В новините
 
07.02.2011 07:31   Новината е видяна 9886 пъти
Бургаският музей с изложба в парламента

Регионалният исторически музей гостува с изложба в Народното събрание. Поводът е Освобождението на Бургас и региона от Османското владичество. В изложбата са включени снимки от възстановката на посрещането на руските воини-освободители, която бе направена преди няколко години.
 
Изложбата ще бъде открита на 9 февруари в 11:00 часа. Чрез фотосите ще бъде показан приносът на фамилия Лермонтови в Руско-турската освободителна война и възстановяването на Бургас през 1878 година. Изложбата е реализирана от Регионалния исторически музей със съдействието на Община Бургас.
Изложбата представя различната съдба на Бургаския край, който обхваща Южното Черноморие и Югоизточна Тракия. През ХІХ век там се водят две Руско-турски войни – през 1828-29 г. и 1877-78 г., но те не реализират докрай националноосвободителните цели на българското население там.
За освобождението на Бургаския край воюва една руска дворянска фамилия, от която произхожда и великият руски поет М. Ю. Лермонтов. Девет талантливи военни командири и една доброволка – милосърдна сестра, от три поколения приемат като своя мисия освобождението на българите и конкретно свързват своите съдби с Бургаския край.

www.chernomorie-bg.com




Ключови думи: исторически музей, изложба, Бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |