В новините
 
21.12.2000 12:54   Новината е видяна 4098 пъти

БургасПол

Политически за Бургас (21.Декември.2000 г)

Разследващият престъпления - с нова тегоба

В областта са констатирани затруднения на Районните Прокуратури по прилагане института на споразумението (раздел V, глава XX от НПК) при призоваването на обвиненото или уличеното лице, когато съдебните дела приключват със сделка между страните. Не всеки гражданин знае, че има правна възможност да приключи бързо делото със спогодба по конкретното обвинение. В резултат на затруднението, Прокурорите просрочват определеното от закона време за решаване на делата (чл.234,ал.2 от Наказателно-процесуалния кодекс - срока е фиксиран на един месец). Това разбира се, не е добре. Необходими са конкретни мерки по решаването на проблема. И как мислите, че се решава той в милата ни татковина? Ето как - освен следователя, задължава се полицейският дознател преди изпращане на полицейското производство в Прокуратурата, да разясни на престъпника и да му ПРЕДЛОЖИ в най-кратък срок да потърси контакт със СЪОТВЕТНИЯ Прокурор (!?) за преговори по споразумението. Майтапът е, че Прокурорите са оторизирани да проверяват разследващия орган дали е изпълнил това си задължение за ВСЯКО дело, изпратено с мнение за съд. А кога ще се занимават с разкриване на извършителите на престъпления, питам аз? Не стига, че неприключените следствени дела от 1990год. насам бяха струпани върху главите на полицаите от криминалния отдел, ами сега и ще стават рекламни агенти на Прокуратурата! Не, това не е лоша шега. Купчината бумаги и несвоиствени задължения расте и омотава в паяжината си нашенският вариант на американските детективи. Проблема има и вярно решение - всеки има право на защитник. Адвокатът, адвокатът на нарушилия законите да си търси възможностите за спогодба с обвинителя (Прокурора), а не полицая! Празнотите в правото следва да се запълват, а не заобикалят, уважаеми господа Управници! Но прочее, по-лесно е да се срита държавният служител.

[Начало]

Нови скандали се очакват в СДС

Както вече писах, доктор Лорис Мануелян се притесняваше, че ще отсъства от избора на ново ръководство в СДС Бургас. Ами прав е бил човекът! Датата е 22.12.2000год., точно тогава, когато той ще се намира в столицата за подписването на рамковото споразумение на лекарите със Здравно-осигурителната каса. Г-н Мануелян едва ли ще има възможност да се върне навреме, защото стоматолозите се дърпат от останалите и ще се налага да бъдат убеждавани да положат подписите си под споразумението. Добре осведомен източник от средите на сините сподели, че назрява скандал в клуб Център на СДС Бургас, но отказа да уточни причините. Възможно е това да е във връзка с назначаването на нов Областен Управител - знае се, че той е член на коалиционния партньор БЗНС - Народен съюз, който комай остана единственият верен на ОДС. Г-н Георги Станилов вчера в 14,00ч. официално встъпи в длъжност в сградата на Областната управа, назначен като временно изпълняващ длъжността, което може да е подразнило някои членове на СДС, участвали в основаването му през дисидентските години.

[Начало]





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |