В новините
 
06.01.2005 07:21   Новината е видяна 108119 пъти
Учени твърдят: Очаква ни до 10 г. земетресение от 7-ма или 8-ма степен по Рихтер
В близките 10 години на балканите ще има земетресение между 7-ма и 8-ма степен по скалата на Рихтер, което ако е на съответната дълбочина и съответния район може да доведе до катастрофални разрушения, сподели в интервю за радио „Милена” българският учен ст.н.с. д.ф.н Страшимир Мавродиев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. В тази връзка учените предлагат да се създаде система за Цивилна безопасност на населението. Неотдавна на конференция в Ереван се е стигнало до предложението за създаване на мрежа за изследване и предсказване на земетресения в района на балканите и Черно море.



Интервюто

Имам възможност да разговарям със Ст.н.с.д.ф.н Страшимир Мавродиев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. За много години!Не сме се срещали от доста време. Как се чувствате?

Благодаря добре. Искам да поздравя всички поморийци с настъпването на Новата 2005 година, като им пожелая чрез вашето радио да им се сбъднат всички планове, да се грижат за морето, Поморийското езеро и разбира се за град Поморие.

Като български учен усилията Ви бяха съсредоточени върху изследванията на морската вода. Няма да забравя за времето, когато в Поморие нямаше пречиствателна станция по какъв начин положихте усилия тя да бъде направена. Доколкото разбрах от няколко години усилията Ви са насочени в изследвания свързани със земетресенията. Доста трагични неща се случиха вследствие на цунамито в Индийския океан. Как бихте коментирали случилото се?

Първо не съм престанал да се занимавам с Черноморските проблеми. За съжаление нашите предсказания по отношение на развитие на екосистемата се сбъдват. За съжаление нашата цивилизация още не е узряла да слуша науката и да взема превантивни мерки, а те се взимат, когато стане белята. Типичен пример са явленията в Индийския океан с тези големи земетресения. Истината е, че няколко часа преди да стане страшното е имало информация, че е възможно да има цунами за да предупредят хората и тогава жертвите биха могли да бъдат по-малко, несравнимо по-малко, а тази информация не е стигнала до хората поради това, че в Индийския океан не е създадена система, която от една страна да контролира сеизмичните явления – земетресения и вулкани, а от друга страна да прогнозира появата на цунами, тяхното направление и застрашените райони. Такава система вече 20 години се изгражда в Тихия океан и последните няколко години демонстрира своята ефективност. Това е нещо, което технически е реализуемо и просто трябвало е международната общност, тук не може да се говори за една отделна страна да организира всичките тези системи за информация, както се нарича Цивилна система за безопасност.

По отношение на земетресенията нещата са същите. След поредните неуспехи на науката да предсказва земетресения до преди 10-15 години правителствата и хората, които субсидират науката престанаха да обръщат внимание на този така важен и актуален проблем, но се оказа, че множество учени независимо от официалното мнение на тогавашните корифеи на науката продължаваха да се занимават и сега вече е ясно, че по принцип предсказването на земетресения се превръща в технически решима научна задача. Принципите за търсене на предвестници, курилации между сеизмичните параметри – преместването на земната кора, повдиганията, спусканията, различните други предвестници като температура на земната кора, излъчване в космоса, биологически прикурсури, електромагнитни сигнали и т.н. за всичко това има наблюдение. Остава да се организира систематичното изследване на проблема с една много широка група от учени от различни специалности от сеизмолозите до биолозите. Тук пак се повтаря историята с цунами. Примерно преди 5-6 години беше публикуван работен доклад на Европейската комисия от много учени включително и от гръцки, че в близките 10 години на Балканския полуостров се очаква сериозно сеизмично събитие.

Наскоро в печата излезе подобна публикация, че до 2070 година ще има силно земетресение.

Не, това е журналистическа грешка. Да правиш предсказание за 100 години е грешка. Просто няма как да не сгрешиш. 100 години е достатъчно голям интервал от време. Говорим за много по-кратки интервали от 10 години. Практически нито едно от правителствата с изключение на турското не е взело съответните мерки макар, че и там има проблеми между научните институти.

Хипотезите за връзката между идващите земетресения с предходни електромагнитни явления беше открита благодарение на нашата работа за Черноморската екосистема, когато правихме архива на всичките данни и факти – биология, геология, земетръсни явления, климат, метеорология и т.н. Оказа се, че с много прости измервания, но със сравнително много сложен анализ на геомагнитното поле на земята може да се предсказва периода на идващото земетресение до 7 – 10 дни. Това нещо трета година се публикува всеки ден, тъй като имаме уебсайт и се потвърждава статистически. То е само едно належащо съображение. Така да се каже, че предсказанията на земетресенията са възможни, защото когато ще предсказваш земетресения трябва да кажеш кога ще се случи, къде ще се случи, с каква магнитуда и с каква разрушаваща сила на повърхността т.е. какви ускорения ще има на повърхността, които могат да причинят еди какви си разрушения. Т.е. трябва да предсказваме четири параметъра. За сега ние сме се научили да предсказваме само първият периметър – кога? За да стане стъпка по стъпка, възможно предсказанията и на следващите параметри трябва да има една мрежа от измервания на параметри. Те са около 20. От една страна това не са много скъпи неща, но от друга страна за мащабите на финансирането не са въображаеми. Мога да Ви кажа, че и сега работим с прибор, който беше създаден от мои приятели преди повече от 16 години. Обществото трябва съвсем по друг начин да гледа на науката и възможностите за прилагането на нейните резултати в практиката.

Що се отнася до приказките, които се чуха от пресата, че земната ос е изменила направлението и т.н. това просто физически не е възможно. Благодарение на това силно земетресение са се сменили параметрите на квали-стационарното състояние на въртенето на земята. Т.е. имаме известна неравномерност, малко по-различно е поведението на приливните вълни и т.н.

Има ли вероятност в близките 7-8 години да има силно земетресение на балканите и по специално тук по Черноморието?

Според данните на тази комисия с вероятност около 90% в близките 10 години на балканите ще има земетресение между 7-ма и 8-ма степен по Рихтер, което ако е на съответната дълбочина и съответния район може да доведе до катастрофални разрушения. Практически то ще бъде аналогично на това, което стана в Чирпан през 1928 година.

Какви мерки могат да се предприемат?

Това, което е построено некачествено очевидно ще падне. За да няма жертви просто трябва да си създадем условия за да предупредим хората, т.е. да изградим система за Цивилна безопасност на населението, защото земетресенията не стават по поръчки и тяхното изучаване, а седиш и чакаш. Може да се случат, може и да не се случат. За да съберем статистиката и намерим скритите закономерности дано да успеем да намерим финансиране, да създадем мониторинга, да имаме време преди да стане това земетресение да обработим данните, да получим статистическа обоснованост, критерии и да можем да предупредим хората. Все още има възможност.

Неотдавна бях на една конференция в Ереван. Тя е от тип Световни конференции по земетресения. Там всичките колеги, които се занимават с проблема с най-различни предвестници – магнитни, електромагнитни, земни токове, атмосферни ефекти в йоносферата, сеизмични ефекти и т.н. бяха на мнение, че ако световната общественост създаде такава широка интернационална научна група до 10 години този проблем може да бъде решен.

Това оптимистично ли е?

Не, песимистично е. Там дълго време се спореше дали да се каже за 5 или 10 години и решихме да кажем за 5-10 години, но при положение, че има съответната грижа за обществото, да бъдат насочени млади хора и да бъдат обучени, да има прибори за измерване, това предложение на съвременен език се нарича Мрежа за изследване и предсказване на земетресения в района на балканите и Черно море.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |