В новините
 
15.12.2010 08:30   Новината е видяна 7106 пъти
Константин Райков: Десните партии с една листа за съветници
В какъв формат ще се яви Съюзът на демократичните сили на предстоящите местни избори през 2011 година? Ще имат ли десните партии една листа за общински съветници и кого ще подкрепят за кметския пост в Бургас? На тези и други въпроси отговаря общинският председател на СДС Бургас Константин Райков.

- Г-н Райков, по-малко от година преди местните избори каква е готовността на СДС Бургас да участва в тях?

 

 

- Това е много кратък срок. СДС принципно започва своята предизборна кампания веднага, след като си почине от избори. От последните минаха година и четири-пет месеца и така да се каже си починахме доста време. Обаче вече работим в посока - по-добри резултати от предишните местни избори. Резултатите от парламентарните избори ни дават кураж, защото на територията на общината гласуваха малко над 12 000 избиратели. Тогава СДС се яви на изборите във формат "Синя коалиция". Ако и на предстоящите местни избори се доближим до този резултат, ще бъдем доволни.

- Казахте, че ще се стремите към по-добри резултати догодина. На изборите преди 4 години СДС вкараха в Общинския съвет на Бургас двама свои съветника. Публична тайна е, че в момента имате само един, тъй като Владимир Павлов - (бивш областен лидер на сините в Бургас) вече не е част от партията. Тогава за какви амбиции става въпрос?

- Несериозно е една година преди изборите да се говори за амбиции и бройка съветници, които ще имаме в следващия местен парламент. Всяка цифра над двама общински съветници ще бъде относително добър за СДС Бургас. Амбициите ни са много по-големи, но е несериозно да се говори за конкретен брой места независещи само от действията на СДС. Ако предизборният закон влезе в сила с изискването да бъде намален броя на общинските съветници с 20%, това означава че изборната квота за един общински съветник ще бъде по-висока. Така че дори и в този случай и двама да имаме, това ще означава, че резултата ще е по-добър от предишните местни избори.

- Споменахте, че на изборите догодина СДС ще се яви във формат "Синя коалиция +". Кои партии имате предвид и вече водени ли са преговори с техни представители в Бургас и за каква подкрепа?

- Мое лично мнение, без да ангажирам организацията е, че формата трябва да е "Синя коалиция +". Това означава - "Синя коалиция", която се яви на избори за евродепутати и парламент плюс организации, които са доказали с действия, че са дясно мислещи и действащи. Конкретни имена съм споменавал на пресконференции и в личен разговор с вас. На местно ниво тези партии са малко. "Синя коалиция" без ДСБ не може. Ние сме отдавнашни партньори. Плюс задължително нашите приятели от "Движение Гергьовден", защото са дясно мислещи и са много свежи като действия. В последно време в разговори в Общинския съвет на СДС стигаме до изводи, че е хубаво да се проведат преговори и с Новото време. Естествено ръката ще бъде протегната и към другите партньори на СДС - БЗНС, БСДП, но всичко е въпрос на разговори и на решение на Общинския съвет.

- На предишните местни избори се прокрадна идеята СДС и ДСБ да излязат с обща листа за общински съветници. Това обаче не се случи. Четири години по-късно узрели ли са десните партии да имат обща листа за съветници или все още вътрешнопартийните ви противоречия не ви позволяват да го направите?

- Що се касае до СДС ние сме узрели. Твърдя го отговорно. Няма как да не си узрял като фактите говорят в тази посока. Обществените очаквания са такива, че хората искат да има обединение на истинското дясно пространство. Говорим за тези партии, които са традиционно десни.

В СДС сме едно ново поколение. Хората отпреди 7-8 години, които използваха СДС за лични цели вече не са между нас. Ние сме друго поколение. Да не говоря за тези, които идват след нас. Имаме хора, които вече 2 или 3 години ходят на обучение. Имаме школа, която обучава тези кадри. Това са млади хора на 25-26 години. Те мислят модерно, прагматично. Знаят за какво става въпрос. Знаят, че в политиката е важно хората, които са срещу теб, но по-важното са политиките, за които трябва да се работи.

- Ще успеете ли с другите партии от "Синя коалиция +" да подредите една обща листа за съветници и на какъв принцип ще бъде избиран водача й?

- Задължително ще имаме една листа. Това означава, че за да имаме единна листа независимо от формата – две, три, пет партии, трябва да стигнем до общо съгласие. Ако са двама е по-лесно, ако са трима, четирима става все по-трудно. Това означава, че трябва да се правят компромиси. Готови сме за това. Разбира се не става въпрос за компромиси с принципни позиции на Съюза на демократичните сили и с целите ни. Тъй като става въпрос за редене на листи, това ще стане след като бъде образувана коалицията. Тогава програмата ни, принципите ни и политиките ни ще бъдат изчистени и тогава ще става въпрос за личности. На първо място като някакъв критерий ще бъде тези лица да са морално чисти, необвързани с бивши БСП управления, лица необвързани с управление на ДПС и така наречената Тройна коалиция, професионалисти в своята област, в която работят и естествено трябва да бъдат и много трудолюбиви да знаят, че влизането в Общинския съвет ще им отнема много време. Това трябва да бъдат и хора, които да могат да носят отговорност. Защото всички действия изискват решимост. Греши се понякога и хората не трябва да се страхуват, че трябва да вземат решения.

- Кого ще подкрепи "Синя коалиция +" на кметските избори?

- Това е най-редовно задавания ми въпрос. Партиите, които са в "Синя коалиция +" ще решат дали да има кандидат или да няма такъв. Една партия или коалиция би следвало е да участав във власта и да издигне самостоятелен кандидат. Но тук изникват няколко въпроса – кой ще е този кандидат, трябва да е човек, който има личности качества, който е добре познат в града, който е доказан дясно мислещ и така като говорим в града тези хора за 10-15. Втората реалност е каква е нагласата на обществото да гласува за наш кандидат за кмет и дали този наш кандидат за кмет, макар и добър сам по себе си като личност би могъл да извлече позитиви, както за листата, така и за самия себе си. Дали би стигнал до втори тур. И на трето място трябва да се замислим над въпроса дали трябва да се разбива дясното пространство. Имаме амбиция като "Синя коалиция" да покриваме дясното, не цялото. Другата част надяваме се, поне тук на местно ниво се доказва, че се покрива от ГЕРБ, която е типично дясно ориентирана партия.

Те изрично заявиха, че ще се явяват самостоятелно на изборите за кмет и за съветници.

- На предишните местни избори вие подкрепихте Димитър Николов – тогава кандидат за кмет на партия ГЕРБ. Рзултатът е, че имате един заместник-кмет в общинската администрация. Хипотетично, ако отново подкрепите Димитър Николов, вашият заместник-кмет и областен лидер на СДС Костадин Марков ще бъде ли водач на листата за общински съветници или ще се водят преговори за евентуалното му влизане отново в един бъдещ кабинет?

- Той може да бъде водач на листата, може и евентуално и да бъде заместник-кмет и да отстъпи мястото си на следващия в листата. Тези въпроси ще се решат в рамките на коалицията. Трябва да се отчете и това – дали искаш да имаш повече представители в Общинския съвет, където също се прави реална политика, но в малко по друг мащаб и калибър или предпочиташ да имаш един или двама общински съветници по-малко, но да имаш повече участници в реалната изпълнителна власт. Не само Костадин Марков е наш представител в местната власт. С гордост ще кажа, че и Стефан Дубаров е член на СДС – той е директор на дирекция "Приморие", човек който може да носи много работа и отговорности. С участието си в изпълнителната власт реално се вижда, какво се прави. Не искам да умаловажа и работата на общинските съветници.

- Кога ще се водят разговори за съставяне на "Синя коалиция +"?

- Ще разкрия една тайна. Вече водихме разговори с ДСБ да направим предварителна среща, за да видим откъде да започнем и какво първо да направим. Срещата ще се състои този месец, изчакваме да мине местния форум на ДСБ в Бургас , за да вземат решение дали ще участват в "Сина коалиция". Лично аз виждам нещата така – започва се първо от две партии, решаваме кого да присъединим. Ще се изготви споразумение. Ще започнат контректни и общи политически действия. СДС и "Гергьовден", които имат представители в Общинския съвет са реално партиите, които могат да провеждат политиките. След това ще се стигне до листи, до кандидат-кмет.

- Технологично във времето как виждате този процес?

- PR специалист казват, че колкото по-рано във времето кандидатите се представят, толкова по-добре, защото ще бъдат разпознаваеми. И от политическа гледна точка е така. Само че ние живеем в България. И поне моето мнение е, че по-ранното осветляване на кандидатурите ни за общински съветници би могло да доведе на тези хора негативи. Особено за Бургас това е много валидно. Черната политическа кампания тук е на високо ниво. Именно заради това считам, че не е правилно да обявяваме кандидатите си рано.

- От кого се страхувате?

- Не сме партия, която се страхува. Искаме да си изиграем картите, както трябва. Но гледаме да се предпазим от атаките на определени хора, които са невероятно нагли в своите политически действия – на първо място т.нар. "Независими" и кръга около тях.

- В това число визирате ли и вашия бивш областен лидер Владимир Павлов?

- Предпочинам да не го коментирам и да не му обръщам внимание изобщо. Той с действията си доказа, че е преходна фигура. Самият Валери Симеонов го държи далече и го използва, когато му е удобен предимно срещу СДС. Дори не му е обещал място в листата си за съветници.

Това са царете на черната кампания. Няма лошо хората, журналистите да изразяват мнение, но нека това да е в основата на истината, а не да е на основата на измислени факти, както става в медиите на Валери Симеонов.

 

http://www.chernomorie-bg.com

Ключови думи: демократични сили, местни избори, десни партии, общински съветници, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |