В новините
 
09.02.2005 20:07   Новината е видяна 4142 пъти
Кой взе парите, гласувани за коледна украса на Бургас
Около 115 хиляди лева са били изразходени за коледна и новогодишна украса в Бургас. Част от тази сума е била похарчена и за празника на Бургас - Никулден. Това става ясно от отговора на кмета Йоан Костадинов даден на общинския съветник Антонио Душепеев. Синият съветник поиска подробна справка за изразходените пари за коледните и новогодишни празници. Сумата от 100 хил. лв. бе гласувана от местния парламент в края на месец ноември миналата година. Питането, отправено към градоначалника бе провокирано от анкета на Бургас инфо свързана с празничната украса на града.
В нея попитахме своите потребители “Стурват ли 100 000 лева коледната украса и празничната програма на Бургас?”.
Повече от половината участници в анкетата – 52.08 % бяха категорични, че сумата е нереална.
Към тях се присъединиха и още 37.5 % , които определиха, че украсата като твърде стара за да бъде толкова скъпа.
От отговора на кмета Костадинов, става ясно, че 2 хил. лв. са платени за
изработването на проект, чийто автор е Михаил Николов. Какъв точно проект е изработил художникът това от справката не става ясно.
"Бургасцвет 90" ЕООД е получила 36 хиляди лева за украса на общоградското пространство. Специалисти твърдят, че за тази сума градът е можел да заприлича на цветна градина.
Фирма "Елби-2" с основен предмет на дейност дърводелство е украсила община Бургас за 8 998 лева. Сцената и сценографията на площад "Свобода" е била направена от същата фирма, която е получила още 10 764 лева или общо 20 хиляди лева. Фирмата Елби-2 е собственост на Бойко Пирев, който е бил кандидат за общински съветник от листата на БСП и коалиция.
Сценографията на самия площад бе изпълнена със старите декори на конкурса "Бургас и морето". Изкуствените плоскости бяха освежени със налепени снежинки и цифри изписващи новата година. Творческото въображение на сценографите се бе развихрило, като на част от конструкциите се бяха опитали да поставят изкуствени ледени висулки.
От справката става ясно, че са изразходени 9900 лева за празника на Бургас - Никулден.
За коледните концерти на "Тоника" и "Триптих" са дадени по 8000 лева.
На оперно-филхармоничното дружество са платени 7000 лева за операта"Аида" и балета "Лешникотрошачката".
Всички тези спектакли обаче бяха с билети.
За огнена хризантема общината е дала 3000 лева. Или поне така е посочено в предоставената справката. За какво точно става дума тук никой не може да обясни.
6780 лева са били похарчени за постоянна изложбена експозиция. Къде е тя и колко е постоянна също не е ясно.
Оркестър "Канарите" са получили 7500 лева за концерта им в новогодишната нощ.
В справката е посочено още, че са изхарчени 7500 лева за други материали, озвучаване, цветя, гирлянди и др.
След изтичане на срока на договора украсата е демонтирана, описана и приета с приемателен протокол от домакина, който отговаря за културата. Това затвърждава и мнението, че догодина същата украса отново ще бъде предложена на бургазлии, така както това се случва в последните 8 години. Не е ясно само сумата, която ще трябва да гласува местния парламент по искане на кмета за реализирането на нова мащабна украса.
"Тези разходи затвърждават у нас впечатлението и увереността, че сме постъпили правилно като не сме гласували за отпускането на тези пари", заяви общинският лидер на сините Антонио Душепеев. Той припомни, че предложението на групата съветници от СДС е било парите да се използват за медикаменти и консумативи за бургаските здравни и лечебни заведения.
Вероятно по-голямата част от бургазлии ще предпочетат да не им е толкова светло и шарено по новогодишните празници, но за сметка на това в болничните заведения да са по-добре снабдени,коментира още Антонио Душепеев.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |