В новините
 
27.02.2005 20:39   Новината е видяна 4746 пъти
Международен фолклорен фестивал Бургас 2005
ХХХІІІ Международен фолклорен фестивал се организира от Община Бургас под патронажа на кмета на града от 23 до 27 август 2005г. под надслов “Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си!”. Съорганизатори са Министерството на културата и Сдружение “Международен фолклорен фестивал”.От 1978 година е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали /ЦИОФФ/, а от 2001 година – на International Festivals & Events Association Europe /IFEA/.
За участие във фестивала имат право да кандидатстват български и чуждестранни ансамбли за народни песни и танци, народни хорове и оркестри, колективи за изворен, сценично адаптиран фолклор. Съставът на колективите, заедно с придружаващите ги лица не трябва да надвишава 40 души.Възрастта на участниците да е от 14 до 35 години.Програмата на всеки колектив да включва програми за самостоятелен концерт и участие в сборни концерти с продължителност 5, 15 и 30 минути.При изпълнение на програмата на плейбек,записът да бъде предоставен на студиен компактдиск,мини диск или аудио касета.
Препоръчва се ансамблите да представят програмата си с оркестър на живо.Международният фолклорен фестивал включва концерти на сцената на Летен театър–Бургас с 2300 зрителски места, открити естради в града, концерти в региона на Бургас, празнично дефиле, изложба-базар на традиционни сувенири,демонстрация на народни занаяти,фото и видео заснемане на фестивалните прояви.
В рамките на фестивала се представят професионални ансамбли за народни песни и танци от България, чието участие дава възможност за запознаване с българската фолклорна традиция и култура. Провежда се научна конференция по проблемите на фолклора с участие на учени, специалисти в областта на фолклора, изкуствоведи, музейни работници.Индивидуална програма на съставите, участващи във фестивала се връчва в деня на пристигането им. Организационният комитет осигурява преводач на всеки колектив.
Международният фолклорен фестивал няма конкурсен характер. Съставите получават символичните знаци – Диплом за участие и плакет “Нестинарка”. В рамките на фестивала се връчва Национална награда за изпълнител на български песенен фолклор “Нестинарка”.
Разходите по пребиваването на колективите са за сметка на Организационния комитет. Пътните разходи до град Бургас и обратно са за сметка на колективите.
Ако колективите включват лица над посочената по-горе цифра/ 40 души/, поемат за своя сметка пребиваването им на фестивала.
Заявките за участие трябва задължително да съдържат:
- творческа биография на колектива;
- видеозапис на колектива;
- цветни фото снимки и рекламни материали;
- точен адрес, телефон, факс за кореспонденция и Е-mail адрес.
Получаване на заявките за участие – 30 март 2005 година
Селекцията на съставите за участие се осъществява от художествено-консултативен съвет при следните критерии:
1. Съответствие на заявката с условията на регламента;
2. Богатството на творческата биография на състава- история, участия в международни фолклорни фестивали, награди, репертоар;
3. Автентичност на фолклорния ансамбъл- изворен или сценично адаптиран фолклор;
4. Оригиналност в носии, танци, песни, оркестър;
5. Участие в МФФ – Бургас през годините;
6. Препоръчва се присъствието само на един състав от държава;
7. Разнообразие в националностите.
Организационният комитет осигурява участие на 12 състава в съответствие с регламента.
Допуска се участие и на колективи, отговарящи на посочените по-горе критерии, участвали в последните три издания на Международния фолклорен фестивал, ако поемат изцяло разходите по транспорт и пребиваването си на фестивала.
Участващите във фестивала колективи могат да бъдат придружавани от специалисти, официални лица, туристи, които заплащат всички разходи по пребиваването си.

Уведомяване от Организационния комитет на утвърдените за участие състави – 30 април 2005 година.

Потвърждаване участието на съставите и уточняване на техническите и организационни подробности – 30 май 2005 година.

Адрес за кореспонденция и информация:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
8000 БУРГАС
УЛ.”АЛЕКСАНДРОВСКА”№ 26
ОБЩИНА БУРГАС
МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ
ТЕЛ 056/841301; 056/840915 ФАКС 056/841314;843207
E-mail: lyubcheva@obstina-bourgas.org




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |