на АПК.
(7) При незаплащане на дължимите суми в указания срок,  органът уведомява заявителя по реда на чл.30, ал.2 от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, като му предоставя тридневен срок, считан от датата на получаване на уведомлението да заплати дължимите суми, с указания, че при неизпълнение в посочения срок, производството по заявлението ще бъде прекратено по реда на чл.56, ал.2 и ал.3 от АПК.
(8) Всички свободни позиции се публикуват за сведение на официалната интернет страница на Община Бургас не по-късно от 14 дни след освобождаването им. Членовете на Комисията по реклама, да бъдат осведомявани за заседанията 7 дни преди провеждането им.
 Чл.30. (1) При наличие на повече от едно заявление за поставяне на рекламно-информационен елемент на определена позиция, комисията по реклама предлага на заявителите да направят предложение за инвестиции в лева, за благоустройствени мероприятия на Община Бургас.
(2) Председателят на комисията, уведомява писмено заявителите за решението по ал.1 по реда на АПК, като определя срок за подаване на инвестиционните предложения. Уведомление за решението с определения срок се публикува и на интернет страницата на Община Бургас.
(3)  Заявителите подават предложения в запечатан непрозрачен плик, върху който е написано наименованието на заявителя и имената на представляващия. Предложението трябва да съдържа: номера на позицията/ите, размера на ивестицията/ите за всяка от тях в български лева и подпис на заявителя или негов представител. Размерът на предложението за инвестиции не може да бъде по-нисък от размера на месечната такса за съответния рекламен елемент.
  (4) След изтичане срока за подаване на предложения на всички заявители, председателят на комисията определя дата и час за отваряне, разглеждане и класиране на предложенията, който не може да бъде по-кратък от 7 дни от датата на изтичане срока за подаване на предложения от всички заявители. Определените дата и час се обявяват на интернет страницата на Община Бургас, в раздел „Съобщения”
(5) На заседанието на комисията за разглеждане на предложенията могат да присъстват подалите предложения за инвестиции или техни упълномощени представители.
(6) Председателят на комисията отваря само предложенията, постъпили в срока по ал.3, изр.1-во и ги обявява гласно. Предложенията, постъпили след обявения срок не се разглеждат. В случай че предложението не отговаря на условията на ал.3, изр.2-ро, предложението не се допуска до класиране.
(7) На първо място се класира заявителят, предложил най-голям размер на инвестиции. При еднакви предложения се тегли жребие. В случай, че класираният на първо място не заплати размера таксите по чл.31 ал.1 в 7-дневен срок от датата на влизане в сила на решението за спечелил позицията може да бъде обявен заявителят класиран на второ място.
Чл.31. (1) Разрешението за поставяне на рекламно - информационен елемент се издава от директора на дирекция „Икономика и стопански дейности, в 1 - месечен срок, считано от датата на заплащане на:
1. таксата за издаване на разрешение;
2. дължимата такса за първия месец от действието на разрешението;
3. размера на предложената от заявителя еднократна инвестиция по чл.30 ал.3.
(2)  Разрешението се издава по образец, одобрен от Кмета на Община
Бургас, като в него задължително се посочват:
1. Трите имена, номера на документ за самоличност и постоянния адрес на физическите лица, съответно наименованието, единния идентификационен код, адреса на управление, правно-организиционната форма и имената на представляващия на юридическите лица;
2. Собственика на имота, в който се разрешава поставянето;
3. Дължимата такса, определена съгласно Тарифата на Община
Бургас за местните такси по Закона за местните данъци и такси;
4. Декларираната от заявителя мощност по чл.8, ал.2;
5. Размера на еднократната инвестиция по чл.30;
6. Срока, за който се разрешава поставянето;
7.Условията за експлоатация, поддръжка и хигиената на
прилежащите площи.
8. Номера на решението, въз основа на което се издава
(3) Разрешението за поставяне се издава за срок до 3 години.
(4) На лицата, които през срока на действие на издадените им разрешения, са спазвали всички изисквания на настоящата наредба и три месеца преди изтичане срока на разрешението са подали молба за издаване на ново разрешение за същата позиция, може да се издава ново разрешение за поставяне, за срок до три години. В случаите на предходната алинея, лицата заплащат еднократно допълнителна сума, в размер на пет месечни такси за съответния рекламно-информационен елемент.
(5) За всеки рекламно-информационен елемент по чл.6, ал.1, т.2, т.4 и т.7 се издава отделно разрешение. За информационно-указателни табели и за временни информационни елементи се издава едно разрешение, в което се посочват всички разрешени позиции и периода за който са разрешени.
(6)Всеки рекламно-информационен елемент задължително трябва да съдържа информация за физическото или юридическо лице, получило разрешението за поставянето му, номера на разрешението, както и телефон за връзка.
(7) Лицата, в полза на които е издадено разрешение за поставяне, са длъжни да получат същото в 14-дневен срок, считано от датата на получаване на писмено уведомление за издаване на разрешение.
(8) Не се издава разрешение за поставяне на рекламно-информационни елементи на лица:
1. Които не са представили всички изискуеми документи по чл.27, респективно представените документи не отговарят на изискванията;
2. Подали заявление за позиция, която не е предвидена в одобрената схема, респективно не е свободна към датата на подаване на заявлението.
3. Които имат задължения към Община Бургас.
Чл.32. (1) За ползване на тротоари, улични платна и терени за рекламна дейност получилите разрешение за поставяне на рекламно-информационен елемент дължат такса в размер, определен с Тарифа за местните такси по Закона за местните данъци и такси, приета от Общински съвет – Бургас.
(2) Таксите се дължат за посочения в разрешението период и се заплащат ежемесечно, не по-късно от 25 число на предходния месец.
Чл.33. Промяна във вида и местоположението на разрешени рекламно-информационни елементи може да се извърши с ново разрешение, издадено по реда на тази наредба.

РАЗДЕЛ IХ

РЕД ЗА ПРИНУДИТЕЛНО ПРЕМАХВАНЕ НА РЕКЛАМНО-ИНФОРМАЦИОННИ ЕЛЕМЕНТИ

Чл.34. Когато позицията не се използва по предназначение, не се използва от лицето, в полза на което е издадено разрешението за поставяне, при неплащане на 2 месечни такси, както и при всяко друго нарушение на изискванията на тази Наредба, РИЕ подлежи на премахване на основание чл.57а ал.1 т.7 от ЗУТ.
Чл.35. В тридневен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение, определен със заповедта по чл.57а, ал.3 от ЗУТ, длъжностните лица по чл.223 от ЗУТ от Дирекция “УКОРС” при Община Бургас, извършват проверка по изпълнението, за което се съставя констативен протокол.
Чл.36. (1) При констатирано неизпълнение на заповедта, в 3-дневен срок от съставяне на протокола по чл.35, Директорът на Дирекция “УКОРС” при Община Бургас, провежда предварително проучване относно начина на изпълнение на заповедта, срока, необходим за изпълнението й и необходимите финансови средства /пo изготвена количествено-стойностна сметка/. Резултатите от проучването се оформят в протокол.
(2) В едноседмичен срок от съставянето на протокола по ал.1 Кметът на Общината, или упълномощено от него длъжностно лице, избира
изпълнител и сключва договор.
(3) В тридневен срок от подписване на договор с изпълнител,
Директорът на Дирекция “УКОРС” определя датата и часа на
принудителното изпълнение, за което уведомява всички заинтересувани
лица. Изпълнението следва да се извърши в срок от 20 дни от датата на
подписване на договора.
Чл.37. (1) След изпълнението на заповедта се съставя протокол от представители на Община Бургас и изпълнителя.
(2) Окончателното почистване на терена от отпадъци, получени при изпълнение на заповедта и възстановяването му, се извършва от изпълнителя за сметка на адресата/адресатите на заповедта.
(3) За извършените разходи по изпълнение на заповедта,
включително разходите по ал.2, представители на общината и
изпълнителя съставят протокол.
(4) Когато адресатът на заповедта е неизвестен, разходите по
изпълнение на същата са за сметка на общинския бюджет.

ГЛАВА II
ВЪТРЕШНО - СЛУЖЕБЕН КОНТРОЛ

Чл.38. Кметът на Община Бургас или упълномощено от него длъжностно лице упражнява контрол по приложението на тази Наредба.
Чл.39. За всички издадени разрешения за поставяне на РИЕ, Дирекция “Икономика и Стопански дейности” при Община Бургас води нарочен регистър. Дирекция “Икономика и Стопански дейности” изпраща копие от издадените разрешения на Дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама” за събиране на дължимите месечни такси за периода на издаденото разрешение и на Директора на съответната Териториална дирекция за упражняване на контрол.
Чл.40. Кореспонденцията с лицата, получили разрешение за поставяне на РИЕ се извършва от Дирекция “Икономика и стопански дейности”. Кореспонденцията по събирането на приходите след издаване на разрешенията се извършва от Дирекция “Местни приходи от данъци, такси и реклама”.

 

ГЛАВА III
АДМИНИСТРАТИВНО - НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл.41. (1) За нарушаване забраната на чл.24 на физическите лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция, в размер на 50 лева за всеки поставен плакат, афиш, листовка или друг информационен елемент.
(2) За неспазване задължението по чл.31, ал.6, на физическите лица се налага глоба, в размер на 100 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция, в размер на 200 лева.
(3) За поставяне на РИЕ без издадено разрешение, на физическите лица се налага глоба, а на едноличните търговци и юридическите лица– имуществена санкция, в размери, както следва:
а) За РИЕ с едностранна площ до 2 кв.м включително – за
физическите лица: от 500 до 1000 лева; за юридическите лица и
едноличните търговци: от 1000 до 5000 лева;
б) За РИЕ с едностранна площ над 2 кв.м до 10 кв.м включително- за физическите лица: от 1000 до 2500 лева; за юридическите лица и
едноличните търговци: от 5000 до 15000 лева;
в) За РИЕ с едностранна площ над 10 кв.м включително - за
физическите лица: от 2500 до 5000 лева; за юридическите лица и
едноличните търговци: от 15000 до 50000 лева.
(4) При повторно нарушение глобата/имуществената санкция по чл.41, ал.1, ал.2 и ал.3 се налага в двоен размер.
Чл.42. За нарушения на разпоредбите на тази наредба, извън тези по чл.41, на физическите лица се налага глоба в размер от 50 до 500 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция в размер от 500 до 50 000 лева.
Чл.43. Актовете за установяване на нарушенията на тази наредба се съставят от служители от общинската администрация, определени със заповед на Кмета на Община Бургас.
Чл.44. Наказателните постановления се издават от Кмета на Общината или упълномощен от него заместник - кмет.
Чл.45. Установяване на нарушенията и издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда на ЗАНН.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. По смисъла на тази наредба :
1. “Повторно” е нарушението, което е извършено в едногодишен
срок от влизане в сила на наказателното постановление, с което
нарушителят е наказан за същото по вид нарушение.
2. “Рекламно-информационен елемент” е съоръжение със самостоятелна или полусамостоятелна конструкция, което се закрепва временно върху терен, сграда или друг обект и служи за носител на рекламна площ.
3. “Външна реклама” е всеки текст, обемна форма или изображение, предназначени да информират обществеността или да привличат нейното внимание с търговска цел.
а/. ”Фирмен надпис” е информационен елемент, съдържащ само наименованието, търговската марка и/или дейността на лице в конкретен обект и който се поставя в/на недвижимия имот, където се намира седалището или дейността на лицето.
б/. “Информационно-указателна табела” е всяка обемна форма или из




Ключови думи: НАРЕДБА, РЕКЛАМНАТА, ИНФОРМАЦИОННА, ДЕЙНОСТ, ОБЩИНА Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |