В новините
 
18.02.2005 04:41   Новината е видяна 6568 пъти
Новини от света на Информационните технологии
Освен това, училищата ще бъдат свързани в единна информационна мрежа, всяко от тях ще разполага с компютърен клас и широколентов достъп до Интернет. Министрите планират създаване на нов образователен портал, платформи за дистанционно обучение и образователно съдържание по всички дисциплини. Учителите ще бъдат обучавани и квалификацията им постоянно ще се повишава. Стратегията има тригодишен срок на действие, от 2005 – 2007 г., и ще се реализира на три етапа.

БАСКОМ организира участието на страната ни на световното ИКТ изложение CeBIT в Хановер, Германия, след като Българската асоциация по информационни технологии се отказа от организацията на т. нар. “Български ИТ ден” на панаира. За тази постъпка ви съобщихме в предишен брой на бюлетина. Средствата, които бяха предоставени на БАИТ за събитието, 24 000 лв., ще бъдат дадени на БАСКОМ, която се нае с цялостната организация на нашето представяне на CeBIT. В софтуерната асоциация вече кипи трескава работа по подготовката, потвърди нейният шеф Георги Шарков. Агенцията за малки и средни предприятия и БАСКОМ ще представят на общ щанд от 100 кв. Метра общо 7 наши фирми.

БИЗНЕС

Sciant е определена като една от десетте най-добри в Европа в книгата „Най-добра ИТ практика -2005”. Изданието, което ще излезе на пазара по-късно тази година, е съставено от немски специалисти в областта на ИТ. Българската компания е номинирана и за наградата „Най-добра практика-2005”, която ще бъде обявена на престижното изложение CeBit в Хановер следващия месец. Андрей Бъчваров, търговски директор на Sciant, сподели, че компанията е предизвикала интерес с новаторските процедури, чрез които контролира проектите си.

”Мобилком”, филиалът за мобилна комуникация на Telecom Austria, най-вероятно ще купи "Мобилтел" до края на лятото, съобщава в. "Дневник" по информация на АПА. За тази цел обаче трябва да бъде завършен анализът на правното и икономическо състояние на дружеството, който се очаква за април. В края на 2004 г. австрийската компания и собствениците на "Мобилтел" подписаха меморандум за разбирателство, който даде право единствено на Telecom Austria да преговаря за правото да закупи 100% от акциите на българския телеком. Максималната стойност на сделката е EUR 1.6 млрд.

JAR COMPUTERS ще доставя софтуера на Data Project у нас, съобщиха на пресконференция от компанията. Data Project разработва програми и инструменти в помощ на спортната статистика и анализа на видеоматериали. Софтуерът може да помогне на треньорите и селекционерите от няколко вида спорт да подобрят способността си за разбор, планиране и управление на тяхната работа, като улеснява обмена на данни и информация с други потребители на същите програми.

Latona обжалва пред Европейската комисия резултатите от търга за компютризация на съдебната система. Стойността на поръчките беше за над EUR 10 млн. и вече два месеца след приключването му резултатите предизвикват недоволство в ИТ сектора, пише в. "Дневник". От компанията твърдят, че са дисквалифицирани в нарушение на правилата на програма ФАР, която финансира търга, и настояват офертите да бъдат преразгледани. Latona кандидатства в три лота - за деловодна система, бази данни и система за документооборот.

Matsushita ще се преименува на популярната си търговска марка Panasonic. Първата стъпка в тази посока беше направена през миналата година с преименуването на сайта на компанията на Panasonic, съобщава “Днес+”. Още тогава американският клон на фирмата промени името си. От вчера, обаче, официално японската компания Matsushita Kotobuki Electronics Industries променя името си на Panasonic Shikoku Electronics. От 1 април 2005-та компанията моли да не бъде споменавана вече като част от Matsushita, пише в материала.

По данни на Pew Internet and American Life Project, всеки десети пълнолетен американец използва МР3-плеър. От 22 млн. собственици на музикални плеъри, 59% са мъже, а 41% жени, съобщава BBC News. Притежателите на такива устройства, които имат годишен доход US$ 75 000 са 4 пъти повече на брой от тези, които изкарват по $ 30 000 годишно. Немаловажен се е оказал и типът на Интернет връзка: четвърт от собствениците на цифрови плеъри имат у дома си широколентов достъп, а само 9% използват модем.

Най-голямата гръцка верига от магазини за телекомуникационни продукти Germanos, възложи медийното си обслужване в България на агенция Action Global Communications. Тя ще обслужва компанията и в Румъния и Украйна. ПР-агенцията спечели оспорван международен конкурс, в който участваха големи агенции с представителства у нас и в региона, пише в. "Дневник".

СЪД И ЗАКОН

От ОДС са изпратили сигнал до главния прокурор за закононарушения от държавни органи във връзка с приватизацията на БТК, съобщи Investor.bg. “Очакваме да привлечете към наказателна отговорност лицата, довели до вредни последствия и значими щети за държавата при продажбата на БТК”, пише в сигнала. “Сините” партийци смятат, че са налични факти за незаконни действия, които са довели до ощетяване на държавата в особено големи размери. Те твърдят, че при продажбата на мажоритарния дял от 65% цената на компанията е била занижена 2.64 пъти спрямо пазарната цена.

БАНКИ, БОРСИ И ЗАСТРАХОВАТЕЛИ

Курсове на чуждестранни валути към българския лев за 18 февруари 2005 г.: 1 USD- 1.499750, 10JPY- 0.141933, 1GBP- 2.829620, 1CHF– 1.263050.

ИКОНОМИКА

Възможно е данък печалба да бъде намален под сегашните 15% и да бъде между 10 и 15 на сто. Това е казал министърът на финансите Милен Велчев пред членове на Американската търговска камара вчера. Той е представил пред бизнеса състоянието на инвестициите в България и бъдещето им през погледа на ЕС. Велчев смята, че няма смисъл налогът да пада под 10%, съобщава Investor.bg. Финансовият министър е допуснал и намаление на ДДС от сегашните 20 на 18%.

Общият брой на некоректните платци към хазната през януари достигна 5974, като неплатените от тях данъци са на стойност 2,37 млрд. лв., сочат данните на Главна данъчна дирекция. През миналия месец към публичния бюлетин на длъжниците са добавени 113 граждани и фирми. Агенцията за държавни вземания ще се заеме с нови 75 длъжници, а на 124 собственици и управители на фирми е наложена забрана за напускане на страната, пише Investor.bg.

НОВИ ПРОДУКТИ И ТЕХНОЛОГИИ

Borland Software завърши интегрираната си платформа Borland Core SDP (Software Delivery Platform), по-рано известна като Project Themis. Тя е високопроизводителна и проста за администриране платформа, базирана на сървърната архитектура с интегрирани ролеви модули. Borland Core SDP включва такива ALM-и като CaliberRM, Together, JBuilder, StarTeam и Optimizeit. Доставките ще започнат в края на това тримесечие.

Macrovision създаде нова технология за защита на DVD от неоторизиран достъп. Тя е наречена RipGuard DVD и, според компанията, ще спомогне за неколкократно увеличаване на продажбите на студийните дискове, съобщава CNET News. Системата е била разработена съвместно с няколко холивудски студия.

America Online отложила пуска на Netscape 8. Плановете на компанията бяха браузърът да достигне до потребителите на 17 февруари, но поради необходимост от коригиране на възникнали грешки, датата на издаване се отлага за неопределено време. Представители на компанията уверяват, че това ще се случи до две-три седмици, и все пак Netscape 8 ще се появи през февруари.

Нова GPS система позволява при кражба автомобилът да бъде проследен и открит с помощта на всеки компютър, свързан с Интернет. Това ще струва на собственика само 25 цента. LandAirSea 7100 Real-Time Vehicle Tracking and Recovery System е изобретение на компанията Rocky Mountain Tracking и използва сателит и уеб-базирана технология. По данни на ФБР през 2003 г. в САЩ са откраднати над 1,2 милиона автомобила или по една кола на всеки 25 секунди, пише "Стандарт".

Sun Microsystems обнови линиите си от двупроцесорни и четирипроцесорни сървъри Fire V20z и Fire V40z, като потребителите вече могат да получат срещу парите си системи, снабдени с доставените наскоро от AMD процесори Opteron 252 и Opteron 852. Тези чипове работят с тактова честота 2,6 GHz, имат 1 МВ L2 памет, поддържат набора от инструкции x86-64 и фирмената технология AMD PowerNow. Според Sun, производителността на новите модели сървъри е с 25-29% по-висока от предишните Fire V20z и Fire V40z.

Британската компания Sonaptic предложи нова технология за създаване на обемен звук, предназначена за мобилни телефони, смартфони и други преносими устройства. Тя се базира на т.нар. психоакустика (наука за взаимодействието на звуковите вълни с ухото и мозъка на човека). Специалистите на компанията използват програмни алгоритми, които видоизменят възпроизвеждания от мобилните телефони звук, по начин, създаващ впечатлението, че звукът идва от различни посоки, което на практика е имитация на 3D-звук. Този ефект е осезаем на разстояние до 2-3 м.

МРЕЖИ И ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ

БТК масово губи клиенти заради високи цени и лошо качество на услуги, твърди “Стандарт”. Вестникът посочва, че в Смолянска община през 2004 г. над 3000 абонати са закрили телефонните си постове. Само за година абонаментната такса на домашните постове е поскъпнала от 8,50 лв. на 10,30 лв., като импулсите, които се таксуват на по-ниски тарифи са намалени наполовина. Жители на общината са заявили, че предпочитат мобилните телефони за връзка.

ИНТЕРНЕТ И СИГУРНОСТ

Базата данни на щатската компания Choice Point e била разбита и като следствие от това, личните данни на 35 000 американци са попаднали в ръцете на хакери, съобщава AP. Сред данните са не само имена, адреси и телефони, но и номера на кредитни карти, социални застраховки, паспортни данни и друга поверителна информация. Води се разследване, а първото изслушване по делото ще бъде вероятно през тази седмица. Според статистически данни, през 2004 г. от киберпрестъпления в САЩ са пострадали 9,9 млн. души.

СЪБИТИЯ

UGS дари 3 млн. долара на ТУ-София, чрез местния си партньор фирма SpaceCAD. Средствата ще послужат за изграждането на Експертен център по PLM (Product Lifecycle Management) на базата на технологиите на UGS. Освен студентите, в експертния център на Техническия университет ще могат да влязат и предприятията, които имат интерес към PLM технологиите. Част от средствата ще бъдат инвестирани и в дългосрочен отворен лиценз.

Министерският съвет определи 4 март (петък) за почивен ден, а 12 март (събота) - за работен. В решението на правителството за разместване на почивните дни през 2005 г. за почивен ден се обявява и 23 май, понеделник. Работен ден ще бъде 28 май, събота. Във връзка с Деня на Съединението на България ще се почива и на 5 септември 2005г., понеделник. Той ще се отработва на 10 септември, събота. За деня на независимостта на България (22 септември), ще се почива и на 23 септември (петък). Работен ден ще бъде 17 септември (събота).

Днес и утре в Банско ще се проведе дилърски семинар на Solytradе. На него компанията ще представи най-новите продукти на дистрибутираните от нея марки CTX, EpoX, Infosec, Lexmark, Belinea и Dicota. Участниците ще се запознаят с предпочитанията на потребителите, очакваните през годината продукти, както и с анализи на цените и качеството на продуктите.

ЛЮБОПИТНО

Бременната новозеландка Джулс Томпсън предостави корема си като рекламна площ и спечели от това 96 паунда. Най-високото предложение дошло от бизнесмен от Оуклънд, чиято компания използва слогана: “Пощальонът винаги доставя”. Томпсън решила да носи тениска с рекламата всеки ден докато се роди бебето следващия месец, пише Investor.bg. Това е третият случай през последните месеци, в който човек предлага своя част като място за реклама.

Руската Федерална служба за сигурност започна рекламна кампания с призиви към населението да й съобщава за подготвяни престъпления, а тези, които са се поставили в служба на чужди разузнавания, са приканени да станат двойни агенти, пише "Сега". "Твоето позвъняване по телефона ще върже ръцете на терористите", гласят плакати, украсили улиците на Москва. Условията на сътрудничеството са посочени на www.FSB.ru/contact/contact, допълва вестникът.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |