В новините
 
21.12.2004 00:07   Новината е видяна 7939 пъти
Д-р Евелина Трошанова: В Швейцария не познават белодробната туберкулоза
По българо- швейцарски проект вече четвърта година работи специализирана болница за активно лечение на белодробни заболявания в града – каза за Бургас инфо управителят на здравното заведение д-р Евелина Трошанова.
В началото всичко е било съвсем случайно. При посещение в Бургас двама швейцарски лекари от Сен Гален разбират, че в града ни има и белодробна болница. Тогава те са в Бургас по програмата “Джи пи практики”.
Швейцарските специалисти сами проявяват интерес и посещават болницата. Те остават изненадани от условията в които работи здравното заведение. По това време все още не е направен ремонта на сградата в която се помещава белодробната болница и състоянието е доста окаяно..
Така започва и проектът свързан с логистичната подкрепа, който е бил в рамките на една година. По време на този проект швейцарците са впечатлени от работата на бургаските лекари.
Това е и времето в което започва ремонта на болницата. Бързите темпове с които се работи и кратките срокове за които се извършват строително монтажните работи не остават незабелязани от чуждите лекари.
Така започва и съвместната работа по настоящата програма. Тя включва три основни момента – размяна на специализанти, ежегоден симпозиум по белодробни заболявания и апаратурна обезпеченост.
Неотдавна д-р Трошанова се завърна от специализация в Швейцария. В клиниката Сен Гален тя е за втрои път по българо- швейцарската програма .
За Бургас инфо тя сподели, че това което българските лекари са видели в Швейцария ги е стимулирало много.
По модела на клиниката в Сен Гален те оборудват бронхоскопския кабинет в бургаската болница.
Швейцрските лекари не скриват одобрението си пред д-р Трошанова и отбелязва, че белодробната болница в града ни много бързо ги настига.
Тази година лечебното заведение със собствени средства е закупило оптична видеосистема. С тази апаратура може да се заснеме на филм, това което се прави на пациента. Също така в момента на прегледа пациента се наблюдава на монитори. Това дава възможнос повече от един лекар да участва в прегледа. Този метод също е взаимстван от белодробната клиника в Швейцария. Упойката при това изследване също се поставя по нов начин. Тя се дава с инхалатор, защото не е необходимо пациента да бъде тотално упоен. Нужно е само да се притъпят рефлексите.
Д-р Трошанова сподели още, че в болницата вече се прави ехография на бял дроб.
Голямо влияние оказват швейцарските лекари и при създаването на екипа в лечебното заведение.
“ При работата си с тях , сами се убедихме, че трябва да има екипност и в момента ние работим много в тази посока”- сподели д-р Евелина Трошанова.
За три години 7 лекари от белодробната болница в града ни са били на специализация в Швейцария.
През следващата година предстои на специализация в швейцарскта клиника да заминат и две медицински сестри от болницата.
Според д-р Трошанова, добре е и сестрите да видят как в Швейцария става обгрижването и работата на сестрата с пациента.
“На пациента много често е необходима само една усмивка, която при нас липсва. Когато човек на място види положително в работата на колегите си, се замисля, че и той може да направи същото. Нашите сестри също трябва да видят и да се докоснат до върховна медицина. Има какво да се види и научи в клиниката в Сен Гален”- допълни още д-р Трошанова.
Според нея швейцарските клиники са оборудвани с много и супер модерна техника, но пък в България има много заболявания, за които те само са чували. За това и швейцарците пращат всяка година специалисти на обучение.
През новата година на обучение в Бургас ще бъде млада лекарка, която ще се обучава за болестта белодробна туберкулоза. В Швейцария тази болест не е добре позната. Там тя предимно се внася от емигранти.

Сега в работата в нашата болница започват да се полагат основите на белодробния инфаркт.
Желанието на д-р Трошанова е в бъдеще съвместно с онкологичния диспансер да работят по обща програма свързана с рака на белия дроб.
В Швейцария тя е видяла как лекари и пациенти заедно се борят за живота на болния. При тях целта е да се удължи живота на пациента въпреки диагнозата.

Средствата, които Министерството на здравеопазването отпуска за един преминал болен са много малко. За един туберкулозен оболен пациент преминал през болницата се получава около 300 лв. Реалната сума за лечението на един туберкулозно болен в рамките на два месеца е от 1900 до 2700 лв. в зависимост от състоянието. Разликата няма от кой да бъде покрита.
“Определено имаме проблеми с финансирането, но това е състоянието с всички болници. Ние получаваме пари на преминал болен лечение, а поликлиниката никой не я поддържа. Сега с контрола на здравните осигуровки падна и броят на пациентите” каза в заключение д-р Трошанова.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |