В новините
 
14.02.2005 06:39   Новината е видяна 5456 пъти
БГ песен на Евровизията: конкурсът - купен, Слави - герой?
В събота се състоя финалният кастинг на конкурса за БГ песен на Евровизия.

Безпрецедентен случай в историята на българския шоубизнес имаха честта да наблюдават в събота зрителите на БНТ и дошлите да гледат на живо кастинга на конкурса за БГ песен на Евровизия в зала 1 на НДК. Слави Трифонов , чието изпълнение трябваше да бъде 5-то подред сред 12-те песни, които достигнаха до финала и от които чрез смс-гласуване трябваше да бъде избран победителят,който да представи страната на в Европа, избра да не пее. Вместо това след заставката с химна на България, по време на който цялата зала стана на крака, той произнесе разтърсваща реч. "Не им вярвайте, лъжат ви, уважаеми зрители, конкурсът е купен" - бяха думите, които заляха като с вряла вода присъстващите в залата. Слави заяви, че посредством 50 000 лв и закупени сим-карти е направена измама, в резултат на което победителят е предрешен и това са група Каффе с песента "Lorein". "България не е за продан, защото е единствена", заяви Слави и заедно с екипа си и Софи Маринова напусна сцената. След настъпилата тишина и объркване, шоуто продължи по сценарий. Трите токови удара и притесненото поведение на водещите Део и Алекс (на която объркването достигна дотам, че помоли "на който не му харесва, да си ходи") не попречиха на изпълнителите да изпеят подготвените парчета. Единствено певицата Кали направи някакъв коментар, като преди да изпълни песента си "Молитва", заяви, че дали конкурсът е купен, или не, няма значение, защото тя ще пее за всички, които са отделии от заплати и пенсии по 50 стотинки, за да я подкрепят. В края на кастинга, след обявяването на победителя - група Каффе, цялата зала стана на крака, но не за да ръкопляска, а за да се отправи към изхода, без да чуе изпълнението на Каффе. Тепърва предстои да се коментира и дебатира може би наистина най-фрапиращото събитие в БГ шоубизнес за годината.

------- нетИНФО ------

Отиваме със скандал на "Евровизия", конкурсът бил купен?
Със симкарти за 50 000 лв. 100 души са гласували, за да спечели "Каффе", обяви Слави и напусна демонстративно сцената в зала 1 на НДК
13.02.2005
Първото участие на страната ни в песенния конкурс "Евровизия 2005" (Eurovision.tv) е белязано от скандал.
Ще спечели група "Каффе", конкурсът е купен, каза Слави още преди края на изпълненията, излъчвани директно по БНТ вчера от зала 1 на НДК.

Безславен финал наистина. Момчетата от "Каффе" спечелиха с над 50% от вота от общо 192 000 гласували зрители.

Абсурдът, установен от Слави и екипа му обаче е, че за времето откакто тече конкурса "Каффе" са имали събрани едва 3000 гласа, а от 12 ч. на обед вчера, точно преди финала, вотът за тях драстично скача с 60 000 гласа.

Със симкарти за 50 000 лв. 100 души са гласували, за да спечели "Каффе", обясни Слави, когато излезе на сцената и всички очакваха да чуят изпълнеието му "Единствени" в дует със Софи Маринова.

Вместо това той каза: "България не е за продан, защото е единствена", поклони се на зрителите и заедно с екипа си напусна зала 1 на НДК.

Въпреки смущаващото разкритие конкурсът продължи по сценарий, и то съвсем не безпроблемно. Три токови удара за малко не попречиха на Графа, последният по жребий, да изпее парчето си "Ако има рай".

Последва затишие пред буря - Б.Т.Р. забавляваха гостите в залата, докато зрителите гласуваха, но резултатът бе предрешен.

Макар гласовете за песента на Слави и Софи Маринова стигнаха почти 30%, група "Каффе" излязоха като победители, за да изпеят отново песента си "Lorrain", но бяха посрещнати с освирквания и разочаровани възгласи.

"Каффе" са: Орлин Павлов (вокал), Георги Янев (китара), Милен Кукошаров (клавишни), Валери Ценков (барабани), Мартин Ташев (тромпет), Веселин Веселинов-Еко (баскитара).

В малко по-различен вид, формацията съществува от януари 1999 г. под името "БАДУ". Поради многото индивидуални проекти и ангажименти на музикантите проектът се замразява до юни 2001 г., когато се възражда под името "Каффе" и в частично обновен състав.

Скоро след това към групата се присъединява вокалистът Орлин Павлов, с когото записват синглите "Не е ли любов" и "Пак там". И двете песни се превръщат в чарт хитове. През лятото на 2003г. "Каффе" участва в националното турне "Музика вместо наркотици", на което и при изпълненията на живо и спечели сърцата на феновете.

На престижния международен попфестивал в Брашов (Румъния) "Златният елен 2003" в конкуренцията на изпълнители и групи от 20 страни те завоюваха трето място, а европейската централа на MTV поиска момчетата да заснемат специален клип за музикалната телевизия. За "Евровизия" се явиха с песента "Lorrain" по текст на Веселин Иванов и Орлин Павлов, музика Веселин Иванов.

СКАНДАЛ НА ДЕНЯ

“Евровизия” с български привкус

14 февруари 2005 | 03:32

БНТ обмисля дали да не даде под съд Слави Трифонов, който на снощния концерт на 12-те финалисти за “Евровизия” обяви, че конкурсът е купен. Това твърдят за Дарик радио източници от телевизията. Официалната позиция на държавната медия ще бъде обявена утре.
Зрителите избраха българската песен на “Евровизия” да бъде “Лорейн” на група “Каффе”. Тя събра 76 590 гласа. На второ място останаха Слави Трифонов и Софи Маринова с песента “Единствени”, която получи 48 803 гласа. Снощи Трифонов и Софи Маринова отказаха да изпеят парчето. Когато излязоха на сцената, Слави обяви, че победата в конкурса е предрешена и купена срещу 50 хил. лв. “Тази вечер няма да пея, защото не искам да участвам в една лъжа”, каза още той. В официално съобщение на “Мобилтел” се посочва, че резултатът от гласуването е бил реален и гарантират коректност. Яна Иванова, директор на Международния отдел на БНТ заяви, че регламентът на конкурса не е нарушен, нарушен е договорът, който медията е подписала с всеки един от изпълнителите. Според Иванова няма изрична клауза какво следва, ако певец не изпълни песента си. В българското право обаче има варианти, по които да търсим правата си, допълни тя.

БТВ - Новините - 19.30
Слави Трифонов напусна "Евровизия" със скандал
Резултатът от гласуването в конкурса за българска песен на "Евровизия" е формиран на базата на изпратени и получени кратки съобщения. Това се посочва във факс на мобилния оператор, чрез който са изпращани sms-ите. Вчера Слави Трифонов напусна конкурса, заявявайки, че той е предрешен, а гласуването е било манипулирано. Група "Каффе" беше избрана да представя страната ни в международния конкурс в Украйна. Утре в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин" очаквайте дискусия по скандала с “Евровизия”, с участието на всичките засегнати страни.

БТВ – Новините – 22.00
Резултатът от гласуването в конкурса за българска песен на "Евровизия" е формиран на базата на изпратени и получени кратки съобщения
Резултатът от гласуването в конкурса за българска песен на "Евровизия" е формиран на базата на изпратени и получени кратки съобщения. Това се посочва във факс на мобилния оператор, чрез който са изпращани sms-ите.
Вчера Слави Трифонов напусна конкурса, заявявайки, че той е предрешен, а гласуването е било манипулирано.
Група "Каффе" беше избрана да представя страната ни в международния конкурс в Украйна.
Повече за скандала с гласуването гледайте утре в предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин".

БНТ - По света и у нас
Резултатът от гласуването за конкурса на “Евровизия” е формиран на базата на реално изпратени и получени пратки съобщения
Резултатът от гласуването за конкурса на “Евровизия” е формиран на базата на реално изпратени и получени пратки съобщения. Това съобщиха от “М-тел”. Компанията гарантира коректността на трафика в своята мрежа и е предоставила пълна информация, съдържаща всички детайли от гласуването се посочва още в съобщението.

ТВ Канал “България” - По света и у нас
Резултатът от гласуването за конкурса на “Евровизия” е формиран на базата на реално изпратени и получени пратки съобщения
Резултатът от гласуването за конкурса на “Евровизия” е формиран на базата на реално изпратени и получени пратки съобщения. Това съобщиха от “М-тел”. Компанията гарантира коректността на трафика в своята мрежа и е предоставила пълна информация, съдържаща всички детайли от гласуването се посочва още в съобщението.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
БНТ обмисля дали да не даде под съд Слави Трифонов
БНТ обмисля дали да не даде под съд Слави Трифонов, който на снощния концерт на 12-те финалисти за “Евровизия” обяви, че конкурсът е купен. Това твърдят за Дарик радио източници от телевизията. Официалната позиция на държавната медия ще бъде обявена утре.
Зрителите избраха българската песен на “Евровизия” да бъде “Лорейн” на група “Каффе”. Тя събра 76 590 гласа. На второ място останаха Слави Трифонов и Софи Маринова с песента “Единствени”, която получи 48 803 гласа. Снощи Трифонов и Софи Маринова отказаха да изпеят парчето. Когато излязоха на сцената, Слави обяви, че победата в конкурса е предрешена и купена срещу 50 хил. лв. “Тази вечер няма да пея, защото не искам да участвам в една лъжа”, каза още той. В официално съобщение на “Мобилтел” се посочва, че резултатът от гласуването е бил реален и гарантират коректност. Яна Иванова, директор на Международния отдел на БНТ заяви за Дарик радио, че регламентът на конкурса не е нарушен, нарушен е договорът, който медията е подписала с всеки един от изпълнителите. Според Иванова няма изрична клауза какво следва, ако певец не изпълни песента си. В българското право обаче има варианти, по които да търсим правата си, допълни тя.
Това, което БНТ обмисля да направи, показва, че в нея никой не може да мисли. Така сценаристът Росен Петров от екипа на Слави Трифонов коментира пред Дарик радио информацията, че БНТ смята да даде под съд шоумена заради снощната му постъпка по време на конкурса за българска песен на “Евровизия”.
Реакцията на БНТ е много показателна за липсата на каквато и да е мисловна дейност в главите на хората, които работят там, категоричен беше Росен Петров пред Дарик радио. “БНТ дължи една огромна неустойка на българския зрител за това, което се случи вчера, тъй като по принцип като организатор на този конкурс, тя не успя да го проведе по начин, по който да запази доброто му име. Резултатите бяха ясни още в 18 часа”, каза Росен Петров.
От компанията “Жокер медия”, продуцент на спечелилата конкурса група “Каффе” казаха за Дарик радио, че не виждат смисъл в това Слави Трифонов да бъде съден. Информацията, с която разполага той, че конкурсът е купен явно си е само негова, поясниха от там. Според “Жокер медия” “Каффе” са спечелили благодарение на гласовете на достатъчния брой фенове, които имат в цялата страна. Група “Каффе” ще се съревновава с представители на 41 държави на полуфинала на “Евровизия”, който е на 19 май в Киев. Два дни по-късно е финалът, до който ще бъдат допуснати 10 парчета. Спечелилата песен на “Каффе” “Лорейн” е първата българска песен, която участва на “Евровизия” – конкурс с почти 50-годишна история.

Евровизия - на балотаж
Скандалът с българската кандидатура за Евровизия не бива да се оставя висящ, защото ще помрачи и международното ни представяне през май.
Как обаче да се разреши спорът между Слави Трифонов, Софи Маринова и група "Каффе"? Да се провежда конкурсът наново, няма нито време, нито средства. От друга страна, единствено Слави и Софи оспорват резултатите. Третият в класацията - Графа, е под 5% и няма претенции. Също и останалите изпълнители, които събраха под 2% всеки. Затова е най-добре двете спорещи страни да се явят на музикален балотаж. Той може да се организира по-лесно, а и по-евтино. "Каффе", които вече имат самочувствие на победители, няма да изгубят нищо от балотаж- той само би затвърдил успеха им. Балотажът ще даде възможност на Слави да докаже правотата си или да признае, че е победен.
в. 24 часа - стр. 12

В две държави са анулирали конкурса
Паола ХЮСЕИН
Дали Слави Трифонов ще оспори конкурса за Евровизия, или БНТ ще търси неустойка от тв водещия, че не изпълни песента си на конкурса за Евровизия?
Генералният директор Уляна Пръмова ще обяви днес в 12 ч ще предприеме ли нещо държавната телевизия.
„Няма да подаваме контестация до Евровизия, нито ще информираме международните институции. Предпочитаме този скандал да си остане вътрешен", обяви вчера главният сценарист на „Шоуто на Слави" Росен Петров.
Миналата вечер Слави Трифонов и Софи Маринова отказаха да пеят в конкурса за Евровизия, тъй като бил купен с 50 хил. лева. Те го обявиха в ефир и извадиха от строя организаторите за няколко минути. Живото предаване показа как залата замръзна, водещите се въртяха и се чудеха какво да говорят.
Не стига това, ами три токови удара съпроводиха прякото излъчване на конкурса за Евровизия.
Никой от БНТ не си направи труда да съобщава от време на време как вървят гласуванията. Напротив, зрителите бяха лъгани, че резултатите са почти равни, за да продължат да пращат SMS-и ида пълнят джобовете на мобилните оператори и на БНТ.
„Слави Трифонов е подписал договор с БНТ, че ще изпълнява песента си
на всеки стадии от конкурса. БНТ има възможност да си търси всички права от него", каза Яна Иванова, шеф на международния отдел в БНТ. Конкурсът няма да бъде анулиран, тъй като ние сме спазили регламента, осигурили сме на всички участници равни права и има излъчен победител, каза Иванова.
Не така обаче мисли екипът на Слави Трифонов. В събота, когато е концертът, до Слави стига информация, че хора, стоящи зад група „Каффе", са купили много SIM карти и са платили на 100-тина души да пращат SMS-и за групата. Информацията идва от БНТ, където получават резултатите от гласуването. Там забелязали, че в събота следобед гласовете за „Каффе" растат с по 10-12 хил. на час.
„Тези с SMS-ите са го направили в последния момент, защото са се опасявали, че и Слави може да активизира феновете си. Той поне има възможност. Но какво да направят тогава
Кали и Gravity Co., къде остава равният старт", казва Петров.
Според него най-голямата морална отговорност се носи от организатора БНТ, който трябва да пази доброто име на конкурса.
„Хубавото на живото предаване е, че можеш да кажеш какво мислиш, без някой да го отреже", казва Петров.
Подобни казуси са се случвали в Норвегия и Израел, където конкурсите са били анулирани след съмнително гласуване и са обявявани нови.
„БНТ няма детективска агенция, нито служба, която да проверява откъде са SMS-ите", каза Иванова.
При наличието на лавинообразно увеличаване на гласовете обаче съмнението за измама е налице. Преди 2 години българка бе декласирана от участието й в конкурс на френската модна „Фешън тв", тъй като организаторите се усъмниха, че хакери са допринесли за многото й гласове по интернет.
Регламентът на вътрешното първенство за Евро-визия е на БНТ. Тя е член на Европейския съюз за радио и тв разпръскване (EBU), който е организатор на Евровизия.
За участието в конкурса за европейска песен БНТ трябва да плати до март 30 хил. швейцарски франка. Една част от сумата ще се върне от спонсорите, намерени от EBU.
Таксата за участие се определя, след като се преброят страните, желаещи да се включат. Те са пратили молбите си за участие през октомври. Разходите за полуфинала и финала, които ще са в Киев на 19 и 21 май, се разделят на броя на участничките. Те са 40 държави, като преди това една се е отказала.
До 21 март БНТ е длъжна да депозира видеоклипа на победителя в Киев. Задължена е и да излъчи полуфинала и финала на конкурса, както и да организира българите да гласуват отново чрез SMS. Тогава нямаме право да гласуваме за нашата песен, а за чужда. Такъв е регламентът.
Слави и екипът му няма да се занимават повече със скандала. От вчера те са във Варна, откъдето тази седмица ще се излъчва „Шоуто на Слави".
Дали ще участват догодина в състезанието за Евровизия? „Може би ще трябва да му сменят името. Примерно да се казва Симкартивизия или Евросим и надпреварата да е кой ще плати най-много", предполага Петров.
***
„Каффе":
Момчетата от група "Каффе" бяха осезаемо раздразнени от напористия журналистически интерес какво точно мислят за "купената" песен. "Стига простотии", подхвърли през рамо Орлин на една тв репортерка.
- Какво е да си победител?
- Страхотно е!
- Не е ли все пак горчива тази радост...
- Намеците на Слави са обидни.
- Реални ли са гласовете за вас?
- Не са преувеличени.
- Ще има ли конкурс Евровизия в София (по правилата той се провежда в страната на победителя)?
- Ще дадем всичко от себе си.
***
КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА SIM КАРТИТЕ
Резултатът от гласуването в конкурса за Евровизия е формиран на базата на реално изпратени и получени кратки съобщения. Това съобщиха вчера от двата GSM оператора "М-Тел" и "ГлоБул".
И двете компании гарантирали коректността на трафика в мрежите си и са предоставили пълна информация, съдържаща всички детайли от гласуването, на организатора на конкурса - БНТ.
Двата оператора обаче все още не могат да дадат данни дали непосредствено преди финала на конкурса е имало рязко увеличение в продажбите на SIM карти и дали те са били използвани само за изпращане на съобщения в полза на една или друга песен. От "М-Тел" пък уточниха, че не са регистрирани изпратени 12 000 SMS-a за 1 час в полза на група "Каффе".
в. 24 часа - стр. 34 - 35

Борислав Геронтиев: Съдията не беше свирил края на мача
Слави Трифонов не може да се сърди-той помисли, че е спечелил, преди съдията да е свирил края на мача. Скандалът не пречи - ако няма сол и пипер, кой ще забележи конкурса?
Представете си, че се класира дуетът Слави- Софи. Тогава щеше да се говори, че той е близък с организаторите на конкурса, познава Руслана и т. н. Коментарите щяха да са също така безпочвени, както и неговите. А що се отнася до регламента с SMS-и -същият е за финала. Убеден съм, че изборът на песента на "Каффе" е правилен - те са професионална група, направила добър продукт. Нужно е да добавят малко шоу към изпълнението си и няма да ни посрамят в Киев, Лично моите пристрастия бяха за Устата.
в. 24 часа - стр. 34

Мелик Пашаев, продуцент на група "Каффе": Обичам „Каффе"!
Мила ВАЧЕВА
Откриваме продуцента на група "Каффе" (и на Графа между другото) около 23 ч в неделната нощ зад кулисите на сцената на зала 1 на НДК. Току-що са обявили, че "Лорейн"- песента на неговите хора, е класирана за финала на Евровизия със значителна преднина. Той стиска два мобилни телефона в ръцете си и обяснява:
- Ето, вижте ме, имам два телефона, непрекъснато гласувах с тях за "Каффе". Кой може да ме спре? Обичам "Каффе"!
- Името ви не беше споменато от сцената, но не е тайна в кулуарите, че Слави Трифонов има предвид вас като човека, купил конкурса.
- Играли сме строго по правилата. Аз пък се питам откъде Слави има вътрешна информация и знае как се е променяла бройката на гласовете? Той има опит с игрите с SMS-и, не ние. Нали чрез тях успя да си продаде хамъра за 1 милион лева.
- Няма ли да се защитите?
- Ако разбера, че ме замесва конкретно, ще имам повод да го съдя за манипулация.
- Кога ще обявите какво ще правите в тази ситуация?
- Във вторник заповядайте на пресконференция.
- Може би тогава ще споделите и плановете си за участието на "Каффе" в конкурса?
- С тях ще се работи още много. Очаквайте изненади.
- Все пак те не са известни колкото Трифонов. Да получат почти тройно на неговите гласове, е меко казано странно?
- Защо мислите така? Гласовете за тях са реални, а в страната момчетата си имат фенклубове.
в. 24 часа - стр. 34

Излагаме се, повторете надпреварата, казва всеки 2-и
Мила ГЕШАКОВА
Искаме нов конкурс за"Евровизия", със съботното пресяване се изложихме пред европейците -това е мнението на всеки втори в големите градове след скандала в събота вечер. 39% не биха отличили с приз нито една от представените песни. Данните са от експресен сондаж сред читатели на "24 часа" в 7 големи областни града.
2/3 от анкетираните са следили конкурса, макар и сърфирайки из други канали. Посредствени песни, слаби изпълнители, гафове - жалва се столичанин. Сред апатичните пък всички до един бяха разбрали за отказа на Слави Трифонов и Софи Маринова да представят песента си "Единствени". "Отчаян съм от българската попмузика още от предварителните прослушвания. Затова и не гледах конкурса. Нямаше за какво", коментира софиянец. Анкетираните класират Слави Трифонов и Софи Маринова с "Единствени" с 21 % вот, а "Каффе" с 15%. 28% ги пускат на по-финал в Киев. Гласовете на 25% от анкетираните се разпиляват между Графа, Стоян Роя-нов, Устата и др. "Нито една песен не ми хареса, но мисля, че конкурсът трява да се анулира само заради обвиненията, коментира читателка. Да се промени регламентът, не само за гласуване, но и за избор на песен, категорични са други.
в. 24 часа - стр. 35

Надцакване за “Евровизия”
Слави Трифонов отказа да пее на състезание за български участник на международния конкурс „Евровизия". Драмата се случи на концерт в зала 1 на НДК в събота вечер. Шоуменът от Би Ти Ви заяви, че вотът бил купен за група „Каффе". В края на шоуто за победител в дербито бяха обявени именно петимата изпълнители от „Каффе". За тях вот бяха дали 50,08% от гласувалите общо за конкурса 152 000 души. Слави е втори с 31,91 %, а Графа - трети с 4,96%.
Според Трифонов собственикът на „Жокер медия" и продуцент на „Каффе" Ованес Мелик Пашаев е купил СИМ карти на стойност около 50 000 лв. и ги раздал на свои хора, за да гласуват за победителя. Така още преди старта на концерта с финалните изпълнения на 12-те допуснати песни „Каффе" водеше пред останалите с около 60%. Слави ги следвал с около 20%. Тези данни обаче не бяха съобщени от съорганизатора на „Евровизия" БНТ, макар да бяха обещали да го сторят. Цифрите бяха държани в тайна и от състезателите, които клюмаха унило зад сцената.
Трифонов научил за преднината на „Каффе" от „източници от телекомуникационни компании" около 18,30-19 часа. Според сценариста Росен Петров от екипа на шоуто решили, че „това не е състезание за песни, а за пари". „За 3 седмици „Каффе" са получили 3000 гласа,
а за един ден - над 60 000. Това не е честно спрямо нито един от изпълнителите", смята Петров. Когато дойде ред на Слави да пее със Софи Маринова, публиката бе подгрята за неговата поява с химна „Мила родино", озвучил кадри от последното турне на Дългия. Мнозина от зрителите в зала 1 станаха на крака, за да посрещнат своя любимец. Той обаче попари надеждите им. Но словесното негодувание на Слави не намери съмишленици сред останалите кандидати за „Евровизия". Никой от певците не бойкотира конкурса. Всички изпълниха композициите си. Дори Графа- последен сред участниците, на когото токов удар забави старта на изпълнението. От сцената само фолкпевицата Кали коментира скандала: „Не знам дали вотът е купен и за колко. Но благодаря на хората, които са със 100-120 лв. заплати и въпреки това са гласували за мен". След като водещите на церемонията Део и Александра Сърчаджиева обявиха името на групата победител, залата бе раз-къртена от освиркване и мощно „у-у". Това обаче не попречи на „Каффе" да изпеят отново своята песен „Лорейн". БНТ - организатор на конкурса за български участник на „Евровизия", ще обяви своята позиция по скандала на пресконференция днес. Според шефката на международния отдел в националната медия Яна Иванова единственият некоректен в случая бил Слави Трифонов: „Условията на състезанието съответстват на европейските. Трифонов е подписал договор, че ще участва във финалния концерт. С нежеланието си да пее той нарушава регламента на конкурса. Слави бе некоректен и към зрителите." Скандалът с опороченото гласуване измести професионалните коментари за това добри ли са нашите претенденти за „Евровизия". Още преди концерта на 12-те полуфиналисти в НДК капацитети в жанра като Пили Иванова и Вили Казасян обявиха, че са смутени от качеството на нашите песни - кандидати за престижния международен конкурс.
Група „Каффе" ще представя България на „Евровизия" на полуфиналите на конкурса на 19 май в Киев, Украйна. Ако се класират, българите ще пеят и на финалите на21 май, когато ще бъде обявен победителят на „Евровизия".
в. Труд - стр. 2 – 3

Уляна Пръмова: Никой не може да се отъждествява с националния химн
„Поведението на Слави Трифонов е възмутително. Това, че някой не може да губи, не означава, че конкурсът е купен. Какво означава някой купил карти?! Слави не се възмути, когато се говореше, че конкурсът е направен, за да спечели той. Никой не може да се отъждествява с националния химн!
БНТ няма вина за нищо. Ние направихме така, че за първи път българска песен да отиде на конкурса на Евровизия. Мисля че в договора има предвидена неустойка за неучастие във финала за избор на песен. Но тук имат думата юристите. В цял свят се гласува с SMS-и и на финала в Киев ще бъде така. Това означава ли, че е неморално и че е купен и финалът?!
в. Труд - стр. 2

Всички обаждания били истински
Всички регистрирани SMS-и и телефонни обаждания са абсолютно реални, твърдят от компании, които обслужваха гласуването за българската песен на„Евровизия".
Истина е, че има номера, от които са изпратени голям брой SMS-и, но това важи както за група „Каффе", така и за дуета Слави Трифонов - Софи Маринова, категоричен е консултантът на фирма „Войском" Мартин Батков. Тази компания поддържаше гласуването от мобилните оператори „МобилТел" и „ГлоБул".
„От една сим карта са изпратени 260 SMS-a в полза на известния тв водещ, предполагам, че е някоя влюбена фенка", обоснова се Батков. Според него за „Каффе" са гласували много по-малко от обявените 12 000 души на час, а скандалът се развихрил, защото интересът към конкурса бил много слаб и процентите в полза на различните певци се променяли бързо. В 3-седмичната надпревара бяха получени всичко на всичко 152 000 гласа, докато само за последните 7 дни на шоуто „Биг Брадър" SMS-ите и обажданията били над 5 пъти повече. Вотът за „Каффе" започна да нараства силно още в четвъртък вечерта. Преди това броят на гласувалите за всички изпълнители бе много слаб, каза консултантът на „Войском". Според него дотогава Слави водел с около 3000 гласа.
Злоупотреба при гласуването е невъзможна, твърди и шефът на „Ай Ви Партнер" Венцислав Янков, която обслужваше номерата на БТК. По време на живото предаване на БНТ вотът се активизира и за „Каффе", и за Слави Трифонов. Най-много обаждания в полза на Дългия дошли точно когато отказал да изпълни песента „Единствени и хвърлил в потрес организаторите на българското участие.
Конкурсът не забраняваше от еди н телефон да се пращат неограничен брой съобщения и обаждания. При слабия интерес от страна на масовия зрител ограничен брой потребители биха могли да обърнат вота, коментираха от телефонните фирми.
в. Труд - стр. 3

БНТ дава Слави на съд
БНТ очаква Слави Трифонов да плати неустойка за неучастието си в конкурса за определяне на българската песен, която ще представи страната ни на полуфинала на Евровизия в Киев. Ако Дългия не внесе парите в срок, държавната телевизия може да заведе дело срещу него. Това съобщиха вчера от "Сан Стефано" 29. Неустойката и сроковете по договора са фирмена тайна на телевизията. Трифонов обвини БНТ, че конкурсът е купен в полза на победителя "Каффе". Резултатът от гласуването чрез sms-и е формиран на базата на реално изпратени и получени кратки съобщения, обяви "МобилТел". Компанията гарантира коректността на трафика.
в. Стандарт - стр. 1

БНТ дава Слави на съд
Антоанета ПЕТЕВА
БНТ очаква Слави Трифонов да плати неустойка за неучастието си в конкурса за определяне на българската песен, която ще представи страната ни на полуфинала на Евровизия в Киев. Ако Дългия не внесе парите в срок, държавната телевизия може да заведе дело срещу него. Това съобщиха от "Сан Стефано" 29 вчера. Неустойката и сроковете по договора са фирмена тайна на телевизията, която организира конкурса. Скандалът избухна в събота вечерта. Тогава БНТ излъчи от зала №1 на НДК пряко по Канал 1 финала с изпълненията на 12-те певци и групи. Lorrain на група "Каффе" спечели надпреварата.
Според юристите на "Сан Стефано" 29 Дългия нарушил договора с БНТ, тъй като бил длъжен да се яви на сцената и да пее. Слави обаче отказа да изпълни парчето "Единствени" в дует със Софи Маринова и обяви от сцената, че конкурсът е купен. След което напусна НДК.
Слави Трифонов е нарушил правилата и трябва да плати неустойка, обясниха от "Сан Стефано" 29. От държавната телевизия се възмутиха на обвиненията на Дългия. За всички е ясно, че Софи Маринова има глас и благодарение на нея дуетът със Слави стана популярен. Както цяла България знае, Дългия не може да пее. Във финалния концерт обаче лъсна и друга истина - че сред 12-те песни нямаше ярко открояващ се български хит.
в. Стандарт - стр. 2

“М-Тел”: Всички гласове са реални
Заради интереса към резултатите от гласуването за избор на българска песен за конкурса на Евровизия "Мобилтел" разпространи вчера специално съобщение. Резултатът от гласуването е формиран на базата на реално изпратени и получени кратки съобщения, категорични са от най-големия ни мобилен оператор. "Мобилтел" гарантира коректността на трафика в своята мрежа и е предоставил пълна информация, съдържаща всички детайли от гласуването, на организатора на конкурса - БНТ, се казва още в съобщението.
в. Стандарт - стр. 2

Липсваше българската песен
Люлина Абрашева, музикант, ученичка и съпруга на министъра на културата Божидар Абрашев
Не мисля, че това е българската песен, която би представила най-добре България на Евровизия. Не проследих изцяло конкурса, но според мен у нас е имало доста по-силни конкурси.
В спечелилата песен липсва българското. Което пък видяхме в някои от другите песни. Все пак, когато говорим за българска песен, трябва да има нещо българско в нея.
Конкурсите "Златният Орфей" бяха много силни в това отношение.
Според мен за да се яви българска песен на Евровизия, първо трябва да има общобългарски конкурс, на който песните да бъдат пресети.
в. Стандарт - стр. 2

Изпълненията бяха хубави
Георги П. ДИМИТРОВ, Людмила ПЪРВАНОВА
Йорданка Христова, певица, жури в конкурса
Не бих искала в момент на конфронтация и изострени отношения в гилдията да се намесвам и аз. Но след като гледах онзи ден конкурса на Евровизия от миналата година в Турция, смятам, че всички песни можеха да представят достойно България пред света. Една от най-ярките беше на Стоян Роянов Ya-Ya, който излезе само с кларнета си, харесаха ми и момичетата от дует "Мания". Би могло да се направи повече за сценичната изява, която има завършващ ефект. Що се отнася до Слави, смятам, че никой няма право в своето предаване да прави агитация и реклама. Човек трябва да се научи да губи. Като си се хванал на хорото, трябва да го играеш докрай. Състезанието е вид спорт. И маратонците едва ходят накрая, но стигат до финала. Спортсменско е да можеш да преживееш и успеха, и неуспеха си.
в. Стандарт - стр. 2

И двата щаба пращали по 200 sms от телефон
До четвъртък за двете конкурентни песни - на "Каффе" и на Слави Трифонов е имало почти равен брой гласове. Разликата между двете е била само 8%, научи "Стандарт" вчера.
Трифонов обвини "Каффе", че са купили симкарти, от които подставени лица ударно пращали есемеси. "Стандарт" обаче разполага с информация, че абсолютно същото е правел и екипът на Дългия.
И за песента на Слави, и за песента на "Каффе" са пращани по над 200 sms от един телефон. Имало е и много мобилни номера, от които са пращани по 100 съобщения за всеки от двамата претенденти.
Между 3 и 4 хил. гласа най-много са се получавали в подкрепа на песента на група "Каффе". За Lorrain не е имало по 12 000 гласа на час, както твърди Слави Трифонов, научи още "Стандарт".
в. Стандарт - стр. 2

Пях за хората
Кали, изпълнителка на "Молитва"
Не зная дали конкурсът е купен или не. Но знам със сигурност, че много хора със заплата 120 лв. или пенсия от 60 лв. са дали гласовете си чрез sms за мен или моите колеги. Пях и за тези в залата, които са дали между 5 и 30 лв., за да дойдат и да ни слушат.
в. Стандарт - стр. 2

Скандалът с "Евровизия" остава без последствия
Скандалът около избора на българска песен за "Евровизия" вероятно ще остане без последствия. В събота Слави Трифонов и Софи Маринова отказаха да пеят на финалния кръг от надпреварата с мотива, че конкурсът е опорочен. БНТ обаче не смята да прави проверка по обвиненията. От ръководството на телевизията твърдят, че Слави е единственият нарушител.
"Победителят ще бъде група "Каффе", които за 3 седмици събраха около 3000 гласа. От 12 часа днес досега те вече имат над 60 000 гласа", обяви в събота пред публиката Трифонов. Според него победата на група "Каффе" е струвала 50 000 лв., с които са купени sim карти и е платено на 100 души да гласуват.
Зрителите имаха право да подкрепят с sms-и в продължение на 2 седмици една от 12 песни. Изпратени са около 153 000. 50,08% от тях са за "Каффе", за Слави са гласували 31,91%. Трети е Графа с 4,96%.
От БНТ не виждат нищо притеснително в обвиненията на Слави Трифонов. "Ние не сме разследваща институция и не смятаме да правим проверка. Никъде в регламента не е забранено от един телефон да се гласува много пъти", коментираха от пресцентъра на държавната медия. Оттам не знаеха дали информацията на Слави за разликата в гласовете за група "Каффе" е вярна. Възможно е обаче БНТ да потърси някаква отговорност от двамата изпълнители, защото с отказа си да пеят на финала те са нарушили договорите си. Днес от "Сан Стефано" ще дадат нарочна пресконференция по скандала.
"Не се притесняваме от евентуални претенции на телевизията по договорите. Не ние, а БНТ дължи огромна неустойка на зрителите си за това, което се случи", коментира продуцентът на "Шоуто на Слави" Росен Петров. Според него нежеланието на БНТ да поиска проверка от операторите, обслужвали гласуването, е бягство от отговорност. Петров призна, че имат информацията за движението на гласовете от самата БНТ.
Слави и Софи Маринова няма да сезират организаторите на състезанието в Украйна. "Не желаем да правим лоша услуга на страната ни", коментира Петров. На сайта с новини за "Евровизия" www.esctoday.com вчера излезе информация със заглавие "Хаос на българския финал, спечелен от "Каффе". Според материала срещу класирането са протестирали и други изпълнители. Организаторите обаче не могат сами да се сезират и да дисквалифицират българския представител.
РЕГЛАМЕНТ
Избраният от БНТ регламент е изключение спрямо прилаганите практики в други страни. Докато зрителите у нас имаха цели 2 седмици да пращат sms-и, в повечето страни това става в рамките на финалния концерт. В някои от западноевропейските държави, като в Норвегия например, вотът дори е ограничен по време до 10 минути. Според БНТ обаче двуседмичният вариант, приложен у нас, е избран по модела на останалите страни, а участниците са подписали декларации, че са съгласни с него. "Никой не е очаквал, че е възможна толкова мащабна подмяна на вота", коментира Росен Петров.
Коментари
"Гласовете в "Евровизия" са абсолютно реални и не може да става въпрос за манипулация на вота", коментира Мартин Батков, консултант на провайдера на конкурса "Войском". Според него и за Слави, и за "Каффе" са пускани много sms-и от едни и същи номера. Като пример Батков посочи, че от една SIM-карта за Трифонов са пуснати 260 съобщения. Подобни случаи е имало и с другите участници. Организаторът е този, който може да реши колко sms-а може да се пускат от един същ номер. Според него интересът към конкурса не е бил много голям и това обяснява голямата разлика в процентите между първия и втория класиран. Батков обяви, че не е възможно sms-ите за "Каффе" да са на стойност 50 000 лв., както твърди Слави Трифонов, защото толкова е струвал целият вот.
"Резултатът от гласуването е формиран на базата на реално изпратени и получени кратки съобщения" съобщиха от "Мобилтел". "Ние гарантираме коректността на трафика в своята мрежа и сме предоставили пълна информация от гласуването на БНТ", обясни говорителят на компанията Константин Каменаров.
От "Глобул" пък обявиха, че увеличението на трафика на sms-и около гласуването за конкурса е било в рамките на нормалното. "При започване на самото предаване за номинациите на "Евровизия" имаше пик на SMS-ите с около 100%, но това е съвсем нормално",




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |