В новините
 
27.12.2010 12:04   Новината е видяна 9533 пъти
След Несебърска маса и Созополска такава

В Созопол издигат 13-метрова статуя на Аполон
Созопол редом до Рио де Жанейро и Барселона. Друго си е да си от бургашко ... хем се вземаш на сериозно, хем не си наред ...


С нея градът щял да се нареди до Рио де Жанейро и Барселона


Бронзова 13 метрова статуя на Аполон ще е символът на Созопол. Решението за това е било взето по време на последното заседание на общинския съвет за тази година, съобщиха от общината.

Статуята ще бъде поставена на входа на пристанището до остров Св. Кирик. Тя е дело на скулптора проф. Крум Дамянов и ще бъде изработена от бронз, а лирата и лъка на Аполон ще бъдат позлатени.

 ”Статуята ще бъде висока 13 метра и ще бъде поставена върху 4 метров постамент, така че общата и височина ще бъде 17 метра и ще се вижда отдалече. С издигането на статуята Созопол ще се нареди до световни градове като Рио де Жанейро, Барселона, Ню Йорк и други световни градове, които имат статуи- символи”, сподели кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той се надява статуята да бъде готова за откриването на празниците на културата “Аполония” през 2011 г.

С поставянето на Аполон ще осъществи амбицията на общинското ръководство да развива културен туризъм. Такава статуя на Аполон, според проучванията на археолозите е имало на остров “Свети Кирик” . Находките показват, че тук се е намирал религиозният център на Аполония Понтика още от създаването и в края на 7-ми век пр. Хр.

Средствата необходими за изработването и монтирането на скулптурата са около 400- 500 хил. лв. Част от тях ще бъдат заложени в бюджета на общината за следващата година, а останалите ще се набират от дарения.

В Созопол отдавна назрява идеята за построяването на тази статуя. Жителите от години обсъждат възможността да увековечат бога- лечител, който е дал името на Аполония Магна- най- стария град по българските земи. Отбелязването на 2620 години от създаването на града- държава се оказа най- подходящ за общинското ръководство да стартира идеята.






Ключови думи: созопол, ненормалници, аполон,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |