В новините
 
16.02.2011 23:37   Новината е видяна 18050 пъти
Ваклин Стойновски: Не искам просто да съм кмет, залогът е много по-голям

Единна лява кандидатура тук ще е определяща за спечелването на президентския вот, за да тръгне България в правилната посока


- Г-н Стойновски, Вие направихте навременно предложение на БСП и малките леви и левоцентристки формации  да се обединят около независимата Ви кандидатура за кмет. Вчера обаче самият кандидат-кмет на БСП Димитър Стоянов Ви даде гръб. Дотук левите кандидатури стават две, а в същото време настоящият кмет Димитър Николов е разгърнал целия си потенциал, за да докаже, че е непробиваем. Макар и изнервени от неудобствата покрай строителството, хората го подкрепят. Без широка коалиция, не се ли чувствате обречен в предстоящата предизборна борба?

-  Първо, не строи кметът или ГЕРБ. Строите вие, гражданите, с пари от вашите данъци, такси и глоби. Строи Европейският съюз с предоставените средства по своите програми. Администрацията само избира кое да направи и с каква организация да го направи. Безсмислено е да се преправя центърът на града за трети път през последните 20 години, вместо да се ремонтират улиците в кварталите, по които се прибирате до дома си. Тях ГЕРБ изостави, за да ги правя аз догодина. Бях предложил да са първостепенна задача за благоустрояването на Бургас и в предизборната си платформа през 2007 г.

-  Не сте прав, центърът на града ще грейне напролет и хората ще се радват.

-  Твърдя, че в организационно отношение ремонтите са очевиден провал. Газим кал в 21-и век. Не са положени елементарни подвижни естакади. Прескачаме по палети и счупени дъски. Толкова месеци ли трябваше да се работи? Това време на годината ли трябваше да се избере? Да не говорим за празниците. Организацията по ремонта на основните пътни артерии е катастрофа. Говорете с шьофьорите. Има ли знаци, има ли предварително оповестяване на графиците? Искам обаче, да направите разлика: аз критикувам и съм готов да предложа алтернатива за управленски практики, за избор на приоритети за Бургас. Медийните бомби за корупция в местната власт съм оставил на политическите рекетьори.
 
-  Какво е общото между Вас и левите идеи?

-  Не се налага да избирам между ляво и дясно. Нося лявото в сърцето си, получил съм го от родителите ми. Баща ми е Атанас Стойновски - стопански ръководител в строителството във времената, когато членството в партията-майка беше необходимо условие. Майка ми Маруся е преселник от Егейска Македония, сигурно оттам е упоритостта ми. Тя беше педагог в онези години. Защитава социалната идея и днес, но на разходки с приятелки в Морската градина. Комунизъм и социализъм в изродения вид, налаган от тоталитарния режим нямаха шанс да просъществуват. Социалната идея обаче е победила отдавна в демократичните общества, в по-голямата част от Европа. Частната инициатива и свободният пазар са могъщи двигатели на прогрес. Без контрол обаче те могат да поляризират финансово обществото. Защото се оформя малка група много богати, а основна част от населението е на ръба на социалния минимум. Липсва средна класа, която трябва да е генератор на потребление и икономически растеж. 

-  Визирате положението в днешна България. Как да се регулира този пагубен процес?

-  Съвременният свят е заложил на свободния пазар, но се е застраховал, поставяйки частната инициатива в рамки, посредством правила и закони - регулации. Ролята на регулаторите - държавата, общината в нашия случай, са важен фактор за подържане на социалната справедливост и осигуряване на достоен живот за всички слоеве на населението. Моето виждане за Бургас е повече работни места. Грешка на сегашната власт, в комплект със Валери Симеонов (собственик на ТВ СКАТ и неформален лидер на групата на Независимите в ОбС,б.а.), беше разгромът на работещите в обекти по чл. 56. В разгара на кризата 2 000 бургаски семейства останаха без препитание. За тази година Бургас определи най-висок туристически данък в България! Такса смет за частния бизнес стана непосилна. Още хора ще останат без работа. В ОбС аз гласувах против това. Грешките в социалната сфера мога да допълня и с непосилния размер на глобите в нашия град. Не само, че се генерира недоволство и напрежение, а и по-малкото пари, оставащи в населението, означават по-малко потребление в града и оттам все по-малко работни места. Бургас има нужда от управление със социална насоченост. Алтернатива ляво-център. Аз съм готов за това. Имам волята. Показал съм го и чрез работата на екипа ми.

-   Говорите за екип, но Вас градът Ви възприема като Ваклин Стойновски. Дори оставаме с впечатление, че и партията Ви се казва така.

-   Имената ще видите като личности, участващи в листата ни за общински съветници, също и кандидат-кметове на съставни селища. Претенденти за кметските места ще имаме и в другите общини на Бургаска област, които искат да участват на изборите от нашата политическа формация. Аз съм екипен играч. Знаете, че сноп стрели се огъва, но не се чупи, а съдбата на самотна стрела е незавидна. В екипа ми има юристи, архитекти, здравни работници, управленци. Благодарение на този екип успях не само да посочвам грешките на управляващите, а и да ги накарам да ги признават. По мои сигнали областният управител е връщал решения на Общински съвет. По мое настояване беше отменена грандиозно скандалната извънредна сесия преди седмица. За две години работа успях да спра камерите ала Биг Брадър на Сименов по бургаските улици. Вече четири месеца с екипа ми представяме на бургазлии ежеседмична тема от градско или национално значение. Веднъж в месеца търсим акцент. Нещо, което не е направено, а е необходимо за Бургас. Нещо, което се прави, но е грешно или може да се направи по-добре. Това е своеобразно поетапно представяне на предизборна платформа.

-   Бъдете по-конкретен?

-   Аргументирах по-горе в интервюто "Улицата до твоя дом", това са улиците в кварталите, тези по които се прибирате вечер и излизате сутрин. Те формират трайното впечатление в какъв град живееш. Писах за глобите на "Паяк“-а и за "Синя зона". В Бургас са по-високи от София. Ще ги намаля. Не е представено още като тема, но "Паяк“-а ще го премахна. Има по-цивилизовани методи за регулация на паркирането. Застъпих теза за намаляне на общинския дълг. Финансовата дисциплина на сегашното управление граничи с некомпетентност. Заемите на града ще надскочат 60 млн. лв. Елате на сесията в четвъртък, ще чуете бюджета за 2011 г. Доста важни теми ще загатна по време на дебатите. Завършвам с нещо черно, но важно: Бургас има гробища, а не гробищен парк, както в развитите градове. Ще работя това да се промени.

-   Ако в лявото е алтернативата и смятате себе си за нейния носител, не мислите ли, че има и други достойни хора, заслужаващи доверие, такива, които могат да понесат знамето, а Вие да му помагате?

-   Кандидати има? Къде са? Дори и в дясно мълчат. Функционерите на ГЕРБ посочиха Николов за втори мандат, но той побърза да си направи отвод, за да не попада на мушката на клеветниците отрано. Синята коалиция е разкъсана между собствения си принцип да извади свой кандидат за кмет и между лоялността към настоящата кметска администрация. Валери Симеонов пък още не си е намерил нов господар и не знае по кой път да тръгне. В ляво кои са -  БСП, която щеше да ни покаже своя кандидат-кмет на 5 февруари, но отложиха конференцията си. Смънкаха някакво извинение, от което нищо не се разбра. Щели да кажат какво ще правят чак през юни. А ако кметът Николов хвърли кърпата утре и отиде в столицата министър? Ако в Бургас има предсрочни кметски избори, кой ще чака БСП да реагира? Притежавам трите необходими качества за един бургаски кмет – местен съм, обиколил съм света, но никъде не съм се чувствал по-добре отколкото в родния Бургас. Известен съм - каквото не можаха да направят симпатизантите ми в тази насока, го направиха зложелателите. Една местна телевизия ме излъчва по-често от собственика си. Дали съм свестен? Учил съм в английската гимназия в Бургас. Офицер съм от армията. Завършил съм Финанси. Не съм бил в досег със службите на тоталитаризма и прехода. Преди три години излязох от бизнеса и се посветих на местната политика. Каквото заявих като платформа през 2007 г. отстоявам и сега. Не прескачам от партия в партия.

-  Виждаме, че вече текат совалки между Вас и малките леви партии. За какво си говорите?

-  Местните избори наесен нямат да имат аналог. Те са заедно с президентските. Предлагам на левият спектър да се обединим около един кандидат за кмет и така да допринесем за увеличаване на гласовете за левия кандидат-президент, който, аз съм убеден, че ще е единен. За целта няма да се явя в кметската надпревара от името на нашата политическа сила ПП "Бургас", а като независим кандидат, подкрепен от или издигнат от желаещите партии. Партиите, които имат самочувствие, че могат да излъчат листа с кандидати за съветници, които кандидати могат да съберат нужното доверие на съгражданите ни, нека да регистрират собствени такива. Нашата партия също ще участва отделно в избора за съветници. Готови сме да подадем ръка на полически сили, които на предните избори са били на ръба от спечелването на едно съветническо място като им гарантираме избираема позиция в нашата листа. Двете кампании – за общинския вот и за президентския, ще са напълно отделни. За президент и кмет обаче гласуването ще е в една "писта". На изборите през 2007 г. Йоан Костадинов се яви по подобен начин - независим кандидат, подкрепен от БСП, 6 други партии, 5 неправителствени организации и 35 спортни клуба. С цялата тази подкрепа и с всичките 12 години управление зад гърба си, той събра едва 14 000 гласа, а аз получих доверието на 12 000 бургазлии, въпреки, че хората ме познаваха като "момчето от плажа". Представете си какъв щеше да е изборният резултат, ако от БСП бяха подкрепили мен. Сега залогът е по-голям. Населението в страната не живее добре, необходим ни е завой наляво. Една победа на лявоцентристка формация в президентските избори ще е сигнал за ново начало. Аз мога и искам да допринеса за тази победа.
                                (използвани са въпроси и на други медии)

http://www.besove.com/

 





Ключови думи: Ваклин Стойновски, Бургас, Бургас кмет,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |