В новините
 
22.02.2011 16:21   Новината е видяна 10165 пъти
Консумацията на безалкохолни напитки е намаляла

Със 7,5% е намаляла консумацията на безалкохолни напитки през 2010 г., спрямо предходната година. Общото потребление се равнява на 1581 млн. литра или със 128 млн. литра по-малко от 2009, което означава намаление на потреблението на глава от населението от 226 литра на 210 литра. Спад се отчита във всички групи и напитки с изключение на категориите “Студен чай” и “Прахообразни разтворими напитки”.
По цени на дребно на пазара са реализирани напитки на стойност 1305 млн. лева или с 152 млн. по-малко от предходната година. Въпреки спада в консумацията на безалкохолните напитки, техният дял в общото потребление на всички видове търговски марки напитки на пазара остава на ниво от 61,7%.
При газираните напитки потреблението е намаляло със 6,4% или с около  43 млн. литра. Групата “колови” напитки продължава да държи лидерски позиции с дял от 35%. Намаление в консумацията има при всички групи газирани напитки, в т.ч. и при напитките ”лайт”, при които в последните години се отбелязваше непрекъснат растеж.

Потреблението на бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води  през 2010 г. е по-малко с 7,5% или с близо 65 млн. литра, което означава, че потреблението на глава от населението е намаляло от 100 литра на 91 литра. Въпреки спада в консумация на бутилирани води тази група напитки продължава да бъде лидер сред всички търговски марки напитки (в това число алкохолни, млечни, топли и др. напитки) с най-висок дял от 26,9%. На българския пазар сега има 40 марки бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води в голямо разнообразие от опаковки и разфасовки.

С 14,0% е намаляло потреблението на плодови сокове и нектари, което е с 12,5 млн. литра по-малко от предходната година. Консумацията на глава от населението е намаляла с 1,6 литър до ниво от 10 литра. Нарастнал е вносът на плодови сокове и нектари. В същото време е намалял износът.

Обемът на потребление на негазирани напитки през 2010 г. е намалял с 10 млн. литра или с 5% в сравнение с предходната година. В тази група напитки най-голямо намаление се отчита при плодовите сиропи – с 11%. Консумацията на прахообразни разтворими напитки е нарастнала с около 4%.

Доброто изключение за 2010 г. е потреблението на напитки от групата “студен чай” с ръст от 17,5%, чиято обща консумация достигна ниво от 26 млн. литра.

В групата “спортни и енергийни напитки” се отчита спад от 18%. Това са напитките с най-малък относителен дял сред безалкохолните, но с най-висока средна цена на българския пазар. В тази група напитки се наблюдава голямо навлизане на вносни продукти.

Продължава да намалява броя на регистрираните в Министерство на здравеопазването обекти за производство на безалкохолни напитки. Към края на 2010 г. той е 259 или с 10 по-малко от същия период на предходната година.

Ключови думи: консумацията, безалкохолни напитки, потребление,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |