В новините
 
13.01.2005 07:04   Новината е видяна 7012 пъти
Районните прокурори в Бургас работят по сигнали на журналисти
Над 10 са случаите през миналата година, при които Районната проуратура в Бургас се е самосезирала след публикации и репортажи на местни медии. Последният случай, при който Рйонна прокуратура е образувала следствено дело е свързан с обгазяването на един от най- големите комплекси в града- "Славейков".
"Запознахме се много внимателно и с изявленията на Демократи за силна България в медиите. В техните обвинения за концесията на езерото Вая обаче няма конкретни данни за престъпление", заяви говорителят на Районна прокуратура Георги Кузманов. Той уточни, че прокуратурата ще започне разследване по обвиненията на партията, ако от там подготвят жалба.
Двама са журналистите, срещу които в момента се водят деля в Бургаския районен съд. Жалбите срещу Димчо Райков и Весела Йорданова са заведени от от 55 годишната Сабиха Галиб Казаноглу. Сабиха обвинява бургаските репортери в клевета и иска 30 хиляди лева обезщетение от Весела Йорданова и 40 хиляди лева от Димчо Райков. Първото заседание по делото срещу Йорданова вече мина. За 17 февруари пък е насрочено и първото заседание по делото срещу нейния колега. Сабиха е недоволна от начина, по който двамата журналисти са описали съдбата й на жертва на възродителния процес.
Общо 13 250 са разгледаните преписки, които са образувани в Районна прокуратура Бургас за изминалата година. Това означава, че районните прокурори са разглеждали средно по 37 жалби на ден. По- голямата част от тях са образувани по жалби и сигнали на граждани.
Внесените за 2004 година обвинителни актове са 510.
"Всички са внесени в срок от районните прокурори", отчитат магистратите.
690 души са били обвинени в извършването на престъпления. От тях жените са едва 48, останалите подведени под отговорност 642- ма са мъже.
373- ма от обвиняеми са заставали и преди на подсъдимата скамейка и са били осъждани. 133- ма пък са извършили престъпление при условията на опасен рецидив, допълниха от Районната прокуратура.
Споразумението като форма за прекратяване на наказателно производство добива все по- голяма популярност.
За изминалата година в Бургаския районен съд са сключени 489 такива споразумения. Обвиняеми по тях са били 499 лица - 465 мъже и 37 жени, от които 5 лица са с предишни присъди.
343- ма са били шофьорите, на които са наложени административни наказания заради управление н автомобил в нетерзво състояние. По закон, хванатите с над 1,2 промила алкохол в кръвта шофьори се подвеждат под наказателна отговорност. Техните дела се гледат на ниво Районен съд.
Заради недоказаност на обвинението, несъставомерност, изтичане на предвидената в закона давност са били прекратени 379 следствени дела и 688 дознания.
Друга основна причина за тяхното прекратяване е, че престъплението е било извършено от непълнолетен заради лекомислие или увлечение, допълниха от Районната прокуратура.
3 347 са дознанията, а 98 следствените дела, които са прекратени защото извършителят на престъплението е останал неразкрит.
През 2004г прокурорите от Районна прокуратура - Бургас са участвали в съдебни заседания на Районния съд общо 892 заседателни дни.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |