В новините
 
04.12.2010 13:37   Новината е видяна 8661 пъти
Комисията по земеделие премахна спорни текстове от закона за горите

Комисията по земеделие и гори в парламента прие на второ четене новия законопроект за горите. От него отпаднаха спорни текстове, срещу които се обявиха редица природозащитни организации.

Предложенията за промени в законопроекта, предложени от природозащитниците, бяха внесени от депутати от групите на ГЕРБ, Синята коалиция, Атака и БСП. Еко-коалицията „За да остане природа в България” съобщи за медиите, че Министерството на земеделието и храните е изпълнило поетите ангажименти от министър Мирослав Найденов и зам-министър Георги Костов и депутатите от ГЕРБ са оттеглили основни спорни предложения.

Новият законопроект вече не предвижда държавната земя под сгради и съоръжения в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин да може да става частна.

Управлението на природните паркове няма да мине от държавата към общините. Така например община Царево няма да може да поеме контрол над Природен парк Странджа, коментират от коалицията.

В горите няма да може да се строят ски лифтове и вятърни централи, като същевременно изсечените терени да продължат да се водят гори на хартия, което щеше да спести милиони левове на инвеститорите, смятат природозащитниците

Друго, отпаднало вече предложение, е че заменените гори няма да могат да се застрояват.

Коалиция „За да остане природа в България” подчертава, че ще продължи да убеждава депутатите за предложения за усъвършенстване на законопроекта за горите и приемането му в обществен интерес. Еколозите визират например създаването на възможност собствениците на гори в България да се включат в системата от доброволни схеми за търговия с въглеродни емисии чрез развитие на текстовете, касаещи правото на ползване (чл.69).

Друго предложение е за създаването на регламент, с който държавата да отсява сертификационните горски системи, които ще подпомага (чл.14). Тези промени ще позволят на горските стопани да получават средства от частни организации за това, че устойчиво управляват горите си, както и ще премахне възможността за злоупотреби в горската сертификация.





Ключови думи: царево, гори, законопроект, природозащитници, природа,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |