В новините
 
07.12.2004 03:36   Новината е видяна 5808 пъти
СДС отбеляза 15 години от създаването си
ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА
Бургас
08-12-04

Компас

СДС отбеляза 15 години от създаването си

15 години от създаването на Съюза на демократичните сили отбеляза вчера СДС Бургас. На сбирка на организациите от областта, в синята централа на Богориди 34 членовете на организацията се събраха на по чаша вино за празника. Първият председател на СДС Бургас е бил Димитър Майсторов. След него Георги Гаров, а най- дълго председател е бил Стойчо Кьосев. Първата централа на организацията е била на ул. Антим І, в сградата на бившето турско консулство. СДС Бургас се е създало на основата бургаските клубове за гласност и демокрация и други антикомунистически партии.

Черноморски фар

Станишев, Паси и Камберов: кой кого! – стр. 17

Партиите в Бургас стягат предизборни щабове и пишат трескаво програми. В медийното пространство започнаха да се въртят първите пуснати от партийните централи имена, подготвяни за кандидат- депутатските листи. Зачестиха и PR- проявите. Според слуховете на изборите може да се сблъскат като водачи на листи Сергей Станишев, Соломон Паси и Мирослав Севлиевски. Сините пък ще разчитат на авторитета на бургаския си лидер Васил Камберов, който е един от най- дългосрочните имена в бургаския политически живот. Първите конкретни номинации са от БСП.Червените активисти вече две седмици провеждат събрания на структурите си. Сред номинираните бе и Йоан Костадинов. Според решение на ВС на партията обаче кметовете няма да бъдат номинирани за депутати. Досега на парламентарни избори водач на червената листа тук бе Георги Първанов.
СДС вече сформира предизборния си щаб под ръководството на шефа на “Победа” Димитър Николов, който е водач на сините в общинския съвет. В Бургас зачестиха посещенията на народния представител Христо Марков. Той бе представен в града лично от Надежда Михайлова, като депутат, който ще отговаря за региона. Това даде основание за коментари, че може би той ще е водач на листата на СДС тук. На заседание на областната структура обаче самият Марков е заявил, че мисията му в региона не означава, че ще се кандидатира от Бургас. Така най- вероятно в челото на синята класация ще са местни лица. Безспорни фаворити са Васил Камберов, д-р Антонио Душепеев, както и Димитър Николов. Активът ще номинира имена след Нова година.
В НДСВ всичко зависи от решението на Сакскобургготски. Той ще има думата и за работата на досегашните жълти депутати. “Ще се кандидатирам ако царят каже”, заяви един от тях – Илчо Дуганов. Мирослав Севлиевски пък вече е изявил официално желанието си да бъде в бургаската листа на Новото време.
Трескаво се готвят за изборите и в ДСБ. След няколко дни местното ръководство е насрочило среща с лидерите на останалите общински организации в региона. Щелта им ще бъде да се запознаят. Сред предизборните хватки на силните демократи”, са сформирането на нещо като правителство в сянка, но на местния парламент и общинската администрация. Предстои структурирането на регионален арбитраж и предизборен щаб. Сред спряганите имена за депутатски мандат е това на новоизбрания лидер Богдан Йорданов.
ДПС пък ще се бори за три депутатски мандата от Бургас, каза депутата Несрин Узун. Хората на Доган имат амбицията да стигнат до всеки избирател по време на кампанията си, затова и стратегията им включва анализ и работа с всяка избирателна секция. Имената за листата ще бъдат издигнати от местните организации.
Воеводите на Каракачанов се целят в две места за Бургас. Очакванията са ВМРО, ССД и земеделците на Мозер да се явят заедно на изборите.

С червено вино сините в Бургас отпразнуваха 15 години – стр. 17

Активът на СДС в Бургас отпразнува на чаша вино 15- годишнината от създаването на партията. На своеобразното празненство бяха поканени бивши и настоящи лидери на синята партия.
Преди 15 години на 7 декември е прочетена учредителната декларация на СДС. Учредителното събрание е проведено в заседателната зала на Института по социология на БАН. Първото антикомунистическо движение в Бургас се дължи на клуб “19 ноември”. След това в града са регистрирани клубове за гласност и демокрация. Движение за гражданска инициатива, Зелената партия, БЗНС. На основата на всички тези партии се ражда СДС. Първият бургаски син лидер е бил Димитър Майсторов. След него поста поема Георги Гаров, а най- дълго през тези години е бил председател Стойчо Кьосев. Първата централа на новосъздадената демократична организация е била на Антим, в сградата на бившето турско консулство. Всяка от отделните организации в СДС се е помещавала в отделна стая. Тълпи симпатизанти и кандидати за членове са се стичали към централата. Посрещал ги е своеобразен диспечер, който е насочвал хората. Заради големия наплив се е наложило СДС да се разшири и в сградата на еврейското училище. Днес централата на партията се намира на Богориди 34.

Областният лидер на СДС Васил Камберов:
Оцеляха здравите сили в структурата ни

Г-н Камберов, като областен лидер на СДС как оценявате състоянието на местната синя структура след 15 години от нейното създаване?
- Оцеляха здравите сили.
- През тези години претърпяхте много скандали, разцепления, бяхте и в управлението. Как това се отрази на СДС Бургас?
- Претърпяхме всякакви моменти. Имаше и приливи, и отливи. СДС много се гордее с това което е направило за страната, за хората. Това се отнася в частност и за СДС Бургас. Но имахме моменти, когато някои наши лидери, не говорим само за Бургас, допринесоха за негативно отношение към нас и ние все още страдаме от достатъчно липса на доверие от гражданите.
- Кои бяха най- тежките моменти за сините структури?
- Като най- тежки оценявам два момента – през 1994 и разбира се – 2001 г. В момента тези нездрави сили, които съществуваха тогава, вече не са в СДС и с гордост може да се объарнем към всички граждани, че няма да ги подведем вече. Извадили сме си поуките от лошите постъпки на някои наши бивши колеги.
- Вие бяхте лидер на бургаската организация и по времето на Костов, и сега на Михайлова. Каква е разликата?
- Преди имаше много членове, които бяха в СДС само с користни цели. В момента всички хора, които са с нас са за идеята на СДС.
- Поддържате ли контакти с бившите сини лидери от първите години на демокрацията?
- Да, разбира се – и със Симеон Симеонов, и с Живо Нечев, и със Стойчо Кьосев, и с други.

24 часа местен

Всички сини шефове окачени на портрет
- СДС отпразнува 15 г. от основаването си
стр. 1
Всички лидери на СДС в Бургаско от основаването му досега ще бъдат увековечени на портрет в местните централи. Това решил областният съвет на синята партия на свое заседание снощи послучай 15 г. от основаването на синята партия. На портрет ще бъдат окачени лидерите във всички общини. Целта на акцията била да покаже историята на СДС и живата памет на партията. СДС ще сложи в рамка включително и тези, които сега не са в партията. За Бургас извън сините редици попадат ексдепутатът Йордан Цонев, Стойчо Кьосев, Димитър Майсторов и Живко Нечев. Част от тях бяха поканени снощи да вдигнат наздравица за юбилея на СДС. Послучай празника Надежда Михайлова прати поздравление до бургаската организация, а Васил Камберов и Антонио Душепеев дръпнаха кратко слово с наздравица пред членове и симпатизанти в синята централа на Богориди. Честването съвпадна и с раждането на син на общинския съветник и зам. председател на СДС Костадин Марков.

СДС брани общински имоти, БСП иска пари от държавата- чело стр. 2

СДС ще предложи на общинския съвет да гласува мораториум върху продажбата на общински имоти. Сега с парите от приватизацията им само се закърпвали дупките в бюджета, без да се подобрява инфраструктурата в града, обяви мотивите си водачът на синята група Димитър Николов. Докладната на сините ще бъде внесена на една от следващите сесии. След 2007 г. терени, сгради и магазини ще поскъпнат и със средствата, които ще вземем, ще се направят кардинални подобрения в града. Дотогава общинското имущество можело да се ипотекира в банки срещу кредит, за да се оправят най- неотложните нужди, обясни Николов. Така активите на общината щели да донесат двойна печалба в полза на града.
Междувременно бургаските депутати от БСП поискаха вчера държавата да задели повече пари за капиталови ремонти в общините от региона. Наличните средства били крайно недостатъчни. Червените предлагат завишението за капиталови разходи да е с 50 %. Това прави 1,6 млн. лв., 400 хил. от които трябва да се разпределят за училищата. Отделно депутатите предложили да се увеличи с 800 хил. бюджета за университет “Асен Златаров.

Морски Труд

Сините честваха с чаша вино “15 години СДС”- стр. 1
Чаши с бяло и червено вино вдигнаха вчера в централата на Богориди 34, където СДС Бургас отбеляза 15 години от създаването си. Областният лидер Васил Камберов посрещаше съпартийците си още от входа. Това е първата официална дата, на която сините отбелязват своя празник. На тържеството се събраха представители на организациите от областта. Първи председател на партията в Бургас е бил Димитър Майсторов, а най- дълго на този пост се е задържал Стойчо Кьосев, който отсъстваше, защото е на път. Васил Камберов припомни имената на всички, които са оглавявали организацията през годините. Общинският съветник Костадин Марков почерпи съпартийците си с отлежало уиски. Поводът бе раждането на първородния му син Иван. Освен с бутилки Мерло и Шардоне, масите в централата на партията бяха отрупани с шоколадови бонбони, ядки и сладкиши.
СДС Бургас се е формирал на основата на създадените през 1989 г. клубове за гласност и демокрация и други антикомунистически партии. Първата централа на партията е била на ул. Антим І, в сградата на бившето турско консулство.
Този петък сините от Бургас ще отпътуват с два автобуса, украсени със сини балони за столицата за големия концерт на СДС , посветен на 15 годишнината от създаването на партията. На него ще пеят Ваня Костова, Васко Кръпката, Валди Тотев и др.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |