В новините
 
23.02.2011 07:34   Новината е видяна 10678 пъти
България и Сърбия

Министър – председателят на България и председателят на правителството на Сърбия откриха бизнес форум, организиран от БТПП и Сръбската търговска палата на 22 февруари 2011 г. в София.
Г-н Бойко Борисов приветства, участниците във форума – повече от 150 представители на български и сръбски фирми, като сподели акценти от разговорите със своя колега от Сърбия г-н Мирко Цветкович, който е на официално посещение в нашата страна.
Според г-н Борисов правителствата на България и Сърбия стоят зад бизнеса и ще сътрудничат все по-тясно с цел привличане на средства и разширяване на бизнеса в двете страни. Той наблегна на сътрудничеството в областите: инфраструктура, транспортни коридори, иновации, туризъм. Премиерът Борисов подчерта, че сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия е от особена важност за по-бързото и ефективно присъединяване на Сърбия към Европейския съюз.
Г-н Мирко Цветкович поздрави участниците и направи обзор на икономическото състояние на Сърбия като заяви, че страната е пострадала чувствително от икономическата криза, но през 2010 г. се отбелязват положителни тенденции в развитието. Сърбия вече работи по синхронизиране на законодателството си с цел придобиване на позиция кандидат за ЕС. Страната е предприела много амбициозен план в тази област. Г-н Цветкович официално отправи покана към българския бизнес да инвестира в Сърбия. Според него няколко са факторите, които улесняват съвместното икономическо сътрудничество: страните са с близка история, езиците си приличат и комуникацията е улеснена, разходите за бизнес са малки.
 
От името на БТПП форумът бе открит от г-н Георги Стоев - зам.председател. Председателят на Сръбската търговска палата г-н Милош Бугарин направи презентация и очерта най-важните данни за икономиката  на Сърбия. Бяха направени представяния от Българската агенция за инвестиции, от Агенцията за насърчаване на инвестициите и износа на Сърбия. Бяха представени също така Свободна зона Пирот и Район Зренянин, които предлагат много изгодни условия за български фирми – за производство, представителни офиси и др.
Директорът на Delta Maxi, г-н Александар Чампаревич представи добра практика в двустранните икономически отношения с инвестицията в супермаркети Пикадили и хипермаркети Темпо.
 




Ключови думи: България, Сърбия, бизнес, БТПП,

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |