В новините
 
15.02.2005 07:19   Новината е видяна 4018 пъти
Предприсъединителните, Структурните и Кохезионния фонд на ЕС
“През последната година централизацията се засили.
Стигна се дори до отнемане на правомощия от местната влас.”


С тази констатация започна дискусията на тема “Предприсъединителните, Структурните и Кохезионния фонд на ЕС- подкрепа за развитието на регионите и общините в България”. Тя бе организирана от Асоциацията на кметовете на градове за присъединяване към ЕС.
Дискусията се проведе в края на седмицата/петък/ в Бургас и в нея взеха участие над 30 представители на местната власт от различни краища на страната.Основни докладчици по темата бяха представители на Министерството на финансите и Министерство на външните работи.
Председателят на Асоциацията и кмет на Бургас Йоан Костадинов, още във встъпителното си слово подчерта, че”Въпреки декларираното на думи и в документи желание за децентрализация, ние, общините, все повече усещаме силна централизация и ограничаване, а понякога дори директно отнемане на права и правомощия от местните власти.”Мнението му като цяло споделиха и останалите участници.
Изводите, че няма промяна в осъществяването на идеята за повече самостоятелност на местната власт са направени и в Доклада за напредъка на България за 2004 година. Препоръката и там е да се даде приоритет на стратегическата политика насочена към местните и регионалните администрации.
Ние отчитаме значението на своята работа по места, лошото е, че това не се разбира от останалите. Защото само с централизирани мерки, нито Европейския съюз ще стане по-популярен у нас, нито ние ще станем по-приети в ЕС.- споделяха участниците.
Кога ще сме сред главните актьори на сцената и кога основното действие ще се развива там, а не зад кулисите- това бяха основните въпроси на местната власт към представителите на правителството.
Съмненията, че не се работи “на светло” , а “зад кулисте” идват от липсата на достатъчно информация. Много често единствен източник за нея е ровенето в интернет на отделни местни ентусиасти.
Правило е обявяването на конкурсите за различните проекти да става в “последния момент”. Не всички общини разполагат с достатъчно добре подготвени специалисти за изработването на конкурентноспособни проекти
“Не можем да отречем промяната в отношението към местната власт, но като цяло все още ние продължаваме сами да търсим възможности за включване в програмите на ЕС или на други фондове. Координацията на европейските фондове не на нужната висота нито от страна на областните управи нито от страна на съотвентните отговорни за това министерства”.- сподели председатялят на Асоциацията Йоан Костадинов.
Точно това ми дава основание да смятам, че създаването на нашата Аксоциация
бе правилен, изпреварващ ход в помощ на местната власт. Досега с нейното съдействие бяха разработени няколко проекта, някой от тях не получиха финансиране, но други бяха много успешно осъществени.”
По идея на община Бургас например беше реализиран проект"България в европейските концепции".”Проектът представлява изработване на набор от дигитализирани карти от европейските архиви, в които България присъства в периода 9-20 век. На основата на този проект беше организирано самостоятелно изложение в Страсбург в периода на заседанието на ПАСЕ/31 март-4 април 2003г/ Председателят на Асоциацията Йоан Костадинов представи експозицията, която бе посетена от Министър Председателя С. Сакскобургготски, както и от много евродепутати.Гордост за всеки български кмет / и не само за него/ е да притежава копия от материалите на тази експозиция и Асоцията има идея да подготви албум с представените карти на България.
“Разбира се винаги може да се работи по активно –обобщи дейноста на асоциацията Йоан Костадинов- Като представители на местната власт, избрани с мажоритарния вот на нашите съграждани, необходимо е да бъдем по-активни, за да повлияем върху политиките на страната ни в различни области на обществено-политическия живот. Без да се занимаваме с партийни пристрастния, партийна принадлежност, без да правим разлика на основа различията във вероизповеданията и социолното положение.
Това сме призвани да правим ние, кметовете, и бихме успели повече, ако поревждаме единни действия и участваме в общи проекти.”




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |