В новините
 
20.12.2010 15:36   Новината е видяна 9172 пъти
Връчиха голямата награда за цялостен приос за опазване на БИОРАЗНООБРАЗИЕТО

На вълнуваща неделна церемония в галерия „Снежана” в София, Българска Фондация Биоразнообразие раздаде Годишните награди за опазване на биоразнообразието и връчи специални медали с формата на ябълка и различни животни, направени от децата от читалище „Просвета” в кв. Долно Езерово - Бургас.
В Международната година на биоразнообразието основният акцент падна на успешната кампания срещу либерализирането на закона за ГМО и активното участие на различни хора от цялата страна, граждански групи, медии.
Голямата награда за цялостен принос за опазване на българската природа журито присъди на Дико Патронов - изследовател и неуморен радетел за опазване на странджанската природа. Активен общественик, част от групата, инициирала обявяването на Природен парк „Странджа”, участник в разработването на Плана за управление на парка и запазването на старите гори. Инициатор за обявяването на нови защитени местности и резервати в Странджа, активен участник в кампаниите за опазване на парка и неговите граници.
Започнал кариерата си в Горско стопанство – Малко Търново, по-късно работил и в Опитната станция по дъбовите гори – Бургас, Дико Патронов е и бивш главен директор на Районната дирекция по горите – Бургас. От 1988 г. е старши научен сътрудник. Доктор е на науките по екология на гората. В периода 1998-2001 г. е председател на Съюза на лесовъдите в България. В момента работи в Кроношпан България, но продължава с изследванията си за оценка на странджанските гори, находищата на кримски чай, тис, вековните дървета и др. на територията на ПП „Странджа” и турската част на планината. Подпомага дейностите на ДПП „Странджа” като доброволен сътрудник и консултант за популяризиране на биоразнообразието и неговото опазване.
Автор на множество книги и статии за природата на Странджа в медии и специализирани издания. Автор на книгата “Към върховете на Странджа”, посветена на десетгодишнината от обявяването на Природен парк “Странджа”. Под печат е новата книга на д-р Дико Патронов – „Великата Странджанска пустиня”.
Наградата за най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието, спечели гражданската кампания „България – свободна от ГМО”, която се противопостави на промените в Закона за ГМО. Кампанията излезе от рамките на природозащитата и засегна въпроси, свързани с храната, здравето на хората, етиката, поведението на корпорациите. Успя не само да постигне целите си да не се приемат предвидените либерализиращи поправки в Закона за ГМО, но и постигна безпрецедентен успех в обществения отзвук, който създаде. Всеобхватността на кампанията гарантира нейния успех и тя ще остане в историята като пример за едно истинско опълчение, в което участниците не търсят лична изгода, а са истински вдъхновени от своята кауза.
Специална награда бе връчена на кампанията „Чиста  храна – честен поминък” за подпомагане директните продажби от малките ферми (обикновено в места с висока природна стойност), а запазването на поминъка, както и предлагането на храни, произведени чрез използването на традиционни практики, пряко допринасят за опазването на биоразнообразието.
Тази година особено висок беше броят на номинираните журналистически материали, свързани с биоразнообразието – над 15 номинации. Повече от половината също бяха свързани с кампанията срещу ГМО, но имаше и за Витоша, за Странджа, за Слънчев бряг. Отличени бяха и журналисти, които имат ежеседмични тематични предавания или които са подготвили филми и специални репортажи. Наградата спечели Наделина Анева от в.„Сега”, която със своите 29 материала по темата ГМО помогна за промяната на обществените нагласи.
Специална награда бе връчена и в тази категория на Бисерка Трайкова от в-к „Знаме”, гр. Пазарджик, която със свои материали провокира обществен дебат за негативното въздействие върху местния поминък и биоразнообразието в зоните от мрежата Натура 2000 при построяване на завод за ТБО.
Единодушно за най-добро управление на защитена територия бе наградена младата Дирекция на Природен парк „Българка”, която седем години успешно и последователно гради своя авторитет на една от най-уважаваните и компетентни институции в областта на природозащитата в централната част на Стара планина. На не малка площ, с ограничен персонал и с неготов План за управление, те успяха да популяризират широко името на парка, като тяхна е заслугата на територията на парка да няма фрапиращи случаи на посегателство върху природата.
За пореден път дарител в областта на биоразнообразието не беше определен.
Доброволец за природата стана лъчезарната и много активна Вера Петканчин от „Граждани за Рила”, заради всички протести, изложби, презентации, граждански кампании, които организира и реализира в подкрепа на Национален парк „Рила” и заради десетките хора, които е вдъхновила за опазването на българската природа.
Бургас имаше важно място сред номинациите в отделните категории – Даниела Костадинова, кореспондент на БНР, бе сред номинираните за журналистически материал, Диана Павлова – доброволец за природата, с номинации бяха отличени още и РУГ – Бургас и Дирекцията на Природен парк „Странджа”.
Преди награждаването ефектен акробатичен номер във въздуха спря дъха на всички гости на церемонията. След раздаването на наградите се проведе Коледен ираклийски търг и пърформанси за набиране на средства за продължаващата кампания за спасяване на Иракли.






Ключови думи: опазване, биоразнообразие, Бургас, Дико Патронов, природа, Природен парк,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |