В новините
 
20.10.2004 09:41   Новината е видяна 7006 пъти
ОДС прокара намаление на ДДС на 18%
На първото четене мнозинството не успя да отхвърли опозиционния проект; Народен съюз също прокара намаления на ставката за храни и детски стоки
20.10.2004
Неочаквано парламентът гласува на първо четене намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) на 18%, като прие проекта на ОДС за промени в закона за ДДС, съобщи БНР.
Мнозинството не успя да отхвърли опозиционния проект, който предвижда намаляване на налога с 2% спрямо досегашните 20%, тъй като за падането на ставката депутатите на Иван Костов получиха подкрепа от СДС и "Новото време".

"За" бяха 108 депутати, против бяха 82-ма, а 25 се въздържаха.

На първо четене опозицията успя да прокара и проекта на Народния съюз, който предвижда диференцирана ставка 5% ДДС за хляба и 7% ДДС за лекарствата, прясното и киселото мляко, кравето сирене, кравето масло, яйцата и пилешкото месо.

Подкрепените на първо четене изменения на Народния съюз предвиждат още 10% ДДС за посадъчния материал за трайни насаждения, както и за детските храни, детските облекла и обувки, учебниците и тетрадките.

Правителственият проект също бе приет, като в него се предвижда да се намали срокът за възстановяване на данъка на фирмите износителки от 45 на 30 дни.

Останалите три от общо шестте разгледани проектоизменения бяха отхвърлени от пленарната зала, допълва БНР.

Не се прие искането на "Новото време", което трябваше да даде възможност на предприемачите да съдят данъчната администрация, ако тя не възстанови ДДС в законовия срок.

Гласове не успя да събере и предложението на коалиция "За България", където бе записано ставката да е 10% за лекарствата, учебниците и литературата от български автори, а 15% ДДС се предвиждаше за хляба и млякото.

Преди дни от финансовото министерство предупредиха, че заложените в бюджет 2005 приходи от ДДС възлизат на 4,1 млрд. лева, а намаляване на данъка до 18% ще лиши приходната част от 410 млн. лева, тоест 10% от очакваната сума.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |