В новините
 
10.02.2011 04:10   Новината е видяна 11754 пъти
Първа копка слага край на сагата с подземния паркинг

 На 9 февруари, сряда, от 12.00 ч. кметът на община Бургас Димитър Николов и изпълнителният директор на фирма „Глобал технолъджи къмпани” Петко Захариев ще правят първа копка на бъдещия подземен паркинг на площад „Св. Св. Кирил и Методий”. Строителството ще продължи 15 месеца - доста по-малко от разправиите около паркинга, които траеха 46 месеца.
Договорът за 30-годишна концесия бе подписан на 18 април в далечната вече 2007 година между община Бургас с кмет Йоан Костадинов и „Глобал технолъджи къмпани”. По това време фирмата се свързва с общинския съветник от СДС, шеф на радио FM+ за Бургас и собственик на билбордове Ивайло Николов. По-късно тя сменя собственика си. Новият бос е сегашният общински съветник Ваклин Стойновски, по това време амбициозен предприемач, много близък на Йоан, претендент за кметския стол. Скоро обаче пъзелът се разваля. Стойновски влиза в ОбС през октомври 2007 г. , но преди това успява грубо да се скара с Йоан, претендирайки за кметското кресло. Изненадващо, веднага след местния вот, Стойновски обявява, че е продал фирмите си и е излязъл от дейността им. Така през февруари 2008 година „Глобал технолъджи къмпани” е продадена за втори път и на сцената се появява бизнесменът Петко Захариев.

Отношенията му с новата власт в общината, новия общински съвет и новия кмет Димитър Николов от ГЕРБ са сложни, драматични, изпълнени с обрати и взаимни заплахи (в медиите). Властта многократно се заканва да анулира концесията заради неспазване на сроковете, а Захариев плаши със съд за пропуснати ползи. И така, докато се стигне до заветната дата на първата копка - 9 февруари 2011 г.

Хронологията

Първият внесен проект от страна на „Глобал технолоджи къмпани” АД е от 15 юни 2007 година, когато изпълнителен директор е Ваклин Стойновски. Според договора, срокът за изработване на проектите е 80 дни от подписването му. На 26 юли 2007 г. проектът е разгледан на експертен съвет (ЕСУТ) и е върнат за корекции. Улисан в битка за кметския стол, Стойновски така и не представя преработен вариант.

Едва на 21 февруари 2008 г., много след изтичането на въпросните 80 дни, в община Бургас е получено писмо от „Глобал технолоджи къмпани” АД, вече с нов изпълнителен директор - Петко Захариев, в което се заявява желание за реализация на проекта. На следващия ден главният архитект, главният секретар, правният директор и директорът на общинска собственост се срещат с новите босове на”Глобал технолоджи къмпани”, които обещават до 27.02.2008 г. да посочат срок, в който ще бъде внесен идеен проект за бъдещия паркинг. На 17 март преработеният идеен проект на Стойновски е внесен и два дни по-късно е разгледан и приет с препоръки. Първоначалният вариант за изграждане на подземен паркинг от четири нива отпада и остават три нива. На концесионера е даден срок до 23 април да представи и технически проект - архитектура, благоустройство и озеленяване, организация на движението. Това е направено, същия ден проектът е разгледан на ЕСУТ и са приети предложените трасета за реконструкция на инфраструктурата – БТК, ВиК и т.н. До този момент в общината не са внесени работни проекти за реконструкция на съществуващата инфраструктура и не е внасяно искане за издаване на разрешение за строеж.

На 23 май Петко Захариев пише до кмета Димитър Николов, че работи активно за изпълнение на договорните условия и дори прави комплименти на градоначалника и екипа му. „От страна на предходната общинска администрация на най-високо ниво не се установиха позитивни нагласи за този проект, което забави работата ни с около осем месеца. Също така е факт, че настоящото общинско ръководство много по-загрижено се отнася към осъществяваната от нас дейност и се стреми да не създава излишни обструкции за дейността ни” , ласкае новата власт Захариев.

Атака и контраатака

Идилията обаче свършва, след като Димитър Николов му дава срок до 16 юни 2008 година да представи работния проект за реконструкция на инфраструктурата, придружен с доклад на Независимия строителен надзор за издаване на разрешение за строеж. До 30 юли трябва да е готов и работният проект на подземния паркинг и площада. Захариев отговаря нервно, че не може да спаси тези срокове, защото са от днес за вчера. И тръгва на контраатака - ще съдим общината за пропуснати ползи, ако не влезем във владение на паркинга, заканва се той. Според него от четири месеца общината не отговаряла на писмата им да станат владетели на територията. Договорът тече, ние сме реален концесионер, а на площада се разпорежда общинска фирма.Така общината хем прибира парите за паркиране, хем получава от нас концесионна такса от 170 000 лева, недоволства Захариев.

Разправиите продължават и през 2009 година, за да се стигне до инфарктната сесия на общинския съвет от 20 май 2010 година, която трябва да развали концесията и да изхвърли „Глобал технолоджи къмпани”. Два дни по-рано, силно притеснен и изнервен, Петко Захариев заедно с арх. Димитър Георгиев представят работните проекти, за които дружеството похарчило половин милион лева. Двамата обещават, че строителството ще започне в момента, в който се получи строително разрешение. Паркингът ще е готов за 18 до 24 месеца. Необходимите за това 8 милиона евро щели да бъдат отпуснати от Първа инвестиционна банка.

До разваляне на концесията обаче така и не се стигна, макар че няколко пъти съветниците се опитват да го направят и темата влиза в дневния ред на заседанията.

В официалното съобщение от пресцентъра на общината сега се твърди, че паркингът ще е на четири нива и ще побира 400 автомобила. Според последния вариант на проекта етажите би трябвало да са три за 370 коли и 700 души. Улица „Възраждане“ ще се отвори към площада, а колите ще влизат в гаража от площад „Баба Ганка“, както и от улица „Гурко“. Пешеходен подлез ще играе ролята и на авариен изход.

Явно е отпаднало изискването работата да започне в края на учебната година - така или иначе около училището всичко е разкопано. Инвестициите от 8 милиона евро са станали 15 милиона лева, но затова пък срокът за завършване е намален – от 24 на 15 месеца. Да видим!

besove.com

 





Ключови думи: община, Бургас, Глобал технолъджи, Петко Захариев, подземен паркинг,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |