В новините
 
02.12.2010 06:09   Новината е видяна 6859 пъти
Информационна кампания ще насърчава паспортизацията на сградите в Бургас

До края на 2011 г. всички стари и новопостроени сгради трябва да се сдобият с технически паспорти. Това е документация, съдържаща основните характеристики на строежите, мерки за тяхното поддържане и ремонт, указания за безопасна експлоатация и данни за енергийнa ефективност. В тази връзка днес омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов и главният архитект на Общината Веселина Илиева дадоха съвместна пресконференция, на която бяха представени информационни материали в помощ на гражданите и най-вече управителите на етажна собственост, в чиято отговорност е въпросната паспортизация.  

Според омбудсмана на Бургас повечето хората смятат, че някой друг трябва да решава проблемите на жилищните сгради, в които живеят, но това не е така – като собственици или съсобственици, те следва сами да носят отговорност за тяхното състояние и поддръжка. Това е и целта на информационната кампания, инициирана от него и общинска администрация – хората да осъзнаят, че от тях зависи нещата да се случват, както и да бъдат улеснени при изпълнение на законовите разпоредби и процедури.  

4 500 екземпляра от Наредба N 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за техническите паспорти на строежите ще бъдат предоставени на териториалните дирекции в Бургас в помощ на управителите и собствениците на жилища. Справка за регистрацията на етажната собственост към днешна дата показва положителна тенденция за повишаване на броя регистрирани сгради - от месец юни т.г. досега той се е вдигнал двойно. Към момента 43,35 % или близо половината от всички сгради в общината са регистрирани.

Главният архитект на Общината Веселина Илиева обясни, че като стопанин на една част от сградите на територията на Бургас, общинска администрация вече е започнала  да обследва и санира сградите си. 4 училища и 1 детска градина ще разполагат с готови технически паспорти в началото на 2011 г. Следващите сгради, които ще получат такива, са тези на Младежкия културен център и Казиното. 

По време на днешната среща омбудсманът на Бургас представи и брошура с основните положения от Харта на европейските градове, която също ще бъде разпространена сред бургазлии. Тя задава основните принципи за развитие на модерния европейски град.  

Ключови думи: сгради, омбудсман, Бургас, архитект, Община, Веселина Илиева, общинска администрация,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |