В новините
 
03.11.2004 00:52   Новината е видяна 4662 пъти
Експерти: Финансисти трябва да управляват ВУЗ
Парите на университетите трябва да се управляват от орган, който да е специализиран в сферата на финансите. Това може да е и отделна структура във висшите училища, която да изготвя маркетингови проучвания и да предлага продуктите на висшето образование на неговите потребители. Това беше една от тезите, които участниците в конференцията "Предприемчивият университет" защитиха.

Управленските функции в университета трябва да се разделят според компетентността на хората, обясни доц. Цветан Давидков, който преподава управление и предприемачество в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". В момента финансовите въпроси на ВУЗ се решават от академичните съвети, в които най-често влизат експерти в хуманитарната и техническата сфера. Те невинаги са в състояние да използват адекватни методи, чрез които да привлекат допълнителни средства в касата на училището, различни от държавната субсидия, обясни Давидков. Тезата му беше подкрепена от повечето от участници в конференцията.

Въпросът за разделяне на управленските функции в университета и за създаването на т.нар. стопански съвет не се лансира за първи път. Това беше едно от предложенията за промяна в последния ремонт на Закона за висшето образование, което логично не срещна одобрението на повечето от академичните ръководители. Според ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов подобно звено за управление на финансите и маркетинга е добре да има, но само за да отправя предложения към академичния съвет и ректора. В противен случай ще се получи дублиране и изземване на ръководните функции на ректорите, твърди Борисов. Ректорът на земеделския колеж в Пловдив проф. Димитър Димитров пък обясни, че за държавните университети ще е от полза да имат специален стопански съвет, в който да работят експерти по финансовата част, а не всичко да се решава само от главните счетоводители.


- - -


Университетите трябва да започнат да обучават по смесени специалности. По този начин те ще създават висококвалифицирани кадри и ще привличат инвестиции от външни източници. Това посочи зам.-ректорът на Факултета по математика и информатика в СУ доц. Румен Николов вчера. Най-подходящи са комбинациите с информационните технологии и икономическите специалности, каза Николов. Смесените специалисти са сред най-търсените от чуждите компании, сочи опитът на факултета.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |