В новините
 
06.02.2011 08:55   Новината е видяна 9021 пъти
Здравеопазване: продуктът Антималигноцит не е разрешен за употреба в България

На 3 февруари от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че „продуктът "Антималигноцит" на Продан Христов не е разрешен за употреба в България. Изпълнителната агенция по лекарствата /ИАЛ/ няма да го регистрира като медикамент за лечение на ракови заболявания и занапред. Причините за това са както в неизяснения състав на този продукт, така и в регламент на Европейския парламент и на Съвета. Според този нормативен документ всички иновативни и високотехнологични медикаменти за лечение на злокачествени заболявания се оценяват единствено от Европейската агенция по лекарствата по т. нар. централизирана процедура. Разрешението за тяхната употреба се издава от Европейската комисия. Изпълнителната агенция по лекарства обаче ще направи проверка дали неразрешеният за употреба препарат се разпространява у нас. Ако се окаже, че това е така, ще бъдат наложени съответните санкции, които достигат до 50 000 лв. Освен това ще бъде преустановено разпространението на продукта”.
Във връзка със съобщението на МЗ за продукта Антималигноцит,  уведомяваме медиите, че продуктът Антималигноцит никога не се е разпространявал в България.
За пореден път ИАЛ, показа пълно безхаберие към агонизиращите онкоболни и техните близки с изявлението си. Подобни отговори сме чували и беше време да измислят нещо ново, а не да отправят и заплаха за бъдещето на Антималигноцит .
Липсата на информация за активната съставка на Антималигноцит, не може да бъде причина за нерешаване на „проблема Антималигноцит”. Антималигноцит съдържа няколко аминокиселини, които са известни и активна съставка от билки. Едва ли такъв продукт, може да бъде заплаха за здравето на онкоболните, на фона на традиционната терапия. Защо се предрича съдбата му и занапред, като Христов никога не е казвал, че няма да даде съставката.
Създателят на продукта, ще оповести съставката, в случай че държавата ни покаже интерес и загриженост, за своите болни, които искат и този метод на лечение.
Не е вярна и информацията, че продуктът може да бъде регистриран единствено в Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.
Всяка държава членка, може да разреши даден продукт за употреба, за да отговори на специални потребности на пациента, като това става с наредба на министъра на здравеопазването, а продуктът се използва само в страната членка, а не в ЕС. Продуктът не се продава свободно, а единствено от лекар на пациент.
За сега министерство на здравеопазването ни показа, че служи  на собствения си интерес и егоизъм.
Време е политиците, които са излекувани с лекарството, а и не само, ако имат съвест и морал, да отговорят на потребностите на тези болни, ако е необходимо и със законодателни промени.
Г-н Бойко Борисов нееднократно е заявявал, че ГЕРБ е с кауза, за да се случват добри неща за хората, както и че ще се правят закони за тях.
Надяваме се, и болни и здрави, както и създателят г-н Христов, че това управление е различно от предишните, с каквото впечатление останахме преди една година, когато г-н Борисов заяви политическа подкрепа за решаването на казуса. Тя за наше съжаление се оказва абсолютно недостатъчна.
Искаме да разберем, защо бившият министър Божидар Нанев виждаше решение на проблема, въпреки, че експертите в МЗ са експерти и днес. Искаме да разберем защо!!!

От УС на Гражданско сдружение "Антималигноцит" в защита на онкоболните





Ключови думи: здравеопазване, Антималигноцит, лечение, заболявания,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |