В новините
 
02.02.2005 10:43   Новината е видяна 1985 пъти
Шест обменни бюра затвориха в Бургас
Данъчни инспектори от ТДД”Републикански данъци”-Бургас започнаха проверки на обменните бюра в областта за спазване на новите изисквания за работа, регламентирани с промените в Наредба № 4 за условията и реда на вписване в регистъра и изискванията към този вид дейност. Промените влязоха в сила от днес. Три екипа започнаха проверки на обменните бюра в Централната градска част. Данъчните провериха 11 бюра , които традиционно са работили с ниски курсове, различаващи се с повече от 50 % от курса на деня на БНБ за съответната валута. При проверката бе констатирано, че обменителите са привели дейността си в съответствие с необходимите нови изисквания. Валутните курсове на таблата бяха изписани в цяло число и две цифри след десетичния знак. Досега сумите се изписваха до третия знак след десетичната запетая.
“Досега точно от това произлизаха най- много измами. С тези изменения считам, че тези нарушения ще бъдат избегнати. При така изписаните цифри гражданите няма да могат да се заблуждават”, заяви Стефан Банкин-началник сектор “Данъчни ревизии и проверки” към ТДД Бургас.
Информацията за условията за обмяна на валута бе поставена също съгласно изискванията, на видно място в пунктовете, изписана на задължителните 5 езика – български, английски, немски, френски и руски.
“Това е необходимо клиентите да знаят случаите, в които една сделка може да бъде развалена и кога обменителя е длъжен да я развали. Това може да се случи при липса на банкноти или дефектни такива”, каза още Стефан Банкин.
Друга важна промяна, която влиза в сила от днес е, че определеният обменен курс не може да се отклонява с повече от 20 на сто от курса за съответната валута за деня, обявен от БНБ. Такива нарушения не бяха констатирани.
Отпада и необходимостта при извършване на сделка да се подписва договор между клиента и обменителя в случаите, когато курсът на обменния пункт се различава с повече от 10 на сто от фиксинга на БНБ.
Документите, които в момента се издават на гражданите при обмяна на валута са разширен фискален бон или бордеро. Касовият бон, който е издаден трябва да има подпис от валутния касиер и от клиента, който е обменил валутата. Сделката се счита за приключена след подписването на касовия бон или бордерото от клиента и приемането на сумата, която се обменя в момента, разясниха от данъчната дирекция.
При проверката бе установено, че 6 обменни бюра в централната градска част са преустановили трайно своята дейност. Най-вероятната причина е, че собствениците не са успели да приведат обектите си по новите изисквания.
Най-тежкото наказание, предвидено във Валутния закон за нарушения е отнемане на регистрацията от публичния регистър на Министерството на финансите.
Въпреки въведените промени, целящи да се пресекат най-честите измами в обменните бюра, от ТДД “Републикански данъци”-Бургас съветват при извършване на сделка да се следи какво се разписва и какви са обявените на таблата курсове.
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
Мебели Бургас | namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |