В новините
 
10.02.2005 07:30   Новината е видяна 4666 пъти
Хотелите вече не могат да слагат цени за чужденци
Всички туристически обекти (хотели, ресторанти, самостоятелни стаи, къщи, пансиони и други заведения за хранене и развлечения) вече нямат право да излагат на видно място различни цени за българи и чужденци, каквато практика в момента е масово разпространена.

Това е записано във влязлата в сила Наредба за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения (която е към Закона за туризма).

Според нея лицата, извършващи хотелиерство или ресторантьорство, трябва да предоставят услуги в съответствие с изискванията на чл. 37 от Закона за защита срещу дискриминацията. Това означава, че обявяването на две цени вече ще се счита за дискриминация. В чл. 37 от Закона за защита срещу дискриминацията пише, че не се допуска отказ или предоставяне на стоки или услуги от по-ниско качество или при по-неблагоприятни условия.

По закон е забранена всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние и др.

Юристи коментираха пред "Дневник", че в наредбата не е посочено кой ще бъде контролният орган, който ще следи дали има цени за българи и чужденци. По принцип по нормативния документ основните институции са Агенцията по туризъм, Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) и общинските администрации. Агенцията и общините следят за несъответствията в обектите с изискванията за категоризиране, а комисията контролира от позицията на икономическия интерес на потребителите, т.е. да се предлага такава услуга, каквато е обявена.

Агенцията по туризъм и общините не могат да налагат санкции, тъй като нямат такова право по закон, обясниха юристите. От друга страна обаче, по Закона за защита срещу дискриминацията има друг контролен орган и това е Комисията за защита от дискриминация. След като Наредбата за категоризиране на средствата за подслон препраща към Закона за защита срещу дискриминацията, означава, че неговата институция трябва да следи за двете цени, твърдят юристите. В Закона за туризма пък няма предвидени правомощия за друг контролен орган освен за Агенцията по туризъм, КТЗП и общинските администрации. Според юристите екипът на зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, който е разработил промените в наредбата, не се е съобразил с всички тези положения, заради които в бъдеще могат да възникнат съдебни спорове.

Туристическият бизнес възприе новите изисквания по различен начин. "По въпроса за двете цени се спори изключително много в бранша", заяви Янка Рахова, председател на Съюза на частния туристически бизнес в Банско и собственик на хотел "Мир".

Според нея цените за българи са ниски, тъй като в противен случай хотелите ще останат празни. По думите на Рахова българските туристи също са поставени в неравностойно положение, защото те не могат все още да плащат такива стойности като чужденците.

Тя посочи, че с бизнеса са се разбрали да слагат една цена, но когато идват българи, да дават намаления.

"Не трябва да има двойни стандарти. Това е дискриминация и ставаме за смях пред цяла Европа", смята управителят на хотелите "Аква" в София и Варна Радостина Каменова.

Практиката с даването на две цени ще продължава, докато не се изравнят и стандартите в заплатите, посочи управителят на хотел "Изворите" в Банско Светозар Съев. "Ние работим с една цена от откриването на хотела и никога не сме имали различни за българи и чужденци", обяви управителят на софийския "Арт хотел" Весела Енчева.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |