В новините
 
16.02.2011 03:55   Новината е видяна 12957 пъти
Авторът на арката пред подлеза: Аз искам ли да местя храм „Св.Св. Кирил и Методий“ на летището

Иван Бахчеванов сезира съда за решението на Общинския съвет, събира подписи да остане на мястото си

Известният бургаски художник Иван Бахчеванов е сезирал Административния съд за решението на бургаския Общински съвет да премести арката на Свети Николай от подлеза до ДСК до Гъбката в Морската градина. Бебо, както е известен в артсредите е автор на монумента и държи авторските права, до този момент никой не го е питал, нито го е молил за консултации по темата. Като безумие определи той решението.

„Не може аз да реша да преместя храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на летището. Тази арка се вписва в ситуацията и сградите там, пред Гъбката ще се загуби, заяви пред „Черноморски фар“ гневно той. В жалбата си до съда той описва, че не е попитан както той, така и архитектите и експертите, работили по паметника пред подлеза на Операта.  Бахчеванов  настоява да се спре решението на Общинския съвет, защото е нямало становище на постоянните комисии към парламента.

През последните дни бургаската общественост отново заговори за странното общинско решение. На последната януарска сесия изведнъж съветниците решиха Арката да бъде преместена. В броя си от 26 януари „Черноморски фар“ алармира за това. Истерията с арката обаче стигна дотам, че из социалните мрежи да се твърди, че  багер е тръгнал да я вдига. Това накара служител на общинския пресцентър да проверява с очите си истинността в петък. За сведение паметникът тежи 16 тона.

Още от ноември миналата година започна  темата за паметниците в Общинския съвет. Съветници от ГЕРБ поискаха  да бъде изграден паметен знак на  „24-ти пехотен  черноморски полк“, който да се намира в Морската градина -източно от сегашната улица „ 24-ти пехотен полк“ между кръстовищата с бул. „Демокрация“ и улица „Адам Мицкевич“ до сградите на  бившите казарми, които непрекъснато се рушат, а всяко лято се използват от заведения.

После се дебатира къде да бъде паметникът на Независимостта, за който на последната сесия съветниците отделиха около час време. След това Георги Минков от БСДП настоя да бъде направен нов паметник на Свети Николай Чудотворец в Морската градина, после  предложението му еволюира в нова арка до Гъбката. На последното заседание постоянната комисия по  бюджет и финанси обаче  изскочи с друга идея вместо да се харчат пари, да се премести готовата арка от центъра на града до Гъбката.

Съветниците, без да се замислят много, одобриха решението, а дали ще има там арка, последно ще каже Министерството на културата, защото тази част на Морската градина е паметник на парковото изкуство и намесата в нея става само след решението на държавната институция.

Решението за арката на улица „Васил Априлов“ е взето от Общинския съвет през по-предния му мандат. Следва конкурс, който печели Иван Бахчеванов. Година и половина той изгражда арката, която стана готова  в края на 2007 година, месец след като настоящият кмет Димитър Николов стъпи в длъжност. „Арката е висока 5,3 метра и трудно ще се впише на входа на Морската градина. Ще стои като врата на детска градина“, възмущава се още авторът.

Според него, преди да стане арка, тя е била обявена като паметен знак, след това се появява идеята да стане паметник и да се впише в оста- запад-изток:  Операта-подлеза- храма, като се свърже един културен институт с друг духовен  институт. Странно е, че са хвърлени хиляди левове за осветление , а до този момент паметникът вечер  художествено не се огрява.

„Не мога да проумея как чуждите народи са изграждали една катедрала 300 години, а тук всеки следващ решава да започне нещо ново“, продължи още авторът на монумента.

Бахчеванов допълни, че започва подписка за запазването на арката на сегашното й място.

На 25 януари, малко след като решиха да местят арката, съветниците се отдадоха на други разсъждения, свързани с паметници. Къде да е паметникът на Независимостта спориха за пореден път те. Според съветника Руслан Карагьозов Пантеонът може чудесно да се превърне в паметник с нова функция, да се ремонтира и да се облече с нова символика. Това предизвика остра реакция от страна на БСП, които обикновено се включват в дебата, когато става въпрос за запазване на достойнството на социалистически символи. В защита на този в Морската градина се обяви Юлия Йоргова, която заяви, че историята не може да се променя. „Не е хубаво да се чуват приказки за промяна“, заяви Йоргова.

Неформалният лидер на Независимите Валери Симеонов веднага се обърна срещу нея и заяви, че тя говори като „мюсюлманин в Мека или  индус пред статуя на Буда“, а Пантеонът е символ на социалистическата архитектура, която той не харесва.

Съветниците не одобриха и идеята паметникът да се намира в Борисовата градинка, която според повечето от тях е квартална и не би следвало такъв значим монумент да стои там.  В края на дебата отново не постигнаха консенсус и се обединиха около идеята да се свика кръгла маса и да се обсъди мястото на новия паметник.

Из старите файлове:

През ноември 2010: „Черноморски фар“:

Идея за още един  паметник предизвика остър спор- дали да бъде изграден, или не монумент на Свети Николай Чудотворец.  „Черноморски фар“ писа, че  предложението е на общинския съветник Георги Минков от БСДП.

В края на мандата на Йоан Костадинов бе изработена арката до подлеза на Операта в чест на светеца- покровител на града, но бе готова точно на първия Никулден от мандата на сегашния кмет Димитър Николов.

Според вносителя на докладната Минков арката не е достатъчен символ и не може да бъде център на тържествата, затова е необходимо да се изгради паметник в Морската градина до Мостика. „Кой минава под тази арка?“, попита вчера вносителят, въпросът му обаче обиди шефката на комисията, която разказа, че редовно преминава през нея и я чувства като своята бургаска триумфална арка.

Снимки: Борислав Пенков

www.factor-bs.com

 





Ключови думи: Иван Бахчеванов, паметник, бургас,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |