В новините
 
29.01.2005 16:41   Новината е видяна 3895 пъти
сътрудничество относно дейности за опазване на биологичното разнообразие и развитието на екотуризма в района на Природен парк "Странджа"
Обн., ДВ, бр. 10 от 28 януари 2005 г.
--------------------------------------------------------------------------------

Правителството на Република България, представлявано от госпожа Долорес Арсенова, министър на околната среда и водите, от една страна, и правителството на Негово Височество Принца на Монако, представлявано от Негово Превъзходителство господин Патрик Льоклерк, държавен министър, от друга страна, наричани по-нататък "страните":

Като съзнават своите ангажименти във връзка с Конференцията на Обединените нации за околна среда и развитие (1992, Рио де Жанейро) и във връзка със Срещата на върха по устойчиво развитие в Йоханесбург през 2002 г.,

Като отчитат положителните резултати, получени в рамките на предприетите от двете страни съвместни дейности от 1993 г. в района на Природен парк "Странджа" и конкретно чрез прилагането на плана за управление на защитените територии "Устието на река Велека" и "Силистар",

Като съзнават необходимостта от полагане на усилия за обезпечаване на устойчиво икономическо развитие в района на Природен парк "Странджа", съответстващо на ресурсите, природната среда и потребностите на населението,

Загрижени да предприемат действия в съответствие с международните процеси, в които участват за постигане на развитие, съвместяващо опазването на околната среда и туристическите дейности, и по-конкретно Паневропейската стратегия за биологичното и ландшафтно разнообразие, Конвенцията на ООН за опазване на биологичното разнообразие, Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природните местообитания (Бернска конвенция) и Конвенцията по влажните зони с международно значение, по-специално като местообитания за водолюбиви птици, се споразумяха за следното:



--------------------------------------------------------------------------------

Член 1
Цели на меморандума
Този меморандум за разбирателство има за цел да допринесе за едновременното опазване на биологичното разнообразие в района на Природен парк "Странджа" и развитието на екотуризма в прилежащите зони с оглед поддържане състоянието на запазеност на естествената среда в района, постигане опазването на специфичните видове и хабитати в състояние, близко до естественото, и осигуряване принос към социално-икономическото развитие на района, по-конкретно чрез развитието на екотуризма.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 2
Задължения на страните
Правителството на Негово Височество Принца на Монако поема задължението да отпуска годишно сума от 50 000 евро за реализирането на целите, посочени в чл. 1 на този меморандум.

Правителството на Република България в лицето на Министерството на околната среда и водите поема задължението да използва посочената по-горе сума за изпълнението на дейности, определени съвместно с правителството на Негово Височество Принца на Монако в рамките на начините на изпълнение, определени в чл. 3.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 3
Начини на изпълнение
За постигане на поставените цели могат да бъдат използвани посочените по-долу начини на изпълнение:

-образование и обучение на местното население и туристите по въпросите, свързани с опазването на биологичното разнообразие;

-изграждане, реконструкция или обновяване на инфраструктурни обекти, доколкото те допринасят за постигане на целите на този меморандум;

-поддържане и обновяване на обекти с природно и културно значение за целите на развитието на екотуризма;

-обучение на служители от структури, свързани с управлението на Природен парк "Странджа", за изпълнението на техните задачи, както и повишаване информираността на местните власти;

-подкрепа на местните интегрирани процеси за развитие, отнасящи се до региона на Природен парк "Странджа";

-научни изследвания, целящи усъвършенстване на мерките за опазване на природния парк и увеличаване на познанията за природната среда;

-участие на местните организации и населението.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 4
Компетентни структури
Компетентните структури, натоварени с изпълнението и оценката на ангажиментите, определени с този меморандум за разбирателство, са:

- от страна на Княжество Монако: Дирекция "Външни отношения", Бюро за международно сътрудничество;

- от страна на Република България: Дирекция "Национална служба за защита на природата" и Дирекция "Стратегии, европейска интеграция и международно сътрудничество", отдел "Международно сътрудничество", Министерство на околната среда и водите.

Освен това правителството на Република България определя местен координатор, натоварен с изпълнението на дейностите, предприети за постигане целите на този меморандум за разбирателство.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 5
Оценка
Компетентните структури извършват ежегодно на базата на изготвен от страна на правителството на Република България отчет оценка на изпълнението на предприетите дейности по отношение на съвместно определените предложения в съответствие с чл. 2, ал. 2.

В случай на необходимост тази оценка може да съдържа и препоръки към страните с цел да се подобри прилагането на този меморандум за разбирателство.

Отчитайки препоръките, страните могат да преразгледат средствата, предвидени за изпълнението на този меморандум за разбирателство, с цел адаптирането им към набелязаните задачи.

От страна на правителството на Република България се изготвя краен отчет след приключване на всеки проект, изпълнен в съответствие с целите на този меморандум за разбирателство. Този отчет се предоставя на Княжество Монако.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 6
Уреждане на спорни въпроси
Всеки спорен въпрос относно тълкуванието или изпълнението на този меморандум се урежда чрез преговори.



--------------------------------------------------------------------------------

Член 7
Срок
Този меморандум поражда всички посочени в него последствия за срок от три години считано от 1 януари 2005 г. до 31 декември 2007 г.

Този меморандум е подписан в два екземпляра на български език и два екземпляра на френски език.

София

25 ноември 2004 г.

За правителството За правителството

на Република на Негово Височество

България: Принца на Монако:

Долорес Арсенова, Патрик Льоклерк,

министър на околната държавен министър

среда и водите





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |