В новините
 
11.01.2005 07:46   Новината е видяна 3809 пъти
Велчев налива още 80 млн. лв. в новата държавна компания
Правителството задели още 80 млн. лв. за създаването на новата държавна компания "Публични инвестиционни проекти". Това съобщи в понеделник в Пловдив финансовият министър Милен Велчев. Тя беше учредена в края на 2004 година и първоначалната идея беше капиталът й да бъде 260 млн. лв. Допълнителните средства се отпускат заради голямото преизпълнение на приходите в бюджета, като решението за това е взето в края на 2004 година. Компанията ще инвестира в регионални проекти за подобряване на пътната инфраструктура, водоснабдяването и канализацията в цялата страна, като конкретните обекти ще се определят от правителството.


Заделянето на пари от излишъка за създаването на инфраструктурната държавна компания беше един от спорните моменти между правителството и Международния валутен фонд при последната мисия на фонда в България. Мисията не приключи с одобрение на прегледа на предпазното споразумение. Експертите на фонда са категорични, че излишъкът трябва да се внесе във фискалния резерв и с него да се погасява външен дълг. Аргументите на правителството са, че правилната фискална политика за момента е приключване на годината със скромен излишък.


В интервю за "Дневник" Велчев обясни, че по-голям излишък би довел до ненужна фискална рестрикция върху икономиката. Така управляващите решиха възможностите за разходи, които се очертаха в края на годината, да се оползотворят чрез създаването на новата държавна компания, която да инвестира в проекти, които не могат да бъдат извършени от частния сектор.


В понеделник Велчев за пръв път оповести предварителните данни за изпълнението на бюджет 2004. Годината завършва с излишък от 262 млн. лв. Според него това е най-успешната година за последните 15 години. Общите приходи са 15.811 млрд. лв. при заложени в бюджет 2004 14.420 млрд. лв., или преизпълнение с близо 1.4 млрд. лв.


Разходната част на бюджета е 15.137 млрд. лв. при заложени 14.832 млрд. лв., или нарастване с 305 млн. лв. С преизпълнението на приходите от 1.4 млрд. лв. е посрещнато по-голямото харчене.


За различни сфери през годината правителството е отпуснало близо 600 млн. лв., покрити са и по-високите от заложените разходи. Парите за държавната компания не се отчитат като разход, а като преоформяне на активи - от депозит на правителството в уставен акционерен капитал.


Обявените от Велчев данни за приходи от 15.811 млрд. лв. означава, че през миналата година преразпределението през бюджета е било 41.5% при очакван брутен вътрешен продукт 38.082 млрд. лв. През 2003 г. изземването и преразпределянето на доход през бюджета беше около 40%. Държавната намеса се увеличава въпреки намалените ставки при преките данъци и обещанията на правителството в края на мандата процентът на преразпределение да падне до 35%.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |