В новините
 
14.02.2011 05:20   Новината е видяна 17343 пъти
Недомислие - така си обяснявам тази нелепост с преместването на арката на Св.Николай

Моята идея беше да се създаде втора по-голяма арк и да се монтира пред входа на Морската градина, а не да местим сегашната, уточнява той


Г-н Минков, разбрахме, че Вие сте вносител на докладната записка за преместване на арката на Св. Николай Чудотворец?
-  Да, но в нея аз предлагам не да се мести монументът пред банка ДСК, а въз основа на него да се изготви идеен проект и такава арка, но вече много по-голяма, да се монтира пред централния вход на Морската градина. Разбира се, всичко трябва да стане със знанието, одобрението и участието на автора на скулптурата Иван Бахчеванов.

-   Каква е идеята Ви?

-   Всяка година на 6 декември, празника на Бургас, оттук минава литийното шествие, което продължава към Паметника на моряка. Знаете, че Св. Николай Чудотворец е патрон не само на нашия град, но и закрилник на моряците и рибарите. Моята идея е шествието да минава под арката и така всички да получават благословията и закрилата на Светеца.

-   А как стана така, че вместо да се дискутира Вашето предложение, изведнъж общинските съветници с 26 гласа „за” взеха скандалното решение да преместят вече изградения монумент?

-   Моята докладна записка беше разгледана в общинските комисии – ТСУ, Бюджет и финанси, където изведнъж решават да преместят арката. Нямам обяснение защо идеята ми получава такава нелепа трансформация. Или не са ме разбрали, или някой е решил, че ще е по-евтино да се премести готовия монумент, вместо да се изгражда нов. Взели са такова решение, а по-късно, на сесията, съветниците са го гласували. А точно преди самата сесия аз разговарях с главния архитект на общината Веселина Илиева, при това изрично в смисъла за създаване на нова арка, а не преместване. И тя се съгласи.

-   А няма ли да Ви упрекнат, че във време на криза, когато парите са малко, няма откъде да се вземат средства за такъв монумент?

-    Аз затова предложих сега да се изготви само проект. А самата реализация да се отложи за по-подходящо време.

-    Авторът Иван Бахчеванов е потресен – това са 16 тона неръждаема стомана, скъп мрамор, огромна бетонна основа. Каза, че скулптурата не е шкаф с колелца, за да се мести насам и натам.

-    Разбирам много добре. Освен това знам, че мястото до Банка ДСК също не е случайно. Търсена е пряка връзка с храма „Св. Св. Кирил и Методий”. Пак повтарям – моята идея е да се създаде втора арка на светеца, но много по-голяма и да се постави пред входа на Морската градина.

-    Сега обаче решението на Общинския съвет е факт. Какво следва оттук нататък?

-     Ами според мен това решение е незаконно, защото не е взето изричното съгласие на автора Иван Бахчеванов. Доколкото разбирам от вас, той категорично не е съгласен. Както пишете понякога във вашия сайт – ще има продължение.





Ключови думи: арка, Бургас, Николай Чудотворец, Георги Минков, БСДП, БСДП-П.Дертлиев, Иван Бахчеванов, морска градина,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |