В новините
 
29.01.2011 22:00   Новината е видяна 10284 пъти
Ахтопол, Синеморец и Природен парк Странджа

Близо 3 часа продължи информационната среща за запознаване с процеса по актуализиране на проекта за План за управление на Природен парк Странджа, която премина при голям интерес и с бурни дискусии.
Срещата бе организирана от Гражданското сдружение в Ахтопол и в нея участва Директорът на Дирекцията на Природен парк Странджа – Стефан Златаров, заедно с експерти по биоразнообразие от ДПП. На поканата ни до МОСВ за участие се отзова и експерт по защитените територии от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Бургас. В срещата се включи и кметът на община Царево – Петко Арнаудов, Председателят на Общинския съвет, кмета на Ахтопол и др.
Представителите на БФБ разясниха, че Планът за управление на природен парк Странджа се изготвя на базата на съществуващото законодателство и режима на съществуващите защитени територии в него (резервати, защитени местности, природни забележителности). Докато тези територии са в определени от закона граници, те могат да бъдат отразени в Плана само по този начин.
Част от въпросите на местните хора бяха свързани с изключването на местностите Айроди, Ахтото и Аероплана от защитена местност Устие на река Велека, което те са поискали от МОСВ още през 2007 г., но до този момент има категоричен отказ от Министерството. Интересът им е провокиран от желанието за промяна предназначението на земеделската земя с цел последващо застрояване.
Експертите на БФБ твърдят, че с Плана за управление на Природен парк Странджа не могат да се променят границите му, както и включените в него други защитени територии. Той предвижда мерки за опазване и устойчиво ползване на горите в Странджа. Местните хора настояват Планът да предложи в странджанската гора да има само санитарна сеч и да се секат единствено дърва за огрев.
Едва в края на срещата бяха поставени и други въпроси от Плана, различни от тези за застрояване на крайбрежието – свързани с паша на кози, свободно отглеждане на животни, пречиствателна станция на Ахтопол, шапа и други.
В събота в 11.00 се проведе и среща с местните хора в Синеморец, в която отново участва кмета на Общината, както и наместниците в Резово и Варвара. Исканията на хората този път са за изключване на терени от три местности – „Ромският квартал”, „Поляните” и „Ябълковите градини” край Бутамята.
Планът за управление на Природен парк Странджа e изключително важен документ. Той регулира човешките дейности на територията на парка като формулира ясни правила, които да гарантират дългосрочното опазване на уникалното Странджанско природно и културно-историческо наследство. В резултат се очаква развитие на територията по цялостен и природосъобразен начин. Екипът на БФБ ще направи всичко възможно в процеса на актуализация на Плана да постигне баланс между опазването на природата и интересите на местните хора, съобразно българското и международно законодателство.




Ключови думи: Странджа, План за управление, Природен парк Странджа, Ахтопол, защитени територии, Синеморец,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |