В новините
 
28.10.2004 04:12   Новината е видяна 7475 пъти
Започна обучение по “Зеления пакет”
Обучение по прилагането на така наречения “Зелен пакет” започна в бургаските училища. Общо15 учители от гр.Бургас и още 3 учители от общините Приморско, Поморие и Карнобат взеха участие в семинар - обучение на учители по прилагането на “Зеления пакет”, който се проведе в гр.Приморско. В него участваха учители, които чрез групите за СИП, извънкласни и извънучилищни форми, работят за екологичното образование и възпитание на децата.

По изключително интересен начин пред ученици и гости, в СОУ “К.Преславски” на 20.10.2004г. бяха представени възможностите за използването на материалите от този пакет в часовете по география, по конкретно при изучаването на темата “Атмосфера”, с помощта на методическото помагало, филма и CD – ROOM от “Зеления пакет”. А голямата изненада и атракция за учениците беше зеления печат върху тетрадките, който получиха участвалите най – активно в обсъждането на проблемите за чистотата на въздуха.

обучението беше организирано от Регионалният Екологичен център за Централна и Източна Европа със съдействието на Център “Отворено образование” и регионалният инспекторат по образованието – Бургас.

На семинара беше представено методическото помагало с екологична насоченост “Зелен пакет” на Регионалният Екологичен Център за Централна и Източна Европа, издаден с подкрепата на “Тойота”, като на всеки участник беше предоставен “Зелен пакет”, който може да се използва в часовете за СИП – “Екология”, а така също в работата на различни групи за извънкласни дейности с екологична насоченост. Помагалото може да се използва и в часовете по различни учебни предмети, в които могат да се разглеждат проблеми, свързани с опазването на околната среда.

Образователният мултимедиен комплект, наречен “Зелен пакет” е предназначен за българските ученици и учители и е насочен към опазването на околната среда и устойчивото развитие.

Включва разнообразни по характер образователни материали:

Помагалото съдържа:

· наръчник на учителя, включващо примерни урочни планове и работни листи за ученика;

· СD-ROM с 22 теми и видеоклипове, съдържащи богата информация за околната среда;

· видеокасета с 32 образователни филма;

· интерактивна игра “Да потърсим най-доброто решение”;

· сертификат;

· печат.

Всички материали са структурирани в 22 образователни теми, групирани в 5 главни групи като:

· Компоненти на околната среда

Вода, въздух, почва, биологично разнообразие

· Заплахи за околната среда

Урбанизация, шум, отпадъци, химикали

· Човешка дейност и околна среда

Енергетика, транспорт,промишленост,земеделие,горско стопанство и туризъм

· Глобални предизвикателства към околната среда

Изменение на климата, озоновия слой, подкиселяване, проблеми на моретата и океаните

· Ценности и околна среда

Консуматорско общество, околна среда и здраве, права на гражданите, нашата Земя и бъдещето.

Представеният “Зелен пакет” предизвика изключителен интерес от страна на присъстващите на семинара учители, които получиха по един пакет за нуждите на своето училище. Броят на учителите, които проявяват желание да работят със “Зеления пакет” се увеличава и това е съвсем естествено, тъй като това е може би най – атрактивното и едновременно с това богато на информация съвременно помагало в областта на екологичното образование у нас.

Магда Москова

Ст.експерт по география




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |