В новините
 
12.10.2004 00:22   Новината е видяна 5215 пъти
Туризмът отчете най-касовия си сезон
Без пътища и правила за строежите не може да продължава, цитира Мирослав Иванов във в. критиките на бранша към правителството

Администрацията няма съществен принос за добрите резултати на туризма - това чуха министри и депутати от НДСВ, събрали се в края на седмицата в Несебър, за да празнуват с представители на бранша най-успешния летен туристически сезон за последните 20 години.
На среща с част от политическото ръководство на НДСВ туроператори и хотелиери критикуваха държавата, че допуска пътищата и летищата да са в окаяно състояние, а плажовете - мръсни и "изядени" от заведения, че не контролира строителството в морските курорти, търпи измамите на чужденци въпреки многобройните оплаквания от потърпевши туристи.

Вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева организира за края на сезона дискусия с браншовите организации и предприемачи в туристическия сектор, областните управители и кметове на черноморските общини.

На нея присъстваха вицепремиерът Пламен Панайотов, министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, председателите на комисиите по евроинтеграция и по енергетика в парламента Даниел Вълчев и Веселин Близнаков, които са в ръководството на царската партия.

Струпването на политици бе определено от бизнесмени като предизборна акция, а председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев направо заяви, че "браншът ще отиде към тази партия, която го подкрепя".

Присъстващите представители на управляващите подминаха това изказване, а по време на срещата бяха принудени да се защитават и да представят намеренията си в отговор на поставените конкретни проблеми.

По данни на икономическото министерство приходите от международен туризъм за първите седем месеца на годината възлизат на 976,2 млн. евро. Това е с 23,8% повече спрямо същия период на 2003 г.

От началото на годината до края на септември страната е посетена от 3,342 млн. туристи, което е с 17,34% повече спрямо същия период на миналата година. Най-многобройни са били летовниците от Германия.

Представителят на германския туроператор "Ал турс" и на британския "Май травел" Венцислав Танчев обаче коментира, че ръстът на летовниците е съпроводен от сериозно увеличение на легловата база.

Според него през тази година предлагането на хотелско настаняване е превишило търсенето на туристите.

Хотелската база през последните три години се е увеличила с 30% по официални данни. Това е причината средната заетост на хотелите и приходите на собствениците им да се понижат, смята Танчев.

Той напомни, че за пръв път на германския пазар са продавани почивки в България чрез резервации в последния момент (last minute), и то за най-активния сезон през юли и август.

До миналата година записванията приключваха още преди началото на лятото и легловата база в хотелите се запълваше предварително.

Предприемачите използваха дискусията, за да напомнят за пореден път, че лошата инфраструктура, безразборното строителство и продължаващите и в сезона ремонти са най-голямата пречка пред развитието на отрасъла.

Спешно трябва да се оправят пътищата и летищата във Варна и в Бургас, каза Христо Колев, представител на европейския туроператор у нас "Томас Кук" и управител на "Елит турс".

Той говори за пътищата в цялата страна, не само край морето. Летищата спешно, в много кратки срокове трябва да бъдат отдадени на концесия, за да бъдат разширени и модернизирани още преди следващото лято, настоя Колев.

Аерогарите в Сарафово и до Варна отдавна надхвърлиха своя капацитет за посрещане на самолети и пътници и през последните години създават сериозни трудности на чуждите туроператори, защото пристигащите на почивка са принудени да изчакват на дълги опашки за обработване на багажите и документите.

Вицепремиерът Пламен Панайотов отговори, че от излишъка в бюджета тази година ще бъдат отделени 70 млн. лв. извън предвидените за ремонт на второкласните и третокласни пътища. Освен това още средства ще бъдат осигурени за магистралите.

Екоминистърката Долорес Арсенова допълни, че от излишъка ще бъдат отпуснати около 16 млн. лв. за подобряване на водоснабдителните, канализационни мрежи и за изграждането на пречиствателни станции.

Вицепремиерът Лидия Шулева каза, че процедурата за отдаване на концесия на летищата във Варна и Бургас ще започне през ноември.

Освен това се предвижда поставянето на т.нар. "кафяви табели" за обозначаване на туристическите обекти в страната.

Ще бъдат подновени и табелите на латиница по пътищата, за което е обявена обществена поръчка.

Държавата не реши проблема със строителството в курортите и затова през тази година забавихме началото на сезона в Златни пясъци, откъдето туристите се пренасочваха към други комплекси, припомни Богдан Христов, представител на британския туроператор "Фърст чойс" и управител на "Хотелбедс" ООД.

Заради строящи се в близост обекти, туроператорите местят гостите в други хотели и курорти, от което търпят загуби, защото се нарушават договорите.

Те очакват негативните последици от голямото разочарование и публичния отзвук от него през следващите сезони.

В българския туризъм ще продължава да се строи, но трябва да има ясни правила, контрол и да се знае кога се започва и кога се свършва, посочи Христов.

Според него лоша реклама прави практиката на някои хотелиери да посрещат туристи, въпреки че продължават довършителни строителни работи.

Христо Колев от "Томас Кук" обърна внимание, че е необходимо курортите да се поддържат по-чисти.

По думите му голяма част от мръсотията се дължи на строителните отпадъци.

Около обектите стоят тонове боклук, които при дъжд и вятър се разнасят из целия курорт.

"Строителните обекти трябва да се ограждат и около тях да се почиства. За това вина носят строителите, но и държавата, която трябва да следи и контролира процеса", каза Колев.

По думите му въпреки тези проблеми в "Томас Кук" не са регистрирали много оплаквания, тъй като са предупреждавали предварително туристите.

Концернът изплатил рекламации само за 8000 евро при приходи от хотелско настаняване 35 млн. евро.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Гегова обяви, че във ведомството не са постъпвали оплаквания за неспазване на сроковете за строителството в курортите.

При тези думи хотелиерите и туроператорите започнаха да се споглеждат и да се подсмихват.

Според Гегова за проблемите със строителството са виновни само общините, които не са си свършили добре работата.

Най-рязък бе Венцислав Танчев, представител на германския туроператор "Ал турс", британския "Май травел" и управител на "Сън турс".

Според него освен лошата инфраструктура и вечните ремонтни и строителни проблеми туризмът страда и заради неподдържаните плажове, проституцията и лъгането на туристите от банките и обменните бюра.

Държавата трябва да засили контрола над концесионерите на крайбрежните ивици, защото те не ги почистват редовно и не оставиха празни места за плажуващите, след като изградиха редица заведения и поставиха платени чадъри и шезлонги, настоя Танчев.

Според него остава нерешен проблемът с проституцията заради липсата на закон, който да регламентира тази дейност.

"Магистралните проститутки на пътя между Варна и Бургас създават лоши впечатления в чуждите туристи и така се създава негативен имидж на страната", каза Танчев.

Той допълни също така, че трябва да се засили контролът върху банките и обменните бюра, които продължават да лъжат туристите с разликите в курсовете на валутите.

Петя Гегова отговори, че са прекратени договори за неизпълнени концесионни задължения за стопанисването на плажове в Ахтопол, Царево и др.

Тя отбеляза, че контролът над концесионерите ще се засили и с влизането в сила на Закона за черноморското крайбрежие.

Искания на туристическият бизнес

- по-добри и сигурни пътища
- разширение и модернизиране на летищата във Варна и Бургас
- ограничаване на безразборното строителство в курортите и контрол
- ясни правила и срокове за строителството по морето
- контрол върху почистването на курортите и плажовете
- ограничаване на заведенията по плажните ивици
- закон на проституцията
- засилване на контрола върху обменните бюра.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |