В новините
 
28.07.2005 13:54   Новината е видяна 3657 пъти
Президентът връчва мандат на НДСВ
Президентът Георги Първанов прие днес по тяхна молба председателите на парламентарните групи на НДСВ, ОДС и ДСБ - Анелия Мингова, Надежда Михайлова и Иван Костов, както и съпредседателя на ПГ на БНС – Стефан Софиянски, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На срещата е била обсъдена ситуацията в Народното събрание след невъзможността при първия опит да бъде формирано ново правителство.

Президентът потвърди готовността си, в съответствие с Конституцията, още утре да връчи проучвателен мандат на излъчения от втората по големина парламентарна група кандидат за министър-председател.

Писмо с такова съдържание е изпратено до парламентарното ръководство на НДСВ.


НДСВ е готово в кратки срокове да проведе консултации с парламентарните сили, за да можем да предложим вариант и кандидат за премиер на един сравнително широк коалиционен кабинет, който да позволи да бъдат реализирани националните приоритети на страната.

Това каза председателят на ПГ на НДСВ Анелия Мингова след срещата на НДСВ и лидерите на десните сили с президента Георги Първанов.

Мингова е изразила тази готовност на НДСВ по време на днешната среща с държавния глава, поискана от НДСВ, ОДС, ДСБ и БНС. Срещата, кяото трябваше да се състои сутринта, бе отложена за 13 часа заради натовареността на Първанов.


На въпрос дали кандидатурата на премиера трябва да е експертна, Мингова заяви, че това зависи от консултациите, които ще се водят.


От НДСВ сме широко отворени за тези разговори, за всякакви предложения, за да намерим максимален възможен консенсус, посочи Мингова. Тя заяви, че НДСВ е готово веднага след като получи мандата за съставяне на правителство, да започне консултации с парламентарните сили.


Мингова уточни, че НДСВ ще разговаря с всички парламентарни сили и изрази надежда, че те ще откликнат на поканата за консултации. Тя допълни, че от НДСВ ще решат с кого и в каква последователност ще проведат тези разговори.

Задачата да се сформира кабинет се прехвърли на НДСВ, след като одобреният късно снощи за министър-председател Сергей Станишев не получи подкрепа за предложените структура и състав на Министерски съвет и днес върна мандата.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отговори отрицателно на въпрос дали движението би подкрепило кабинет с мандата на НДСВ. В отговор на въпрос дали остава на позицията си, че ако президентът даде третия мандат на ДПС, движението ще предложи за министър-председател Сергей Станишев и същия кабинет, Доган каза: "Принципно да."

На въпрос дали позицията на ДПС би се изменила при хипотезата на надпартиен кабинет с мандата на НДСВ, той отговори, че няма надпартийни кабинети. Ако искаме форма на прикритие под експертни кабинети, това е само за хора, които не разбират за какво става въпрос и които не поемат отговорности, допълни той.

Лидерът на ДПС каза, че да провалиш първия мандат само и само да получиш втория мандат означава, че си нагласен предварително деструктивно и такива понятия като национални интереси, стабилност на държавата и европейска визия нямат значение - интересува те само властта от гледна точка "стани да седна."

Попитан дали допуска, че хора от ДПС биха се включили в качеството си на експерти в евентуален такъв кабинет, лидерът на ДПС заяви, че се съмнява дълбоко в термина "експертен кабинет".

Ако искам да дефинирам това понятие, то е форма на прикритие на политическа отговорност, каза Доган.

В отговор на въпрос дали очаква "Атака" да влезе в коалицията, която евентуално ще излъчи кабинет с мандат на НДСВ, Ахмед Доган каза: "Виждам че си приличат, възможно е."

Той уточни, че според него това не прави възможно избирането на такъв кабинет. Ахмед Доган заяви, че не трябва да се предрешава въпросът коя политическа сила ще получи третия мандат, защото това е в компетенциите само на президента.

Аз не мисля, че вторият мандат ще бъде по-добър в качествено отношение, добави той.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |