В новините
 
28.11.2010 08:04   Новината е видяна 5771 пъти
Денят в памет на жертвите на гладоморите в Украйна
Една от най-трагичните страници в историята на украинския народ заема Гладомора през 1932-1933 г. Той е бил причинен от умишлените действия на комунистическата власт и в продължение на няколко години Украйна загуби 10 милиона души.
Предвид мащаба, бруталността и цинизма на Гладомора, в историята на съвременна Европа няма аналог подобен на това престъпление. В мирно време и при благоприятните климатични условия от глад са загинали милиони души.
Тоталното унищожаване на милиони украински земеделски производители с изкуствено създаден глад е преднамерен терористичен акт на сталинската политическа система. Като следствие, социалната основа, древните традиции, духовната култура и уникалната етническа идентичност на украинската нация са разрушени.
Трагедията на Гладомора от 1932-1933 г. в Украйна в продължение на много десетилетия не само беше игнорирана, а беше официално отречена от управляващия елит на СССР. Причините, характерът, механизмът и обхватът на тази трагедия внимателно се скриваха не само от международната общност, но и от няколко поколения на нашите сънародници.
След провъзгласяването на независимостта на Украйна истината се разкрива и се превръща в болка, реквием, и едновременно, става символ на това, че украинския народ няма да позволи да бъде унищожен.
Ежегодно, всяка последна събота от ноември в Украйна отбелязват Деня на паметта на жертвите на Гладомора. .
Съществената стъпка към достойното почитане паметта на жертвите на Гладомора през 1932-1933 г. е откриване на Мемориалния комплекс, посветен на паметта на жертвите на Големия глад в гр.Киев.
ЮНЕСКО, Парламентарната асамблея на ОССЕ  Европарламентът приеха документите за почитане паметта на жертвите на Гладомора. Светият престол и други 14 страни признаха Гладомора през 1932-1933 г. за геноцид на украинския народ, а парламентите на още 6 страни приеха документите за почитане паметта на жертвите на Гладомора. На общинско и регионално ниво в 9 държави по света приеха 32 решения за определяне на Гладомора за геноцид.
На 28 април 2010г. Парламентарната асамблея на Европа прие Резолюция за «Почитане паметта на жертвите на Гладомора в бившия Съветски съюз”, с която признава Гладомора за „ужасяващо престъпление срещу украинския народ и срещу човечеството”,  призовава всички страни от някогашния СССР и други страни да предоставят пълен достъп към архивите за Гладомора в Украйна с цел всестранно изучаване и разкритието, пълното установяване на всички причини и последствия” за тази трагедия в историята на Украйна.
На 77-ата годишнина от украинската трагедия, почитаме паметта на милионите руснаци, беларуси, казахи и представителите на другите националности, загинали от глад в Поволжието, Северен Кавказ, в Казахстан и в други региони на някогашния СССР, което остави дълбоки рани в съзнанието на поколенията.
Убедени сме, че разкриване на подобни престъпления срещу човечеството, съхраняване на историческата памет за жертвите на Гладоморите, признаване и почитане страданията им, подпомагат за избягване на подобни бедствия в името на бъдещите поколения.






Ключови думи: история, украински народ, Гладомора, Украйна, украинска,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |