В новините
 
18.10.2004 02:47   Новината е видяна 4005 пъти
Църква прибира наем за чужд имот в Бургас
Храмът събира незаконно пари за най-големия централен паркинг в града, установи проверка на Сметната палата

Православната църква прибира всеки месец наем от охранител за чужд имот в Бургас, констатира проверка на Сметната палата в документацията на община Бургас. Става въпрос за най-големия централен паркинг на града, който се намира на площад "Кирил и Методий" пред храм, носещ същото име. Паркингът е публична общинска собственост, но се ползва незаконно от трети лица, без общинската хазна да получава каквито и да е приходи за него, сочи проверката на Сметната палата.
Православната църква започнала да ползва паркинга през 1992 г. след заповед на тогавашния бургаски кмет Продан Проданов. Тази заповед не е отменяна и до днес. Оттогава Божиите хора са преотдавали неколкократно паркинга. В момента негов наемател е охранителната фирма "Делта форс". Не е ясно какви суми прибира църквата за имота. Нито един от служителите й в Бургас не можа да даде обяснение пред "Сега" за точния наем.
Според заключенията на Сметната палата в случая става въпрос за нарушение на чл. 65 от Закона за общинската собственост, тъй като общината е била длъжна да си прибере имота. Според този член "общински имот, който се владее или държи без основание, не се ползва по предназначение или необходимостта от него е отпаднала, се изземва въз основа на заповед на кмета". Такава заповед на настоящия кмет Йоан Костадинов няма.
Бившият градоначалник Проданов пък обясни, че не помни каква заповед е издавал. Навремето искал да помогне по някакъв начин на църковния храм. Общината направила проучване, в което се установило, че в някакъв крепостен акт площад "Кирил и Методий" фигурирал като имот на храма. "През годините обаче площадът стана паркинг и вероятно се е получила някаква колизия, която аз вече няма как да обясня", смята Проданов.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |