В новините
 
11.01.2011 10:49   Новината е видяна 9137 пъти
ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП А
Във връзка с регистриран завишен брой заболявания от Вирусен хепатит тип А в някои региони на страната и увеличения риск от заразяване с вирусен хепатит тип А, свързан с пътуване и пребиваване в тези райони по време на коледните и новогодишни празници, Ви информираме:
Вирусен хепатит тип А е чревна инфекция, предизвикана от вирус, разпространяваща се чрез замърсени ръце, храна и вода, предимно засягаща детската възраст. Източник на заразата е болният човек, който е заразен 2-3 седмици преди появата на заболяването и 7-10 дни след това. Инкубационния период на заболяването е дълъг - от 30 до 45 дни.
Заболяването започва с грипоподобна симптоматика (температура, мускулни болки, гадене, повръщане, безапетитие, отпадналост и може да бъде оприличено с грипно заболяване.
В по-късния стадий се наблюдава пожълтяване на кожата, очите, потъмняване на урината и обезцветяване на изпражненията. В този стадий болният в повечето случаи не е заразен за околните. Голям брой от случаите протичат без поява на жълтеница, което способства за разпространение на инфекцията.
За предпазване от инфекцията е необходимо да се спазва добра лична хигиена, миене на ръцете преди всяко хранене, ранна диагноза и своевременна изолация на болните.
Най-сигурният начин за предпазване от заболяването е имунизиране, което не е включено в списъка на задължителните имунизации. Ваксината се предлага в аптечната мрежа, от която може да бъде закупена.
Лицата преболедували от Вирусен хепатит тип А подлежат на диспансерно наблюдение за срок от 3 до 6 месеца, спазване на хранителен и физически режим.
От началото на годината до момента са регистрирани три случая на вирусен хепатит, които ще бъдат уточнени след приключване на лабораторния резултат.




Ключови думи: Вирусен хепатит, вирусен, заразен, заболяване,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |